Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 17 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Încã nici un caz de gripã aviarã la om

Încã nici un caz de gripã aviarã la om

• România s-a contaminat cu cel mai periculos tip de virus al gripei aviare, H5N1 • încã un focar a fost depistat la Maliuc • poliþiºtii ºi jandarmii supravegheazã zonele unde a fost depistat H5N1 • Guvernul nu apeleazã încã la ajutorul UE ºi SUA pentru combaterea gripei aviare •

Specialiºtii englezi au transmis, sîmbãtã, autoritãþilor române un raport în care precizeazã cã virusul depistat în România este „înalt patogen“, confirmînd tipul cel mai periculos, H5N1.
Între timp, la Maliuc, virusul gripei aviare a fost identificat la douã pãsãri moarte - o gãinã ºi o lebãdã, iar probe în aceste din urmã cazuri vor fi trimise cît mai curînd la acelaºi laborator britanic care a confirmat existenþa la Ceamurlia a virusului de tip H5N1.
Ministrul sãnãtãþii, Eugen Nicolãescu a anunþat, duminicã, într-o conferinþã de presã, cã pînã acum, nu a fost înregistrat nici un caz de gripã aviarã la om ºi nici de gripã umanã, iar pentru a preveni îmbolnãvirile este esenþial sã dezvoltãm sistemul de autoprotecþie al organismului.
„Instituþiile de profil nu au raportat nici mãcar suspiciuni de gripã aviarã la om sau de gripã umanã. ÃŽn aceste condiþii, cel mai important ar fi ca oamenii sã-ºi dezvolte sistemul de autoprotecþie ºi sã respecte cu stricteþe recomandãrile specialiºtilor“, a adãugat ministrul sãnãtãþii. El spune cã Ministerul Sãnãtãþii (MS) a sporit de la 1,5 milioane la 2 milioane numãrul dozelor de vaccin antigripal, care va fi distribuit gratuit persoanelor cu risc crescut de îmbolnãvire, respectiv cei din zonele sinistrate, cei care intrã în focarul de gripã aviarã, copiii, bãtrînii, persoane cu afecþiuni cronice.
Pînã acum au fost vaccinate aproximativ o sutã de mii de persone, aflate în zonele cu focare de gripã aviarã ºi în cele afectate de inundaþii. Alte aproximativ 340.000 de doze de vaccin au fost ditribuite pentru continuarea imunizãrii gratuite a populaþiei , a mai spus Nicolãescu.
MS s-a aprovizionat cu 520.000 doze de vaccin gripal de la Institutul Cantacuzino, restul de pînã la douã milioane de fiole urmînd a fi achiziþionate pînã la începutul lunii noiembrie.
De asemenea, în 14 octombrie, MS a trimis în judeþul Tulcea 13.200 de capsule de Tamiflu pentru tratamentul profilactic antiviral al locuitorilor ºi persoanelor care au intervenit în acþiuni specifice în Ceamurlia de Jos.
Tratamentul profilactic vizeazã personalul medico-sanitar, veterinar, cel al Ministerului de Interne, Armatei, al autoritãþilor locale ºi centrale, precum ºi persoane din familiile unde au fost depsitate pãsãri purtãtoare de virus.
„De asemenea, în rezerva MS existã un numãr dublu de medicamente antivirale faþã de cel distribuit deja în teritoriu, conducerea instituþiei putînd asigura 50.000 de doze de medicamente antivirale pentru tratamentul profilactic al contacþilor din focarul identificat de gripã aviarã“, a mai spus ministrul.
La solicitarea lui Nicolãescu, Organizaþia Mondialã a Sãnãtãþii (OMS) a promis cã va trimite în România cinci mii de capsule de Tamiflu, o mie vor fi asigurate gratuit, iar restul trebuie înapoiate OMS, într-un termen care va fi stabilit ulterior.
Pe de altã parte, trei reprezentanþi ai OMS vor sosi luni, în România pentru a revizui planul de acþiuni ºi alte mãsuri care trebuie luate în situaþia confirmãrii infecþiei pãsãrilor cu virusul gripei aviare. Reprezentanþii OMS vor aduce cu ei ºi o parte din dozele de medicamente antivirale promise, a spus Nicolãescu.
Pentru distibuirea tratamentelor profilactice, inspectorii sanitari vor efectua de luni un triaj epidemiologic al populaþiei din localitãþile unde au fost identificate pãsãri infectate cu virusul gripei aviare.

Supraveghere aerianã
Ministerul Administraþiei ºi Internelor (MAI) a dispus supravegherea aerianã a localitãþilor în care a fost depistat virul H5N1, urmãrind totodatã respectarea cu stricteþe a mãsurilor de carantinã, coordonarea forþelor ºi mijloacelor de intervenþie, precum ºi depistarea altor zone de focar.
În ultimele ore, aproximativ 700 de poliþiºti, poliþiºti de frontierã ºi jandarmi din cadrul Ministerului Administraþiei ºi Internelor, în colaborare cu reprezentanþi ai Direcþiei Sanitar-Veterinare, ai prefecturilor ºi autoritãþilor publice locale, au acþionat pentru prevenirea ºi combaterea gripei aviare în zonele de supraveghere, informeazã Biroul de presã al MAI.
Prin decizia Comandamentului Antiepizootic Central, au fost stabilite douã zone de supraveghere în acþiunea de prevenire ºi combatere a gripei aviare, respectiv Zona 1 - Dobrogea cu judeþele Tulcea ºi Constanþa ºi Zona 2 - zona de tampon cu judeþele Galaþi, Brãila, Ialomiþa ºi Cãlãraºi.
S-a dispus constituirea de filtre pe cãile de acces dinspre Zona 1 înspre Zona 2, pentru interzicerea transportului de pãsãri, dezinfecþia mijloacelor de transport, precum ºi pentru aplicarea mãsurilor sanitar-veterinare privind restricþiile instituite la miºcarea animalelor în cele douã zone de supraveghere.
Efective ale Poliþiei ºi Jandarmeriei, în cooperare cu reprezentanþi ai Direcþiei Sanitar-Veterinare, au continuat activitãþile specifice de combatere a gripei aviare în localitãþile Ceamurlia de Jos, Maliuc ºi Vulturu.
În Ceamurlia de Jos s-a finalizat activitatea de colectare, ecarisare ºi procesare a pãsãrilor ºi ºapte autocamionare de mare tonaj, încãrcate cu alimente, au fost trimise în zonã, pentru ajutorarea populaþiei.
Autoritãþile române au instaurat, în 12 octombrie, carantina în cele douã zone tulcene ºi au dispus sacrificarea tuturor pãsãrilor, dupã ce specialiºtii Institutul Naþional de Dignostic ºi Sãnãtate animalã au identificat virusul, probe pentru confirmare din localitatea Ceamurlia de Jos fiind transmise experþilor din Marea Britanie.

Ajutorul UE ºi SUA, temporizat
Uniunea Europeanã ºi Statele Unite ale Americii ºi-au manifestat disponibiltatea de a furniza României o serie de echipamente ºi materiale pentru prevenirea rãspîndirii gripei aviare, însã deocamdatã nu s-a apelat la acest ajutor, a declarat, duminicã, la Bucureºti, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur. „Guvernul gestioneazã situaþia. Avem ce ne trebuie“, a spus Flutur.
El a recunoscut, totuºi, cã a fost întomitã o listã cu o serie de echipamente suplimentare care ar mai fi necesare pentru prevenirea extinderii virusului gripei aviare. „Am fãcut o listã pentru materiale care nu sînt în România“, a afirmat Flutur.
Pînã în prezent, în urma semnalãrii primelor focare de gripã aviarã, au fost alocate de la buget circa 50 miliarde de lei vechi, din care 10 miliarde lei vechi pentru despãgubirea locuitorilor ale cãror pãsãri au fost sacrificate.
Suma de 40 miliarde lei vechi a fost atribuitã Institutului Naþional de Diagnostic ºi Sãnãtate Animalã (14 miliarde de lei vechi), Direcþiei Sanitar Veterinare Tulcea (18 miliarde lei vechi), precum ºi altor direcþii judeþene.

Articol afisat de 1553 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective