Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 17 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nivelul de trai, marea nemulþumire a românilor

Nivelul de trai, marea nemulþumire a românilor

• majoritatea românilor se declarã nemulþumiþi de actualul nivel de trai, potrivit unui sondaj INSOMAR • responsabilitatea pentru degradarea nivelului de trai revine Guvernului, dar ºi Parlamentului, cred românii •

Aproape douã treimi dintre români se declarã destul de nemulþumiþi ºi foarte nemulþumiþi de nivelul de trai, în general, relevã un sondaj INSOMAR, realizat în perioada 28 septembrie - 4 octombrie. Potrivit datelor difuzate duminicã, 38,6% dintre cei chestionaþi au spus cã sînt destul de nemulþumiþi de nivelul de trai, 36,1% s-au declarat foarte nemulþumiþi, în timp ce 23,3% au afirmat cã sînt destul de mulþumiþi, iar numai 1,4% sînt foarte mulþumiþi de viaþa pe care o au.
În ceea ce priveºte sãnãtatea, majoritatea celor intervievaþi sînt destul de mulþumiþi - 48,3%, foarte mulþumiþi - 8,9%, în timp ce 28,4% se declarã destul de nemulþumiþi, iar 13,9% foarte nemulþumiþi.
De serviciul pe care-l au sînt destul de mulþumiþi ºi foarte mulþumiþi 52,6% dintre respondenþi, în timp ce 30% sînt destul de nemulþumiþi, iar 14,9% foarte nemulþumiþi.
De banii pe care îi au, majoritatea celor intervievaþi de INSOMAR sînt nemulþumiþi (38,6% - foarte nemulþumiþi, 39,8% destul de nemulþumiþi), pentru ca doar 1,9% sã fie foarte mulþumiþi de veniturile pe care le au, iar 19,2% destul de mulþumiþi.
Guvernul este considerat responsabil de actualul nivel de trai de cea mai mare parte a românilor (41,8% în mare mãsurã ºi 41,9% în foarte mare mãsurã), numai 12,1% dintre cei chestionaþi considerînd cã Executivul poartã aceastã responsabilitate în micã sau în foarte micã mãsurã.
ªi Parlamentul este vãzut drept una dintre instituþiile responsabile în mare mãsurã de nivelul de trai (44,4% în mare mãsurã ºi 35,2% în foarte mare mãsurã), alãturi de ºeful statului (39,6% în mare mãsurã ºi 27,6% în foarte mare mãsurã).
Potrivit sondajului INSOMAR, însãºi populaþia este responsabilã de actualul nivel de trai, 33,1% dintre cei chestionaþi considerînd cã acest lucru este valabil în mare mãsurã ºi 14,2% în foarte mare mãsurã.
ªi organizaþiile internaþionale (28,7% în mare mãsurã ºi 15% în foarte mare mãsurã) ºi sindicatele (31,8% în mare mãsurã ºi 10,8% în foarte mare mãsurã) sînt considerate responsabile de nivelul de trai.
Conform cercetãrii INSOMAR, principala mãsurã care ar determina creºterea nivelului de trai este, în opinia celor intervievaþi, scãderea taxelor ºi a impozitelor - 56,1%, urmatã de întãrirea mãsurilor de protecþie socialã - 48,7% ºi eliminarea/diminuarea corupþiei - 45,3%.
Alte mãsuri care ar duce la creºterea nivelului de trai sînt: fiecare individ sã munceascã mai mult ºi mai eficient la locul de muncã - 26,2%, intrarea României în UE - 19,3% ºi implicarea mai redusã a statului în economie - 4,2%.

Impozit diferit pe venituri ºi preþuri plafonate la carburanþi
Mai mult de douã treimi dintre români cred cã impozitul ar trebui sã fie diferit, în funcþie de venitul mai mare sau mai mic al fiecãruia, conform sondajului INSOMAR. 84,2% dintre cei chestionaþi cred cã impozitul ar trebui sã fie diferenþiat, iar 15,8% cã pe venituri ar trebui stabilit un impozit egal pentru toatã lumea.
Mai mult de o treime dintre români - 37,9% - cred cã statul trebuie sã intervinã pentru a fixa preþul carburanþilor, conform sondajului. Potrivit datelor difuzate duminicã, în opinia a 20,3% dintre cei chestionaþi, statul trebuie sã fixeze un preþ maximal al carburanþilor, iar 19,1% cred cã acesta ar trebui sã sesizeze Consiliul Concurenþei pentru eventualele nereguli la producãtorii ºi distribuitorii de carburanþi.
4,3% dintre repondenþi au declarat însã cã statul nu trebuie sã intervinã pe piaþa liberã a carburanþilor, în timp ce 18,3% nu au putut aprecia care este cea mai bunã variantã în privinþa stabilirii preþului la carburanþi.
Sondajul INSOMAR a fost realizat în perioada 28 septembrie - 4 octombrie, pe un eºantion de 1.360 de persoane, reprezentativ pentru populaþia României de peste 18 ani. Interviurile au fost realizate în 52 de localitãþi urbane ºi 57 de localitãþi rurale din 40 de judeþe ºi Municipiul Bucureºti. Eroarea maximã admisã pentru rezultatele obþinute, garantatã cu o probabilitate de 95%, este de 2,7%.

Articol afisat de 2834 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective