Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Nebuni la catedrã

• în Neamþ, au fost semnalate cazuri de dascãli cu comportament deviant • eliminarea din ºcoli a celor cu probleme psihice este o misiune imposibilã • doar jumãtate din personalul ºcolilor a fost examinat psihologic • în cîteva cazuri, psihologii au recomandat un control medical specializat • „sînt ºi cazuri pentru care s-a recomandat examinarea de cãtre specialiºti, dar nu avem voie sã spunem cîte astfel de cazuri avem pentru cã sînt date confidenþiale“, a declarat inspectorul general Dorina Drexler •

Dascãlii cu afecþiuni psihice nu pot fi eliminaþi din ºcoli, chiar dacã legea stabileºte clar bolile incompatibile cu activitatea didacticã. Reprezentanþii Inspectoratului ªcolar Neamþ susþin cã desfacerea contractului de muncã în astfel de cazuri este foarte dificilã sau chiar imposibilã în lipsa unor reglementãri clare. În aceste condiþii, cadrele didactice cãrora li s-a pus deja un diagnostic ºi urmeazã un tratament pot sã rãmînã în ºcoalã, chiar cu jumãtate de normã, sau sã solicite pensionarea pe caz de boalã. Conform unui ordin comun al Ministerului Educaþiei ºi Ministerului Sãnãtãþii, personalul din învãþãmîntul preuniversitar trebuie examinat în fiecare an de psihologii ºcolari. Dacã se constatã tulburãri de naturã psiho-comportamentalã, psihologii ºcolari îi informeazã pe directorii unitãþilor de învãþãmînt, iar aceºtia solicitã un examen psihiatric la un cabinet de medicinã a muncii. Episoade acute ale bolilor psihice, tulburãri severe de comportament datorate bolilor mintale sau consumului de alcool ºi de substanþe psihoactive, bîlbîismul foarte grav sau TBC evolutiv sînt considerate incompatibilitãþi de ordin medical pentru personalul didactic.
„Circa jumãtate din personalul ºcolilor nemþene a fost evaluat în cadrul testãrii psihologice ºi sperãm ca acþiunea sã fie finalizatã la sfîrºitul primului semestru. Sînt ºi cazuri pentru care s-a recomandat examinarea de cãtre specialiºti, dar nu avem voie sã spunem cîte astfel de cazuri avem pentru cã sînt date confidenþiale. Nu e obligatoriu ca unui profesor cu probleme, mai ales dacã e în tratament, sã i se desfacã ºi contractul de muncã, nici mãcar dacã e director de ºcoalã, pentru cã e o chestiune foarte delicatã. Aceastã problemã nu este reglementatã foarte clar la nivel naþional ºi nici în þãrile occidentale ºi, mai mult, drepturile acestor bolnavi sînt foarte bine apãrate. Avem ºi noi o problemã cu un cadru pentru care ar trebui sã alocãm jumãtate de normã, lucru imposibil, pentru cã e învãþãtor“, a declarat profesor Dorina Drexler, inspector general în cadrul Inspectoratului ºcolar Neamþ.

Examinarea psihologicã, o formalitate
Unii dascãli se autoironizeazã ºi susþin cã lipsa sãnãtãþii lor mintale ar fi doveditã tocmai prin faptul cã rãmîn în sistem, în condiþiile unor salarii de mizerie. Examenul psihologic ajunge sã fie considerat ºi tratat ca o formalitate, dat fiind cã examinarea personalului se prelungeºte pe tot parcursul primului trimestru, iar unii profesori predau chiar fãrã sã aibã acest aviz. Finalitatea acestuia nu mai este cea doritã de autoritãþi ºi, mai ales, de pãrinþii elevilor, fiind asiguratã cel mult o monitorizare mai atentã a bolnavilor ajunºi la catedrã. Cazurile ale cãror protagoniºti au fost cadre didactice au fost, ce-i drept, izolate, dar pentru victimele acestora urmãrile au fost neplãcute.
ÃŽn aceastã varã, o fostã profesoarã la Colegiul Naþional Mihail Sadoveanu Iaºi, Ramona Croitoriu, 37 de ani, a fost arestatã dupã ce a ucis cu lovituri de cuþit un profesor pensionar din satul Topoliþa, comuna Grumãzeºti. Femeia nu era sub influenþa bãuturilor alcoolice ºi nu era cunoscutã cu afecþiuni psihice. Profesorilor de la Colegiul Naþional Mihai Sadoveanu Iaºi le-a fost greu sã creadã cele auzite despre colega lor, mai ales cã era înscrisã la doctorat, fiind cunoscutã ca un dascãl foarte bine pregãtit profesional, bine informat, deºi cam severã cu elevii. Luna trecutã, rezultatul expertizei psihatrice în cazul acesteia a confirmat însã ceea ce anchetatorii bãnuiau la demararea cercetãrilor. Medicii de la Institutul „Mina Minovici“ Bucureºti au stabilit cã Ramona Cojocariu are discernãmîntul abolit, suferind de schizofrenie. ÃŽn aceste condiþii ea nu va rãspunde penal pentru sãvîrºirea infracþiunii de omor ºi a fost internatã într-un sanatoriu.
Anul trecut, un învãþãtor de la o ºcoalã dintr-o comunã din apropierea oraºului Piatra Neamþ ºi-a dat demisia dupã ce a fost acuzat cã ar fi fãcut gesturi cu tentã sexualã faþã de cîteva eleve din clasele primare. Mai grav a fost un caz petrecut la o ºcoalã din zona Roman. Un cadru didactic a fost reclamat cã a lãsat însãrcinatã o elevã, care a ºi nãscut.

Articol afisat de 1561 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective