Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Contre politice privind înfiinþarea unei clase pentru lipovenii romaºcani

Posibilitatea înfiinþãrii unei clase, în limba rusã, pentru copiii membrilor comunitãþii lipoveneºti, a stîrnit, la Roman, pasiuni politice, între Putere ºi Opoziþie, ducînd la amînarea pentru un an a proiectului. Deputatul PNL Dorin Ursãrescu a declarat cã a luat legãtura cu reprezentantul etniei lipovenilor în Parlamentul României, Ignat Miron, care ºi-a arãtat disponibilitatea de a înfiinþa o asemenea clasã la Roman, ca urmare a aplicãrii legii minoritãþilor. „Am luat legãtura cu domnul deputat Ignat Miron, care mi-a spus cã, într-adevãr, în luna mai a anului trecut s-a întînit cu membrii comunitãþii lipovenilor ruºi din Roman, cãrora le-ar fi promis sã-i sprijine sã înfiinþeze, la ªcoala Nr. 2, o clasã, în care copiii aceste etnii sã înveþe în limba maternã. Acesta a spus, însã, cã deoarece a simþit o reticenþã, din partea primarului Dan Iona Cãrpuºor, cu care nu s-a întîlnit, dar ºi o lipsã de determinare a minoritãþii lipoveneºti, de a dori, cu adevãrat, sã înveþe în limba maternã, a renunþat, cel puþin pentru moment, promiþînd, însã cã va reveni la Roman“, a precizat Dorin Ursãrescu.
Primarul Dan Ioan Cãrpuºor a declarat cã i se pare curioasã acuzaþia ce i se aduce, cu atît mai mult cu cît nu are absolut nici o legãturã cu înfiinþarea unei asemenea clase. „Mi se pare periculoasã o asemenea dezinformare, þinînd cont de faptul cã primarul unei localitãþi nu este cel de care depinde înfiinþarea unei asemenea clase. Am luat legãtura cu domnul deputat Miron ºi mi-a spus cã problema este ca ºi rezolvatã, deaorece s-a obþinut o salã de clasã la ªcoala Nr. 3 pentru desfãºurarea cursurilor de limba rusã. Problema care se pune acum este cea legatã de organizarea învãþãmîntului la o asfel de clasã. Domnul deputat a spus cã va reveni pe acest subiect în momentul în care Comunitatea Lipovenilor Ruºi va reuºi sã facã rost de manuale ºi profesor, care sã predea. Pînã atunci, orice manipulare pe aceastã temã este nocivã, cu atît mai mult cu cît eu am fost sprijinit în campania electoralã de lipovenii romaºcani, cãrora le-am promis ºi sprijin în concesionarea unui teren, în vederea construirii unui sediu, în care sã se întîlneascã“, a declarat primarul Dan Ioan Cãrtpuºor. Acesta a mai spus cã, de altfel, înfiinþarea unei clase, cu predare în limba maternã, nu depinde de Primãrie, ci doar de Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii, singurul organ cu drept de a hotãrî ce se studiazã într-o unitate ºcolarã.

Articol afisat de 1466 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective