Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 18 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
China menþine secretul asupra mãsurilor de combatere a gripei aviare

China menþine secretul asupra mãsurilor de combatere a gripei aviare

• primul caz cunoscut de infectare cu H5N1 a fost descoperit în 1996, la o gîscã din China • Macedonia este în alertã, dupã ce peste 2.000 de pãsãri domestice au fost gãsite moarte •

Autoritãþile din America de Nord ºi Europa sînt din ce în ce mai preocupate de ameninþarea gripei aviare, însã mãsurile pe care le ia China pentru a combate o posibilã epidemie rãmîn un mister, scrie International Herald Tribune, în ediþia electronicã.
China este nu numai þara cu cea mare populaþie din lume, dar este ºi cel mai mare producãtor de carne ºi produse de pasãre, iar gãinile, raþele ºi gîºtele au un rol esenþial în cultura ºi gastronomia chinezã. China asigurã un sfert din producþia mondialã de pui, douã treimi din producþia de raþe domesticite ºi aproape nouã zecimi din producþia de gîºte domestice, potrivit statisticilor FAO (Food and Agriculture Organization).
Primul caz cunoscut de infectare cu H5N1 a fost descoperit în 1996, la o gîscã din China. Deºi autoritãþile de la Beijing insistã cã în prezent nu existã nici un caz de infectare, cercetãtorii de la Universitatea din Hong Kong care au studiat evoluþia geneticã a virusului scriau în revista Nature, în luna iulie, cã pãsãrile migratoare infectate din vestul Chinei par sã fi contractat virusul în sudul þãrii. Între timp, virusul s-a rãspîndit din vestul Chinei în estul Asiei, Rusia, Kazahstan, Turcia ºi România.
Autoritãþile sanitare chineze au fãcut apel la vigilenþã împotriva virusului în mod repetat, dar au refuzat, anul acesta, sã furnizeze eºantioane de la pãsãrile infectate organizaþiilor internaþionale ºi i-au contrazis pe experþii care sugerau cã boala reprezintã în continuare o problemã.
Virusul identificat în China este diferit ºi mai vechi decît cel din Thailanda ºi Vietnam, unde gripa aviarã a provocat moartea a peste 60 de persoane în ultimii doi ani. Virusul chinez este însã foarte asemãnãtor cu cel care a afectat Indonezia în ultimul an ºi jumãtate ºi a fost contractat de cel puþin ºase persoane în ultimele douã luni. Acest lucru sugereazã cã în curînd vor exista cazuri de infectare umanã ºi în China, crede Peter Cordingley, purtãtor de cuvînt al OMS.
Totuºi, experþii internaþionali au apreciat promptitudinea reacþiei Beijingului în iulie 2004, cînd virusul a fost identificat la un singur pui din zona de centru-est a þãrii. Autoritãþile au sacrificat toate pãsãrile domestice pe o razã de trei kilometri ºi au vaccinat pãsãri pe o razã de cinci kilometri.
Cu toate acestea, experþii se întreabã în continuare dacã nu cumva autoritãþile locale chineze nu transmit la Beijing informaþii despre cazurile suspecte, aºa cum s-a întîmplat cu epidemia de SARS din 2002 ºi o epidemie care a afectat porcii în vara acestui an.

Peste 2.000 de pãsãri moarte, în Macedonia
Peste 2.000 de pãsãri domestice au fost gãsite moarte în trei sate din Macedonia. Aproximativ o mie de gãini ºi curcani au murit în satele Moghila ºi Germiyan, în apropiere de Bitola. Alte o mie de gãini moarte au fost descoperite în satul Mikulyane, de lîngã Kumanovo (50 km de graniþa cu Bulgaria). Probele prelevate de la aceste pãsãri urmeazã sã fie analizate în capitala þãrii, Skopje. Rezultatele testelor efectuate pînã în prezent au fost negative, a declarat Nina Dimovska, de la Inspectoratul Veterinar din Macedonia.

Cazuri suspecte de gripã aviarã în Grecia
Autoritãþile din Grecia efectueazã teste pe cîþiva curcani din insula Chios, existînd preocuparea cã virusul gripei aviare a ajuns din Turcia, unde a fost deja confirmatã prezenþa sa, a anunþat televiziunea de stat elenã.

Teste în Croaþia
Autoritãþile croate efectueazã teste pe cel puþin opt pãsãri descoperite moarte de cetãþeni croaþi în ultimele zile, dar pînã în prezent în Croaþia nu a fost înregistrat nici un caz de gripã aviarã, a anunþat luni Ministerul Agriculturii. „Acesta este probabil rezultatul panicii decît un pericol real, deoarece oamenii au început sã reacþioneze la fiecare pasãre moartã pe care o vãd“, a afirmat purtãtorul de cuvînt al Ministerului Agriculturii, Mladen Pavic, precizînd cã se efectueazã teste ca mãsuri de precauþie.
Autoritãþile croate au luat probe de la pãsãri din 20 de zone tranzitate de pãsãri migratoare. Toate rezultatele ar urma fie anunþate pînã la mijlocul lunii decembrie, dar pînã în prezent nu a fost înregistrat nici un caz de gripã aviarã, a precizat Mladen Pavic.

Douã sate din Siberia infectate ºi alte 19 sub supraveghere
Douã sate din Siberia sînt în prezent infectate cu virusul gripei aviare iar alte 19 se aflã sub supraveghere în urma descoperirii unor cazuri suspecte, a anunþat luni Ministerul rus al Agriculturii. Cele douã sate afectate se gãsesc în vestul Siberiei, în provincia Kurgan, în timp ce satele aflate sub supraveghere se aflã în provinciile Novossibirsk ºi Altai, în est. În schimb, alte trei provincii, Celiabinsk, Omsk ºi Tiumen, unde virusul a fost descoperit în aceastã varã, sînt în prezent considerate în afara oricãrui pericol, în urma sacrificãrii a sute de mii de pãsãri ºi a unei perioade de carantinã.

Articol afisat de 1430 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective