Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 19 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Scumpire majorã a cãldurii în paragul iernii

Scumpire majorã a cãldurii în paragul iernii

• preþul de referinþã al gigacaloriei va creºte cu 20% la 1 noiembrie • de luna viitoare se introduce tariful binom pentru energia termicã • populaþia va putea alege unul dintre sistemele de tarifare propuse de furnizor •

Preþul naþional de referinþã al energiei termice va fi majorat la 1 noiembrie cu 20%, de la 89,6 lei (896.000 lei vechi) lei la 107,5 lei (1,075 milioane de lei vechi) pe gicacalorie, se aratã într-un comunicat al Autoritãþii Naþionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
De asemenea, modul de tarifare va fi completat cu încã douã tipuri de sisteme de platã, binom, similare celor utilizate pentru energia electricã. Astfel, consumatorii vor putea alege fie sã plãteascã tariful monom, reprezentînd preþul naþional de referinþã, fie unul din cele douã tarife de tip binom, care includ o componentã de apã caldã pentru consum, una de încãlzire, ºi o componentã variabilã.

Sistemul de tarifare ales, obligatoriu pentru cel puþin 12 luni
Furnizorii de energie termicã vor chestiona populaþia, pînã la 15 noiembrie, cu privire la opþiunile privind sistemul de tarifare dorit, iar noile tarife, care vor permite o mai bunã eºalonare a cheltuielilor pe parcursul anului, vor fi introduse în luna noiembrie.
Persoanele cu venituri reduse, care beneficiazã de alocaþii bugetare pentru cãldurã, îºi vor anunþa opþiunile pînã la 20 noiembrie ºi vor putea sã beneficieze de noile sisteme de tarifare începînd cu luna ianuarie a anului viitor.
„Trecerea la tariful binom va putea fi solicitatã oricînd, inclusiv dupã data de 15 noiembrie, de cãtre orice consumator, însã noul tip de tarifare va rãmîne în vigoare timp de 12 luni“, a declarat, marþi, într-o conferinþã de presã, Nicolae Opriº, preºedintele Autoritãþii Naþionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Potrivit lui Opriº, tariful binom permite eºalonarea plãþilor la energie termicã, astfel încît facturile din sezonul rece sã nu mai fie atît de ridicate ca în cazul tarifului monom, singurul utilizat în prezent. De asemenea, tariful binom include o reducere de 2,5% din valoarea facturilor anuale.

Componenta fixã - cãldurã plãtitã ºi vara
Consumatorii vor putea alege fie sã plãteascã tariful monom, reprezentînd preþul naþional de referinþã, fie unul din cele douã tarife de tip binom, care includ douã componente fixe ºi una variabilã.
Fiecare tarif de tip binom include o componentã fixã de apã caldã pentru consum, calculatã în funcþie de numãrul de camere ale locuinþei, ºi un alt element fix, pentru încãlzire, calculat în funcþie de numãrul de camere ºi suprafaþa locuinþei. Numãrul de camere este între una ºi patru, iar pentru mai multe camere se iau în considerare tarifele de la patru camere.
Componenta variabilã se referã la cantitatea de energie consumatã efectiv.
Dupã 12 luni, timp în care consumatorii sînt obligaþi sã îºi pãstreze opþiunea aleasã pentru tarifare, furnizorii vor emite facturi de regularizare.
Tariful binom B1 are componenta variabilã de consum stabilitã la 76,5 lei pe gigacalorie, iar în cazul B2 nivelul este de 54,5 lei pe gigacalorie.
Componenta fixã reprezintã 27% pentru tariful B1 ºi 48% pentru B2.

Articol afisat de 1694 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective