Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 19 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cutremurul din Pakistan a salvat România

Cutremurul din Pakistan a salvat România

• cutremurul devastator anunþat cã ar putea avea loc în România undeva dupã 2006 nu mai reprezintã o ameninþare • motivul ar fi disiparea energiei în cutremurul recent din Pakistan •

Cutremurul devastator, anunþat cã ar putea avea loc în România undeva dupã 2006, nu mai reprezintã o ameninþare, dupã ce bunã parte din energiile din scoarþa terestrã au fost eliberate în urma seismului din Pakistan, unde acþioneazã aceeaºi placã tectonicã pe care se aflã ºi România, a declarat directorul Institutului Naþional de Fizicã a Pãmîntului, Gheorghe Mãrmureanu.
„Dupã cutremurul din Asia s-a creat o situaþiei optimistã pentru România, întrucît s-a consumat extrem de multã energie în acea zonã a lumii ºi atunci noi sîntem încã departe de eventualitatea unui seism major“, a afirmat Mãrmureanu.
Directorul INFP a reiterat cã, în condiþiile date, cutremurul devastator, anunþat cã ar putea avea loc în România undeva dupã 2006, nu mai reprezintã o ameninþare. „Pot fi niºte cutremure sub 7 grade Richter, cu epicentrul în Vrancea, dar acestea nu vor fi catastrofale“, susþine Mãrmureanu.
Pe de altã parte, el a precizat cã seismografele de la Vrîncioaia, amplasate în noua staþie de la Ploºtina, au „vãzut“ cutremurele din Asia, din aceste zile. „Aparatele au înregistrat cutremurul din Pakistan de pe data de 8 octombrie, dar ºi pe cele de 5,7 ºi 5,9 grade Richter, care s-au produs luni în Turcia“, a mai spus Mãrmureanu.

Cutremurele s-au mutat în altã parte
La rîndul sãu Ion Ilie, angajat la Secþia Seismicã Vrîncioia, a afirmat cã în ultimile zile în judeþul Vrancea s-au înregistrat doar douã seisme, ambele sub 3 grade Richter. „Se miºcã pãmîntul în alte zone iar pe noi ne-a mai lãsat. ÃŽnainte aveam cîte douã-trei cutremure de sub 3 grade Richter pe zi iar acum am avut doar douã. Unul pe 11 octombrie iar celãlalt pe 13 octombrie“, a spus angajatul staþiei seismice Vrîncioaia.
De pe data de 8 octombrie, cînd a avut loc seismului catastrofal de 7,6 grade Richter din Pakistan, în lume s-au mai produs o serie de cutremure de peste 4 grade. Astfel, pe data de 14 octombrie un seism cu magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter a zguduit Lima, capitala statului sud-american Peru.
Pe data de 15 octombrie un puternic seism cu magnitudinea de 7 grade Richter s-a produs la Taipei, capitala Taiwan-ului, iar pe data de 16 octombrie un seism de 5,1 grade pe scara Richter a zguduit oraºul Tokio ºi împrejurimile sale.
De asemenea, douã cutremure, cu magnitudinea de 5,7 ºi respectiv 5,9 pe scara Richter, s-au produs luni, 17 octombrie în Marea Egee, în largul coastelor vestice ale Turciei, rãnind ºase persoane ºi provocînd panicã la Izmir, al treilea oraº ca mãrime al Turciei.
România a înregistrat un cutremur pe 5 septembrie a.c. cînd, în zona seismicã Vrancea, a avut loc un seism cu o magnitudine de 4,1 grade Richter.
Secolul trecut, în România, s-au produs mai multe cutremure, cele mai grave fiind cel de la 10 noiembrie 1940 ºi la 4 martie 1977 cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter. Alte cutremure puternice au mai avut loc pe 30 august 1986 ºi pe 30 mai 1990.
Cel mai mare cutremur din Vrancea s-a produs în urmã cu 203 ani, pe 26 octombrie 1802, avînd o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter.
Conform statisticilor, la nivel mondial în fiecare an au loc peste 3 milioane cutremure, adicã 8.000 de cutremure pe zi sau unul la fiecare 11 secunde.

Articol afisat de 3021 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective