Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 19 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
UE declarã gripa aviarã drept o „ameninþare globalã“

UE declarã gripa aviarã drept o „ameninþare globalã“

• virusul gripei aviare a pãtruns în Uniunea Europeanã prin Grecia • în prezent nu existã nici un vaccin uman pentru gripa aviarã • se crede cã anti-viralul Tamiflu poate ajuta în prevenirea bolii • migrarea celei mai periculoase forme de gripã aviarã nu poate fi stopatã •

Miniºtrii de externe ai Uniunii Europene au calificat drept o „ameninþare globalã“ rãspîndirea gripei aviare din Asia în Europa ºi au cerut o cooperare internaþionalã extinsã.
În declaraþia datã publicitãþii la finalul unei reuniuni speciale de urgenþã, ºefii diplomaþiilor din þãrile membre ale UE recunosc faptul cã gripa aviarã reprezintã o ameninþare serioasã, globalã la adresa sãnãtãþii dacã se mutã de la pãsãri la om ºi este o problemã care necesitã o reacþie internaþionalã coordonatã.
La o zi dupã depistarea virusului în Grecia, primul caz într-o þarã membrã a UE, miniºtrii de externe au cerut Comisiei Europene sã grãbeascã elaborarea unor reguli comunitare mai puternice menite sã previnã, sã combatã ºi elimine gripa aviarã.
ªefii diplomaþiilor europene subliniazã în declaraþie necesitatea ca UE sã-ºi coordoneze eforturile de eradicare a gripei aviare cu organizaþiile specializate ale ONU. Miniºtrii de externe au salutat, de altfel, eforturile depuse de Organizaþia Mondialã a Sãnãtãþii (OMS), Organizaþia Mondialã a Sãnãtãþii Animale (OIE), Fondul ONU pentru Alimentaþie ºi Agriculturã (FAO), Banca Mondialã ºi Comisia Europeanã pentru a mobiliza þãrile afectate ºi þãrile expuse în perspectiva reuniunii ONU ce va avea loc la Geneva între 7 ºi 9 noiembrie.
Totodatã, oficialii europeni au þinut sã reasigure opinia publicã de faptul cã pericolul unei pandemii nu a crescut dupã ce gripa aviarã a fost semnalatã în cel puþin trei þãri europene. Comisarul european pentru sãnãtate, Markos Kyprianou, a afirmat cã prezenþa gripei aviare în sud-estul Europei nu sporeºte riscul unei pandemii umane de gripã. Adresîndu-se presei dupã participarea la reuniune, el a sfãtuit populaþia sã nu ia medicamente împotriva gripei aviare fãrã o indicaþie din partea medicilor.
În prezent nu existã nici un vaccin uman pentru gripa aviarã, dar oamenii de ºtiinþã cred cã Tamiflu poate ajuta în prevenirea contractãrii bolii de cãtre oameni. Joi, miniºtrii sãnãtãþii din UE se vor reuni la centrul de conferinþe Hertfordshire din Marea Britanie pentru a evalua stadiul de pregãtire la nivel naþional pentru a face faþã gripei aviare.

Migrarea celei mai periculoase forme de gripã aviarã nu poate fi stopatã
Responsabili din domeniul sãnãtãþii afirmã cã este imposibilã stoparea rãspîndirii virusului H5N1 al gripei aviare prin intermediul pãsãrilor migratoare. Provocarea va deveni mai dificil de gestionat odatã cu deplasarea pãsãrilor spre sud.
Peste 178 de specii de pãsãri migratoare viziteazã anual Kuscenneti, sau Parcul Naþional „Paradisul pãsãrilor“ din Turcia, situat la cîþiva kilometri de satul unde a fost descoperitã forma mortalã a bolii. Pãsãrile, care rãmîn aici timp de aproximativ o lunã în drumul lor din Asia, se amestecã cu milioane de pãsãri domestice cu care oamenii sînt în contact zilnic. Pãsãrile migratoare, bãnuite cã au adus virusul ucigaº în Turcia, vor pleca în scurt timp ºi vor zbura pe deasupra Orientului Mijlociu spre Africa, traversînd unele dintre þãrile cel mai slab dezvoltate ºi cu o transparenþã deficitarã, unde este puþin probabil ca apariþia bolii sã fie raportatã, unde va fi prost gestionatã ºi unde contactul dintre oameni ºi animale va creºte semnificativ ºansele unei mutaþii letale, potrivit experþilor.
Apariþia bolii în Orientul Mijlociu ºi Africa poate interveni la începutul lunii noiembrie, iar pericolul este o constantã deoarece pãsãrile vor reveni în Europa la primãvarã. „Cea mai bunã situaþie este de a evita contactul între pãsãrile domestice ºi cele sãlbatice, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil ºi este ºi mai dificil în þãrile în curs de dezvoltare“, a afirmat Jean-Luc Angot, de la Organizaþia Mondialã pentru Sãnãtatea Animalelor.
Cu ocazia conferinþei ce va avea loc la 7 noiembrie la Geneva, Organizaþia Mondialã pentru Sãnãtatea Animalelor împreunã cu Banca Mondialã, Organizaþia Mondialã a Sãnãtãþii ºi Fondul ONU pentru Alimentaþie ºi Agriculturã vor lua mãsuri pentru a face faþã apariþiei bolii în Africa ºi Orientul Mijlociu.

Articol afisat de 1534 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective