Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 19 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ministrul american al apãrãrii în vizitã la Beijing

Ministrul american al apãrãrii în vizitã la Beijing

• cel mai înarmat stat se declarã îngrijorat de cheltuielile militare ale Chinei

Ministrul american al apãrãrii Donald Rumsfeld a sosit, ieri, la Beijing, prima sa vizitã în aceastã þarã de cînd ºi-a preluat mandatul. În cursul vizitei de trei zile, Rumsfeld se va întîlni cu omologul sãu chinez Cao Guangchuan ºi va fi primit de preºedintele Hu Jintao, cu care va discuta modalitãþile de îmbunãtãþire a legãturilor biletarale precum ºi chestiunea Coreei de Nord.
Washingtonul este tot mai îngrijorat de puterea militarã crescîndã a Chinei, în timp ce Beijingul priveºte ºi el cu multã suspiciune prezenþa militarã americanã în Asia. Ministrul apãrãrii Donald Rumsfeld se aratã de altfel cît se poate de direct. Într-un interviu acordat la bordul avionului, Rumsfel se întreba care sînt motivele pentru care China nu spune întreg adevãrul despre cheltuielile sale militare.Ministrul american al apãrãrii nu a menþionat o sumã anume, însã Pentagonul estima, în varã, cã este posibil ca Beijingul sã aloce apãrãrii, pe anul în curs, 90 de miliarde de dolari, o sumã de trei ori mai mare decît cea comunicatã oficial.
„De ce îºi sporeºte China cheltuielile militare într-un asemenea ritm ºi nu o spune?“ - întreabã Donald Rumsfeld.
În ce priveºte orientarea de perspectivã a liderilor chinezi, demnitarul american a spus cã atît Statele Unite cît ºi alte þãri sperã cã aceºtia vor întreprinde paºi în vederea unei societãþi mai deschise. Marea temere a strategilor americani este aceea cã punîndu-ºi la punct un arsenal atît de puternic, China va deplasa definitiv în favoarea sa echilibrul de forþe, în defavoarea Taiwanului. Taiwan pe care Beijingul îl considerã parte inalienabilã a teritoriului sãu.
Donald Rumsfeld trãgea un semn al de alarmã încã din luna iunie într-un discurs þinut în Singapore. Potrivit estimãrilor analiºtilor americani, China a masat în zona de coastã, în direcþia Taiwanului, între 650 ºi 730 de rachete cu razã scurtã de acþiune.
Toate acestea fac ca nu toþi politicienii, la Washington, sã priveascã cu ochi buni atitudinea de deschidere adoptatã de administraþia americanã faþã de China.
Printre ei, congresmanul Dana Rohrabacher. Ea spune: „China comunistã e o în continuare tot o dictaturã, o þarã unde nu au fost introduse nici una din acele liberalizãri care ni se tot promit de ani de zile. Aºa cã prin simpla întîlnire cu China comunistã ºi organizînd reuniuni la nivel militar nu facem altceva decît sã conferim credibilitate pumnului cu care conduce un regim de gangsteri“, susþine congresmanul.
Ca un semn de deschidere, e drept limitatã, autoritãþile chineze îi permit ministrului american al apãrãrii sã viziteze sediul forþelor nucleare strategice, însã nu ºi pe cel operaþional.
Potrivit oficialilor americani din ministerul apãrãrii, nimeni nu aºteaptã ca vizita lui Donald Rumsfeld sã aibã vreun rezultat spectaculos.
Dupã cum însuºi o mãrturiseºte, Rumsfeld ar fi vizitat China mai devreme dacã n-ar fi fost incidentul din 2001 cînd un avion american de spionaj a acroºat în zbor, un avion chinezesc de vînãtoare. Pilotul acestuia din urmã a murit, iar apartul american, avariat, a fost nevoit sã aterizeze pe un aeroport din China, unde echipajul sãu a fost þinut mai bine de douã sãptãmîni.
Un lucru este însã cert - foarte sus pe agenda discuþiilor va figura cu siguranþã programul nuclear al ºi mai secretosului regim de la Phenian, asupra cãruia numai China pare a avea o oarecare influenþã.

Articol afisat de 1474 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective