Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 19 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Rezultatele referendumului din Irak întîrzie

Rezultatele referendumului constituþional din Irak se lasã aºteptate mai multe zile decît se anticipa iniþial. Oficialii guvernamentali au început sã investigheze voturile exprimate în favoarea Constituþiei din unele provincii ºiite sau kurde, într-un moment în care unii lideri suniþi spun cã noua lege fundamentalã este marcatã de la bun început de o fraudã electoralã.
Potrivit unor estimãri iniþiale, în circa 12 provincii cu o populaþie majoritar ºiitã sau kurdã 99 la sutã din cei care s-ar fi prezentat la urne ar fi votat pentru noua constituþie. Un procent neobiºnuit de ridicat pentru un vot democratic, spun oficialii comisiei electorale, care cred cã se impune acum o renumãrare pentru a fi depistate eventuale fraude.
Liderii religioºi locali cred însã cã rezultatul ar putea fi unul corect, deºi aparent neverosimil, pentru cã populaþia ar fi votat în masã pe linia trasatã de liderii religioºi. Iar liderul ºiiþilor, aiatolahul Al Sistani, sprijinã adoptarea legii.
Nimeni nu îºi imagineazã de ce ar fi fost nevoie de falsificarea rezultatelor în aceste zone, a cãror populaþia combinatã înseamnã peste 80 la sutã din populaþia totalã a Irak-ului. Oricum era clar cã în aceste regiuni Constituþia trecea fãrã probleme.
Problema este cã adoptarea documentului fundamental al statului irakian nu depinde de votul total, ci de modul în care acesta a fost exprimat în cele trei provincii dominate de suniþi. Dacã toate trei resping documentul, atunci Constituþia picã indiferent de largul sprijin popular din celelate pãrþi ale Irak-ului.
Deocamdatã, nu au apãrut indicii de fraudã în zonele dominate de suniþi, deºi parvin relatãri cã în anumite regiuni ale acestora votul împotriva Constituþie atinge, din nou, niveluri greu de înþeles dupã standardele democratice obiºnuite.
Anunþul amînãrii prezentãrii rezultatelor votului cu cîteva zile nu face decît sã alimenteze neliniºtile suniþilor, care oricum cred cã documentul este doar o modalitate de a le izola comunitatea de resursele de petrol ale þãrii.
Unii lideri suniþi nu s-au sfiit sã spunã cã renumãrarea voturilor indicã faptul cã frauda e clarã. Alþi lideri suniþi s-au abþinut însã de la comentarii, sugerînd cã s-au împãcat cu ideea cã oricum Constituþia va fi adoptatã.
Ei preferã sã se concentreze asupra alegerilor din 15 decembrie, în cadrul cãrora se aºteaptã o participare mai substanþialã la vot a comunitãþii sunite.
Chiar ºi unii ºiiþi au început sã facã planuri pentru viitoarele alegeri, înaintea anunþãrii rezulatelor referendumului asupra constituþiei.
Fostul premier Iiad Alawi a creat de exemplu o alianþã a formaþiunilor laice, menitã sã contrabalanseze dominaþia partidelor religioase ºiite pe scena politicã din Irak.

Articol afisat de 1470 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective