Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Medici, agenþi de circulaþie în spital

Medici, agenþi de circulaþie în spital

• doctorii spitalului trebuie sã gãseascã soluþii de organizare a circulaþiei prin secþii ºi întreaga instituþie • fãrã stabilirea ºi aprobarea circuitelor în spital nu se poate obþine autorizaþia de funcþionare a instituþiei • aceasta este o a doua iniþiativã a conducerii spitalului care îi nedumereºte pe medici •

Medicii ºefi de secþii din Spitalul Municipal Roman, alãturi de colegii lor, vor fi transformaþi, de cãtre conducerea instituþiei, într-un soi de poliþiºti de la circulaþie, deoarece aceºtia urmeazã a stabili circuitele de deplasare prin instituþie. Nici mai mult nici mai puþin, doctorii vor trebui sã decidã, în scurt timp, traseele pacienþilor la toaletã, la masã, tratament, etc, ºi asta în parametri optimi, pentru ca spitalul sã poatã primi autorizaþia de funcþionare de la Direcþia de Sãnãtate Publicã. ÃŽn plus, conform conducerii, medicii trebuie sã mai organizeze ºi circuitele materialelor ºi deºeurilor. Ne gîndim, normal, dacã vor apãrea prin spital ºi indicatoare gen „Cedeazã trecerea“, „Viteza maximã 60 km/h“ ori sensuri giratorii, refugii cu ocolire obligatorie, etc? Sau personal care dirijeazã traficul? Situaþia datã, amplificatã de birocraþie, îi face pe majoritatea doctorilor din spital sã ridice din umeri, întrucît situaþia la faþa locului este cu totul alta. Dupã comasarea la Spitalul Nou a unor secþii din Spitalul Vechi, plus reducerea paturilor, clãdirea de pe strada Tineretului a devenit supraaglomeratã. Aºadar risc de ambuteiaje. Oamenii din mai multe secþii folosesc aceleaºi toalete, insuficiente ºi serios deteriorate, iar pacienþii trebuie sã treacã prin alte secþii pentru a ajunge, de exemplu, la masã ori duº. De aici reiese cã ideea cu optimizarea circulaþiei e utopicã. Probabil, pînã la urmã, va fi optimizatã teoretic... iar apoi parafatã. Vã prezentãm, în continuare, mot-a-mot, rãspunsul directorului Boºtinã la întrebãrile noastre legate de acest demers. „Subiectul nu a fãcut obiectul analizei în Consiliul de Administraþie ci într-o ºedinþã de lucru a Comitetului director. Este necesar a se obþine autorizaþia de funcþionare a spitalului, autorizaþie care incumbã autorizarea tuturor secþiilor. ÃŽn acest fel, secþiilor le revine sarcina de a stabili circuitele conform Ordinului 713/2004. Stabilirea parametrilor funcþionali astfel stabiliþi vor fi supervizate de Centrul Teritorial Roman - Direcþia de Sãnãtate Neamþ, care în final va acorda autorizaþie sanitarã de funcþionare spitalului necesarã la întocmirea dosarului de Acreditare a spitalului - lucru fãcut de Comisia Naþionalã a Spitalelor din România - urmînd deci a se acredita spitalul ºi apoi vom stabili relaþii contractuale cu Casa judeþeanã de Asigurãri de Sãnãtate Neamþ.“

Autorizãri sub semnul întrebãrii
Din ce am prezentat anterior reiese clar un singur lucru, conducerea spitalului este în contradicþie cu pãrerile aparent obiective ale subordonaþilor. Medicii „simpli“ ºefi de secþie sînt de pãrere cã autorizarea spitalului este o chestiune prea „sensibilã“, care se va rezolva, cel mai probabil, printr-un compromis, avînd în vedere condiþiile existente. „Toatã aglomeraþia aceasta se datoreazã mai multor mãsuri impuse de legislaþia sanitarã, de-a lungul ultimilor ani. Amintiþi-vã mutarea secþiilor de la Spitalul vechi, de acum doi ani, atunci cînd clãdirea a fost dezafectatã. Tot la vremea respectivã s-a redus ºi numãrul de paturi, ceea ce a atras supraaglomerarea secþiilor. De exemplu, într-o sãptãmînã, pe un numãr de 80 de paturi se fac 150 de internãri, ceea ce înseamnã cã numãrul pacienþilor depãºeºte cu mult numãrul de paturi. Secþia medicalã, care are în prezent 90 de paturi, se aflã într-un singur spaþiu. Pînã în urmã cu doi ani era împãrþitã în douã sectoare de activitate, fiecare într-un alt spaþiu, prevãzut cu circuite separate. Secþia neurologie, de asemenea mutatã la Spitalul nou, se aflã pe acelaºi palier cu «Chirurgia septicã» ºi Urologia. Toþi bolnavii internaþi în aceste secþii merg la acelaºi grup sanitar sau cei mai norocoºi merg la grupul sanitar amplasat pe holul de la etajul III al spitalului. Ca sã nu mai vorbim ºi de Secþia ginecologie, aflatã pe acelaºi palier cu cea de Endocrinologie. Pentru ca pacienþii de la Chirurgie sã ajungã la toaletã, trec pe la Chirurgie-Ortopedie Infantilã. Este greu de gîndit o nouã structurare ºi reorganizare a secþiilor Spitalului Roman, în contextul în care se vrea obþinerea autorizaþiei unei instituþii sanitare, de dimensiunea Spitalului Municipal Roman. Lista cu prioritãþi într-un spital se stabileºte exact dupã cerinþele reale ale acestuia“, au precizat cîþiva medici romaºcani, care au dorit sã-ºi pãstreze anonimatul. Ce-i drept, în prezent, prin spital circulã fiecare (pacient, vizitator, angajat) „pe unde îl taie capul“.
Reamintim cã o altã adresã „ciudatã“, trimisã de cãtre conducerea spitalului romaºcan tuturor medicilor ºefi de secþii, fãcea referire la „asigurarea circuitului informaþional, în Spitalul Municipal Roman“, fãcînd din cadre un fel de agenþi de informaþii. Potrivit acestei circulare, „evenimentele deosebite petrecute în incinta fiecãrei secþii, sînt preluate de cãtre personalul existent la data producerii acestora ºi transmise cãtre Serviciul de gardã al Secþiei medicalã. Acesta îl va transmite Centralei telefonice, de unde acesta ia douã cãi: pentru evenimentele cotidiene mai deosebite, va fi informat a II-a zi, Secretariatul unitãþii. Pe de altã parte, în cazul evenimentelor (incendii, dezastre, calamitãþi naturale, etc), va fi informatã, de urgenþã, conducerea spitalului“, se precizeazã în circulara afiºatã în toate secþiile spitaliceºti. Personalul sanitar din fiecare schimb, raporta mai departe aceste instrucþiuni, colegelor din tura urmãtoare, încît, la un moment dat, efectele au fost asemãnãtoare „telefonului fãrã fir“. ÃŽn concluzie, nedumerirea personalului medical a fost legatã de acele „informaþii vizavi de evenimentele deosebite“ produse ºi „evenimentele cotidiene mai deosebite“.

Articol afisat de 1620 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica ROMAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective