Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 20 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cenuºiu mai luminos pentru România în Raportul Comisiei Europene

Cenuºiu mai luminos pentru România în Raportul Comisiei Europene

• România ºi Bulgaria n-au reuºit sã rezolve pe deplin nici unul din cele douãsprezece aspecte problematice • cele douã þãri rãmîn încã sub presiune în raportul care va fi prezentat sãptãmîna viitoare • Comisia aºteaptã rezultate privind combaterea corupþiei la nivel înalt •

Rapoartele Comisiei Europene de sãptãmîna viitoare vor aratã cã România ºi Bulgaria n-au reuºit sã rezolve pe deplin nici unul din cele 12 aspecte problematice - ºapte pentru Romania ºi cinci pentru Bulgaria - semnalate în scrisorile de avertisment trimise de Comisie în luna iunie. Rapoartele vor arãta cã România a fãcut progrese mai rapide, în timp ce în Bulgaria, reformele au bãtut pasul pe loc. Dar ambele þãri rãmîn sub presiune.
În termeni aritmetici, România ºi Bulgaria rãmîn la acelaºi scor din varã - ºapte cartonaºe galbene pentru Bucureºti, cinci pentru Sofia.
Nici unul din cele 12 aspecte menþionate ca urgente de cãtre Comisia Europeanã nu pare sã fi fost scos de pe listã. Dar la Bruxelles, analiza nu se face în alb ºi negru, ci în nuanþe de cenuºiu, pentru cã ambele þãri au fãcut progrese în ultimele luni.
Totuºi, cenuºiul pare mai luminos în România decît in Bulgaria, care a pierdut multã vreme cu alegerile generale din varã ºi negocierile îndelungate pentru formarea noului guvern.
Percepþia cã Bulgaria face un parcurs perfect a dispãrut, e aprecierea generalã la Bruxelles, unde se observã cã dimpotrivã, de la sfîrºitul anului trecut, România a accelerat ritmul ºi a fãcut eforturi evidente.
Existã totuºi posibilitatea ca Bulgaria sã recupereze pierderile pentru cã noul guvern de coaliþie dispune de majoritatea necesarã în parlament pentru a adopta mãsurile necesare, cum a fãcut-o recent cu codul de procedura penalã, o situaþie pe care guvernul de la Bucureºti nu poate decît s-o invidieze.
Mesajul principal al rapoartelor a fost deja transmis de comisarul european pentru extindere Olli Rehn în cursul vizitelor sale în cele douã þãri. Bulgaria trebuie sã finalizeze reforma judiciarã ºi s-o aplice. Implementare, implementare, implementare - e îndemnul Comisiei Europene. Agricultura ºi sãnãtatea animalã sînt celelalte prioritãþi pentru Bulgaria.
Despre România se spune cã a fãcut progrese semnificative în reforma justiþiei - deºi tribunalele lucreazã încã încet, iar judecatorii sînt încã prea prost plãtiþi. Progrese importante au fost realizate de asemenea în aplicarea regulilor concurenþei ºi lupta împotriva corupþiei. Dar Comisia aºteaptã încã rezultate privind combaterea corupþiei la nivel înalt în România, ca ºi în Bulgaria.
Ambele þãri rãmîn încã sub presiune, cel puþin pînã la urmãtorul set de rapoarte din aprilie sau mai, cînd Comisia Europeanã va face o eventualã recomandare privind declanºarea clauzei de amînare a aderãrii.
Comisarul Rehn continuã sã spunã cã nu va ezita sã cearã amînarea, dacã una din þãri se dovedeºte nepregãtitã. Dar recomandarea sa va depinde ºi de atitudinea celor 25 de state membre ale Uniunii Europene, care sînt în mãsurã sã ia de fapt decizia.
Deocamdatã, nu existã un curent de opinie cerînd amînarea, pentru ca România ºi Bulgaria nu reprezintã un subiect important de dezbatere ºi pentru ca puþini cred cã lucrurile se vor îmbunãtãþi substanþial decalînd aderarea cu un an, singura posibilitate prevãzutã în tratatul de aderare.
Dar atmosfera în Uniunea Europeana rãmîne volatilã, iar tratatul mai trebuie încã ratificat în majoritatea statelor membre.

Articol afisat de 1451 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective