Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 20 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Procesul lui Saddam Hussein a fost amînat

Procesul lui Saddam Hussein a fost amînat

• începerea procesului a fost urmãritã cu interes maxim în statele arabe

La Bagdad a început miercuri procesul intentat fostului preºedinte al Irakului, Saddam Hussein. Acuzat de uciderea a peste 140 de ºiiþi, într-un incident petrecut în 1982, Saddam Hussein a pledat nevinovat. El a refuzat sã-ºi confirme identitatea. „Nu recunosc autoritatea instanþei, nici acþiunea agresivã iniþiatã împotriva mea, o acþiune nulã ºi neavenitã, bazatã pe minciuni“, a spus fostul lider irakian.
Judecarea procesului s-a amînat pentru sfîrºitul lunii noiembrie.

Filmul primei zile a procesului
Sesiunea de deschidere a procesului intentat fostului preºedinte irakian a durat în jur de trei ore. Puþin dupã ora prînzului, ora Bagdadului, fostul lider irakian a fost escortat în sala de judecatã împreunã cu ºapte foºti colaboratori. Îmbrãcat în cãmaºã albã ºi hainã neagrã, cu un exemplar al Coranului sub braþ, Saddam Hussein a pãrut destul de sigur pe sine. ªi totuºi, faþã de ultima sa apariþie, mai slab ºi îmbãtrînit.
La audierile de miercuri, Saddam Hussein a fost întrebat în mai multe rînduri sã spunã cum îl cheamã. „Mã cunoºti, eºti irakian ºi ºtii cine sînt“, se relateazã cã ar fi rãspuns Sadam Hussein.
Schimbul de replici a continuat în aceeaºi notã vreme de cîteva minute. „Nu voi da socotealã în faþa acestei aºa-zise curþi“ a spus fostul lider irakian, aºezîndu-se jos. „Cine eºti? Cum te numeºti?“ a insistat judecãtorul. „ÃŽmi menþin drepturile constituþionale de preºedinte al Irakului“, a rãspuns Saddam Hussein.
ÃŽntrebat dacã pledeazã vinovat ori nevinovat, Saddam Hussein a rãspuns, de data aceasta fãrã a se mai ridica: „nevinovat“.
A urmat apoi rîndul acuzãrii.

Acuzarea
Procurorul a început sã citeascã o lungã listã de acuzaþii cu privire la presupuse crime puse pe seama fostului preºedinte irakian, inclusiv persecutarea kurzilor irakieni, crimele împotriva Iranului ºi invadarea Kuweit-ului. Un avocat al apãrãrii a intervenit, amintind acuzãrii cã se judecã un singur caz, cel de la Dujail. În acest prim proces intentat împotriva sa, fostul preºedinte irakian este acuzat cã a ordonat uciderea a peste 140 de ºiiþi în anul 1982. Crimele ar fi avut loc dupã tentativa de asasinat asupra sa în oraºul Dujail, situat la nord de Bagdad.
Cei cinci judecãtori din completul de judecatã au decis amînarea procesului. Potrivit declaraþiilor ulterioare, a reieºit cã amînarea s-a datorat faptului cã mulþi martori s-au temut sã aparã la proces.
Aceasta deºi boxa martorilor e protejatã cu pereti antiglonþ cît ºi cu perdele, astfel încît sã nu fie recunoscutã identitatea celor prezenþi.

Procesul, urmãrit cu interes în statele arabe
Transmis în direct, procesul lui Saddam Hussein a fost urmãrit cu interes în cele mai multe state arabe, cu sentimente diferite. Unii îl considerã pe Saddam un simbol al rezistenþei ºi mîndriei arabe, în timp ce alþii îl vãd ca pe un dictator care ºi-a oprimat propriul popor. Regimul de 30 de ani al lui Saddam Hussein a schimbat definitiv lumea arabã în general, de aceea nu e de mirare cã procesul a stîrnit un interes considerabil. Televiziunile Al Jazeera ºi Al Arabia au difuzat în direct luãrile de poziþie din prima zi a procesului, în timp ce ziarele de largã circulaþie în zonã, precum Al Hayat, ºi-au dedicat numeroase pagini analizelor ºi comentariilor pe marginea acestui subiect. Cei mai interesaþi par sã fie arabii a cãror viaþã a fost afectatã în mod direct de politica lui Saddam Hussein.
În Iordania, o þarã unde au plecat numeroºi irakieni persecutaþi de fostul regim irakian, pot fi întîlniþi numeroºi refugiaþi care salutã deschiderea procesului ºi îºi declarã sprijinul pentru o execuþie cît mai rapidã. ªi în Kuweit, o þarã ocupatã timp de 7 luni de trupele lui Saddam la începutul primului rãzboi din Golf, memoriile sînt încã dureroase. Procesul este urmãrit de mulþi care spun cã nici mãcar pedeapsa capitalã nu ar fi suficientã pentru crimele comise pe vremea fostului dictator.
O bunã parte dintre iranieni, în special cei vîrstinici, au stat lipiþi de televizoare. Un profesor de la Universitatea din Teheran afirmã cã þara sa ar trebui chiar sã aibã de jucat un rol în formularea acuzaþiilor. În memoria iranienilor sînt încã vii cei 8 ani de rãzboi, de moarte ºi de distrugere, generate de încercarea lui Saddam Hussein de a cuceri þara vecinã.
La rîndul sãu Israelul, þinta a 39 de rachete Scud în timpul primului rãzboi din Golf, a urmãrit cu satisfacþie deschiderea procedurilor de la Bagdad. Preºedintele comitetului de politicã externã din parlamentul israelian spune cã procesul ar trebui sã le dea de gîndit altor lideri din regiune care au ambiþii dictatoriale. El se referea direct la preºedintele sirian Baºar Al Assad. De altfel, în state precum Siria sau Egipt procesul nu e prea mediatizat, ziarele rezumîndu-se a da ºtirea respectivã fãrã a face aprecieri suplimentare.
În schimb în teritoriile palestiniene pot fi gãsiþi cei mai entuziaºti suporteri ai lui Saddam. Palestinienii îl considerã încã pe fostul lider un erou arab ºi îºi amintesc de faptul cã acesta oferea cîte 15 mii de dolari famiiilor atentatorilor anti-israelieni, precum ºi burse de studii studenþilor palestinieni. Saddam este considerat încã de palestinieni un campion al cauzei lor la Naþiunile Unite ºi în disputele cu þãrile occidentale.

Articol afisat de 1737 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective