Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pãduri revendicate

Pãduri revendicate

• un sfert din pãdurile judeþului sînt revendicate la Legea 247
• foºtii proprietari solicitã aproape 60.000 hectare cu vegetaþie forestierã, ceea ce înseamnã cam 10% din suprafaþa judeþului • cele mai mari terenuri le solicitã prinþul Dimitrie Sturdza ºi mãnãstirile •

Foºtii proprietari au solicitat, conform Legii 247/2005, mai mult de un sfert din suprafaþa acoperitã cu pãduri în judeþul Neamþ. Comisia judeþeanã a centralizat deja 7.260 de dosare prin care se solicitã 73.128 hectare de teren, din care aproape 60.000 hectare de pãdure. Aproape jumãtate din suprafaþa de 59.949 hectare este solicitatã de moºtenitorii familiei Sturdza, mai precis 26.000 hectare de pãdure din comunele Grinþieº, Ceahlãu, Hangu, Poiana Teiului ºi Farcaºa. Suprafeþe importante de teren mai sînt solicitate de mãnãstirile Agapia, Neamþ, Vãratec, dar ºi de moºtenitorii familiilor Hristodorescu ºi Maftei.
Suprafaþa de pãdure revendicatã reprezintã 26% din cele 226.624 hectare de teren forestier administrate de Direcþia Silvicã ºi cam 10% din suprafaþa totalã a judeþului. Practic, suprafaþa de pãdure solicitatã conform noilor legi ale proprietãþii este de douã ori mai mare decît suprafaþa retrocedatã pînã în prezent, respectiv 24.020 hectare. Cele mai mari suprafeþe de pãdure sînt solicitate în comunele Grinþieº, 9.469 hectare, Ceahlãu, 8.789 hectare, Hangu, 8.254 hectare, dar ºi Vînãtori, 4.500 hectare, Bicaz Chei, 4.005 hectare, Farcaºa, 2.931 hectare, Stãniþa, 2.435 hectare ºi Agapia cu 2.189 hectare.
ÃŽn comuna Bicaz Chei, jumãtate din suprafaþa de pãdure solicitatã la Legea 247 a aparþinut Composesoratului Gheorghieni, înfiinþat în 1907 de foºtii grãniceri ai Imperiului Austro Ungar. „Solicitãrile au fost depuse de cetãþeni din judeþul Harghita, moºtenitorii composesoratului fondat de grãniceri. Aceºtia au fost împroprietãriþi, în secolul al XIX-lea, de împãrãteasa Maria Tereza ºi s-au asociat apoi în composesorate pentru o mai bunã exploatare a proprietãþilor. Composesoratul este o formã de organizare specificã Ardealului. Noi am avut tot timpul o istorie zbuciumatã, fiind la graniþa între cele douã provincii, iar parte din teritoriul comunei a fost, în trecut, sub dominaþia austro-ungarã“, a declarat Mihai Bîrsan, viceprimarul comunei Bicaz Chei. ÃŽn comuna Vînãtori, cea mai mare parte din cele 4.500 hectare de pãdure revendicate au aparþinut mãnãstirilor Vãratec, Agapia ºi Neamþ.
Prinþul Dimitrie Sturdza a avut încã din varã o serie de întîlniri cu reprezentanþii conducerii Direcþiei Silvice Neamþ, ocazie cu care a susþinut cã intenþioneazã sã investeascã în economia judeþului, dacã autoritãþile îºi respectã promisiunile privind retrocedarea proprietãþilor confiscate de comuniºti. Moºtenitorii familiei princiare s-au arãtat interesaþi de demararea unor investiþii în domeniul turismului, dar ºi al prelucrãrii lemnului ºi al fabricilor de mobilã.
Reprezentanþii primãriilor de pe Valea Muntelui susþin cã, dacã s-ar respecta legea, moºtenitorii familiei Sturdza ar trebui sã primeascã o suprafaþã mai micã, dat fiind cã ar trebui sã se þinã cont de documentele ºi suprafeþe deþinute în anul 1948.
„Practic, noi am rãmîne fãrã nici un hectar de pãdure dacã s-ar aproba cererea familiei Sturdza, iar ceilalþi solicitanþi nu ar mai primi nimic. Solicitarea prinþului a fost fãcutã dupã suprafeþele pe care familia le deþinea în 1938, deºi Legea 247 cere situaþia din anul 1948. Dacã ar fi dupã lege, prinþul ar primi cam 2.000 hectare, adicã jumãtate din cît a cerut. De fapt, pe noi ne-a cam blocat cu retrocedarea terenurilor pentru cã, în acest an, comisia judeþeanã nu mi-a mai aprobat nici un hectar pentru oameni“, a declarat Gavril Lupu, primarul comunei Hangu. Suprafaþa de teren agricol revendicatã conform legii 247 este de numai 13.178 hectare ºi reprezintã doar 4,66% din suprafaþa de teren agricol din judeþul Neamþ. Spre deosebire de pãdure, terenul agricol nu reprezintã o sursã de cîºtig, ba chiar, în unele cazuri, producãtorii au numai de pierdut, aºa cum o dovedesc experienþele ultimilor ani.

Articol afisat de 1654 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective