Danubiana a început campania de prelucrare a sfeclei de zahãr
• societatea romaºcanã primeºte orice cantitate de sfeclã de zahãr spre procesare • cultivatorii vor fi avantajaþi prin profitul pe care îl vor obþine, 20 milioane lei/hectar, ºi prin sprijinul ce le va fi acordat • Fabrica de zahãr „Danubiana“ Roman, singura unitate procesatoare din estul României, a început, zilele acestea, campania de prelucrare a sfeclei de zahãr. Specialiºtii din cadrul societãþii romaºcane au estimat cã, pentru acest sezon, vor intra în lucru 100.000 de tone de sfeclã de zahãr, cantitate care reprezintã doar 25% din capacitatea totalã a fabricii, ºi din care s-au recoltat, pînã în prezent, 30.000 de tone. Din punct de vedere tehnologic, cultura sfeclei pentru zahãr este cea mai profitabilã, iar cei care se vor acupa de acest sector, respectînd toatã tehnologia, vor obþine peste 20 milioane de lei profit. „Am început procesarea sfeclei de zahãr, iar pentru aceastã activitate, în acest an, vom beneficia de o cantitate, prognozatã, care va acoperi doar un sfert din capacitatea de procesare a fabricii. Noi dorim ºi avem în plan ca, pentru anul viitor, sã dublãm sau chiar sã triplãm aceastã cifrã. Avem toate motivele sã credem cã vom reuºi acest lucru deaorece producãtorii agricoli care au cultivat, anul acesta, sfeclã, au obþinut rezultate foarte bune ºi vor înregistra, la sfîrºitul campaniei, un profit frumos“, a declarat Iulian Antoniu, directorul Fabricii Danubiana Roman. Dacã în anii trecuþi au existat unele probleme, legate de tot ceea ce înseamnã cultura sfeclei, inclusiv modul de livrare la procesator ºi de primire al banilor, în prezent societatea romaºcanã a fãcut eforturi pentru ca activitatea menþionatã sã fie profitabilã. Pe lîngã faptul cã au fost achiziþionate maºini agricole performante de recoltat sfecla, viitorii cultivatorii vor beneficia de numeroase avantaje. Astfel, vor primi sãmînþa necesarã, certificatã ºi de cea mai bunã calitate, îngrãºãmintele ºi pesticidele speciale, produse de firme cu renume internaþional. ÃŽn plus, prin intermediul specialiºtilor de la Danubiana, fermierii vor fi sprijiniþi tehnic ºi vor primi consultanþã. Pe lîngã cele menþionate, ca o noutate, viitorii producãtori de sfeclã îºi vor primi banii, dupã livrarea producþiei, în timp foarte scurt, pînã cel tîrziu luna ianuarie. ÃŽn momentul în care anul agricol urmãtor va debuta, cultivatorii vor avea resursele financiare necesare. Trebuie menþionat cã, deocamdatã, nu existã altã culturã, în zona Romanului, la care sã se înregistreze producþii mari la hectar, iar desfacerea întregii producþii sã fie asiguratã. Statul acordã 500.000 de lei/ tonã, ca subvenþie, banii fiind livraþi beneficiarilor, prompt, de Direcþia pentru Agriculturã ºi Dezvoltare Ruralã Neamþ. „Vor primi subvenþiile ºi micii fermieri care se vor înscrie în Asociaþia Cultivatorilor de Sfeclã de Zahãr, organism independent, cu sediul la noi în fabricã, al cãrui preºedinte este Iosif Benchea. Noi primim orice cantitate de sfeclã, iar pentru cei care au cultivat anul acesta, sîntem convinºi, pe baza rezultatelor obþinute, cã aceºtia vor continua ºi în 2006, pe suprafeþe mult mai mari“, a mai spus Iulian Antoniu.
|