Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primari cu mîna-ntinsã

Primari cu mîna-ntinsã

• 85% din primãriile din zona Romanului sînt în colaps financiar • primarii susþin cã nu le ajung banii pentru salarii, învãþãmînt ºi utilitãþi • doar Valeria Dascãlu, primarul din Sãbãoani, a precizat cã bugetul local permite încheierea anului 2005 cu bine • unii ºefi ai administraþiilor publice rurale au solicitat ajutorul Consiliului Judeþean • deficitul bugetar judeþean este de 30% •

Primãriile rurale din zona municipiului Roman sînt, în prezent, în colaps financiar, din cauza subþirimii bugetelor locale. Inundaþiile din acest an au fãcut ca importante sume de la bugetul statului sã ia calea sinistraþilor, în timp ce administraþiile publice locale au trebuit sã se descurce pe un principiu simplu: „Eºti bun gospodar, trãieºti ºi cu bani puþini“. Trecerea învãþãmîntului în sarcina primãriilor a împovãrat ºi mai mult cheltuielile la nivelul comunelor, în special ale celor care au în administrare mai multe ºcoli. Petricã Prichici, primarul comunei Ion Creangã, a precizat cã în cazul în care ritmul de încasare a taxelor ºi impozitelor locale nu se înteþeºte, în luna noiembrie, nu vor mai fi bani pentru salariile funcþionarilor, pentru învãþãmînt ºi pentru utilitãþi. „Oricît de bun gospodar ai fi, cu un buget atît de sãrac nu poþi face faþã cerinþelor. Nici de la rectificãrile de buget n-am prea vãzut nimic, din cauza problemelor iscate la nivelul þãrii de inundaþii. ÃŽn aceste condiþii am fãcut economii, ne-am restrîns la unele cheltuieli ºi poate aceºti bani vor ajunge pînã în luna noiembrie, inclusiv. Dacã însã nu vor creºte încasãrile la taxele ºi impozitele locale, nu ºtiu ce vom face de sãrbãtori“, a declarat Petricã Prichici. Doar Valeria Dascãlu, ºefa administraþiei locale Sãbãoani, s-a „lãudat“ cã încã nu sînt probleme financiare deosebite în comunã ºi cã anul financiar, în curs, se va închide normal. „Am gîndit în aºa fel bugetul pe 2005, împreunã cu membrii Consiliului Local, încît sã încheiem cu bine anul“, a precizat Valeria Dascãlu. Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni, a solicitat Consiliului Judeþean Neamþ suma de 250 milioane de lei, pentru a putea „supravieþui“ pînã la sfîrºitul anului. „ÃŽn general, am reuºit sã ne descurcãm bine ºi cu mai puþini bani. Anul acesta au fost însã niºte cheltuieli obligatorii, cum ar fi cumpãrarea sediului primãriei, a unui autoturism pentru deservirea personalului instituþiei pe care o conduc. Fãcînd un calcul «la sînge» am ajuns la concluzia cã circa 250 milioane de lei ne-ar ajunge pentru a ieºi cu bine din acest an. Am solicitat Consiliului Judeþean Neamþ aceastã sumã, iar, în cazul în care motivaþiile noastre nu vor fi suficiente, va trebui sã ne gîndim serios la ceea ce vom face în viitorul apropiat. Vom mai strînge din impozitele ºi taxele locale, cu toate cã încasãrile se situeazã la circa 90%, ceea ce înseamnã cã localnicii sînt conºtiincioºi atunci cînd au de achitat datoriile“, a precizat Doinel Grumezescu.
Bugetul municipiului Roman este ºi el gîndit de aºa manierã încît anul acesta sã se încheie, cît de cît, în condiþii de „normalitate“.
Dan Ioan Cãrpuºor, primarul municipiului Roman, este, însã, îngrijorat de soarta administraþiei locale în 2006, apreciind cã este nevoie de o repartizare corectã a bugetului, fãrã implicaþii politice ºi cu o distribuire judicioasã a fondurilor. „Anul acesta, cînd România a fost lovitã de ºapte valuri de inundaþii, am previzionat cã fondurile bugetare se vor îndrepta spre sinistraþi. ÃŽn acest fel a trebuit sã strîngem un pic cureaua ºi sã facem economii pentru a putea supravieþui. Am reuºit, în parte, acest lucru ºi vom încheia anul 2005 doar cu amînarea unor datorii. Va trebui sã achitãm firmei «Giorgala» peste trei miliarde de lei, cu titlu de diferenþã la creºterea preþului la gigacalorie. La înþelegere cu societatea respectivã, aceºti bani vor fi achitaþi anul viitor. Mai îngrijorat sînt de ce se va întîmpla anul viitor, cînd, dacã nu se va interveni cît mai eficient în redistribuirea fondurilor ºi repartizarea acestora cît mai judicios, ne aflãm în pericol de a închide Primãria, ca pe orice SRL falimentar“, a declarat Dan Ioan Cãrpuºor.
Situaþia financiarã deosebit de grea a judeþului Neamþ a fost recunoscutã ºi de vicepreºedintele Consiliului Judeþean, Dumitru Badea. „Aºteptãm, totuºi, o rectificare bugetarã, singura care va putea scoate judeþul din dificultatea financiarã în care se aflã, þinînd cont, cã la ora ora la care vorbim, avem un deficit bugetar de 30%“, a precizat Dumitru Badea.

Articol afisat de 1486 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Constantin CALIMAC, Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective