Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Avem destui dinozauri corupþi care trebuie scoºi din sistem“

„Avem destui dinozauri corupþi care trebuie scoºi din sistem“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamþ ªerban Strãtilã

Reporter: Transparency international a declarat 2005 anul eºecului în lupta anticorupþie. Cum comentaþi?
ªerban Strãtilã: E greu sã-mi dau seama pe ce criterii s-a fãcut acest studiu. Probabil cã asta este percepþia României în ochii mediului de afaceri ºi ai cetãþeanului simplu. Sînt convins cã anul viitor aceastã percepþie va fi mult îmbunãtãþitã, pentru cã niºte schimbãri pozitive se vãd deja ºi se vor simþi curînd. Sper sã nu ne oprim aici cu reforma, pentru cã avem destui dinozauri corupþi care trebuie scoºi din sistem. Apoi va trebui sã lucrãm un pic ºi la imaginea noastrã. Eu am susþinut ºi o declaraþie politicã în acest sens, în plenul Senatului, în care am propus ºi niºte mãsuri concrete. Dacã aceste intenþii ale mele ar fi puse în practicã în mod real, imaginea noastrã ar fi alta ºi nu ne-ar mai arãta lumea civilizatã cu degetul.
Rep.: Aþi surprins opinia publicã ºi, probabil, ºi pe colegii dumneavoastrã de alianþã cu cîteva amendamente referitoare la libera circulaþie în afara graniþei. De ce aceastã opinie diferitã de a guvernului ºi a partidului din care faceþi parte?
ª.S.: E adevãrat, atît eu cît ºi alþi colegi din Senat, am fost de altã pãrere decat Guvernul, referitor la Ordonanþa 28. Doamna Norica Nicolai a propus cã românii care vor sã cãlãtoreascã în spaþiul Schengen sã nu mai fie nevoiþi sã prezinte documente justificative, iar eu am avut un amendament potrivit cãruia nu se mai suspendã paºapoartele celor care au întîrziat peste graniþã. Eu cred cã sînt propuneri logice ºi sînt convins cã, dacã n-ar fi fost acest curent de opinie, cum cã trebuie fãcut ceva pentru a-i împiedica pe români sã munceascã afarã, impus de unele þãri europene, toþi senatorii ar fi votat la fel. ªi veþi vedea cã peste cîþiva ani nu va mai fi nevoie de astfel de obstacole. În plus, eu cred cã astfel de mãsuri îngrãdesc libertatea de miºcare, de cãlãtorie, a românilor. Nu trebuie sã-i bãgãm pe toþi în aceeasi oalã! Poate cã unii se duc la furat, ori sã munceascã la negru, dar sînt ºi români care au scopuri cît se poate de oneste. Pentru ei ce facem? Sper ca ºi Camera Deputaþilor sã fie de acord cu aceste amendamente, pentru a nu ne mai umili concetãþenii, atunci cînd aceºtia vor sã iasã din þarã.


„Sursa principalã de venit a comunitãþilor locale ar trebui sã fie cotele din impozite pe salarii ºi TVA“
Rep.: Analiºtii considerã cã, dacã vor fi aprobate noile modificãri ale Codului Fiscal, nu doar investitorii strãini, dar ºi cei autohtoni este posibil sã se orienteze spre alte pieþe. Existã o strategie pentru a contracara o astfel de posibilitate?
ª.S.: ÃŽn cadrul grupului parlamentar al Alianþei de la Senat a avut loc discuþie cu domnul ministru Sebastian Vlãdescu referitor la proiectul de buget ºi la modificãrile Codului Fiscal. Personal, am ridicat problema creºterii impozitului pe clãdiri la peste 3%, mãsurã care nu cred cã este în folosul dezvoltãrii economice a localitãþilor. Impozitele prea mari vor îndepãrta investitorii ºi cred cã trebuie fãcutã o distincþie între investitorii în imobiliare ºi cei care doresc sã construiascã clãdiri cu destinaþie industrialã. Sursa principalã de venit a comunitãþilor locale ar trebui sã fie cotele din impozite pe salarii ºi TVA, care reprezintã o mãsurã a puterii economice, ºi nu suprataxarea clãdirilor. Eu sper cã la Ministerul Finanþelor se vor reanaliza unele prevederi din propunerea la modificarea Codului Fiscal aºa încît mediul de afaceri sã devinã mai „prietenos“.
Rep.: Ce pãrere aveþi despre mãsurile luate de ANAF împotriva cluburilor de fotbal cu datorii?
ª.S.: Sînt mãsuri logice ºi, dacã nu au alte scopuri, cred cã ar trebui sã fim cu toþii de acord cu ele. Nu e normal ca pe fiecare simplu cetãþean sã-l pedepseºti cînd nu plãteºte, iar pe marii datornici sã-i ierþi la nesfîrºit. Aceastã mãsurã trebuia aplicatã mai devreme, dar nu a fost aºa pentru cã oameni importanþi din vechile guverne fãceau parte din anturajul cluburilor ºi profitau de pe urma lor. Cazul lui Hrebenciuc, la Steaua, este de notorietate. Însã, dacã aceste mãsuri nu sînt extinse la toþi datornicii, vor fi doar un foc de paie! Abia cînd legea va fi aplicatã la fel pentru toatã lumea, indiferent de poziþia socialã, vom avea o economie sãnãtoasã, iar omul de pe stradã nu se va mai simþi discriminat. Atunci el va avea mai multã încredere în instituþiile statului ºi nu-ºi va mai dori cu atîta ardoare sã plece din þarã.

Articol afisat de 1527 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective