Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Neamþul, ferit de pericolul gripei aviare

Neamþul, ferit de pericolul gripei aviare

• Ioan Agafiþei, preºedintele Autoritãþii Naþionale, recomandã nemþenilor sã îºi þinã pãsãrile în curþi • pe teritoriul judeþului au murit cîteva pãsãri, însã nu a fost confirmatã prezenþa virusului gripei aviare •

Neamþul nu se numãrã printre judeþele cu grad de risc în apariþia gripei aviare. Cel puþin aceasta a fost afirmaþia secretarului de stat Ioan Agafiþei, preºedintele Autoritãþii Naþionale Sanitar-Veterinare, care ieri a venit la Piatra Neamþ, pentru a se întîlni cu colegii sãi din filiala Neamþ a PD. Potrivit aceleiaºi surse, judeþul nu se aflã pe harta judeþelor tranzitate de pãsãrile migratoare - vectorii virusului gripei aviare - însã, cu toate acestea, ei trebuie sã îºi ia mãsuri de prevedere. Cea mai importantã dintre acestea este sã îºi þinã pãsãrile în curte, pentru preîntîmpinarea apariþiei eventualelor focare. Chiar dacã au existat anumite semnale alarmiste, ca urmare a decesului unor pãsãri - cum ar fi pui de gãinã, ori pãuni - în urma analizelor, s-a ajuns la concluzia cã acestea au murit din cauza altor boli, nicidecum ca urmare a infectãrii cu virusul gripei aviare. Cît despre prezenþa pãsãrilor migratoare pe teritoriul judeþului Neamþ, preºedintele Ioan Agafiþei ne-a declarat: „Nu am gãsit, pe teritoriul judeþului, cadavre de pãsãri migratoare. Sigur, veþi spune cã pe lacurile din judeþul nostru avem lebede. ÃŽnsã, acestea sînt de-ale noastre, autohtone. Dar, situaþia din Neamþ se aflã sub monitorizare. Asigurãm populaþia cã avem specialiºti foarte bine pregãtiþi“.
Referindu-se, în general, la apariþia gripei aviare în România, preºedintele Agafiþei a subliniat cã autoritãþile au fãcut dovada cã se pot mobiliza ºi pot acþiona cu eficienþã - chiar în condiþiile în care nu dispun de mijloacele þãrilor înalt industrializate - fapt care a fost apreciat de Comisia Europeanã.
Figura frumoasã fãcutã de cãtre specialiºtii români a creat o imagine favorabilã þãrii, acesta fiind ºi motivul pentru care Ioan Agafiþei, însoþit de 7 specialiºti, a fost invitat la Bruxelles, marþi, la un dejun de lucru. Cu acest prilej, se va discuta nu doar despre gripa aviarã, ci ºi despre aspecte legate de integrarea României în UE, sub aspectul adaptãrii agriculturii la cerinþele europene.

Institut de Gripã Aviarã, la Tulcea
La nivelul Autoritãþii Naþionale Sanitar-Veterinare au fost luate o serie de mãsuri speciale, între care înfiinþarea, la Tulcea, a Institutului de Gripã Aviarã, un institut european, cu finanþare europeanã. Pe de altã parte, a fost începutã formarea unei „unitãþi epidemiologice“, înfiinþarea acesteia urmînd sã fie certificatã prin Ordonanþã de Urgenþã. „ÃŽn România aveam un singur specialist în gripã aviarã, dar ne-am repliat ºi, acum, avem 10 medici veterinari care se ocupã de aceastã problemã. Va trebui sã ajungem la 35“, a subliniat secretarul de stat Agafiþei. Specialiºtii „unitãþii epidemiologice“ vor fi dotaþi cu calculatoare, soft-uri speciale care le vor permite sã realizeze o atentã monitorizare a stãrii de sãnãtate a animalelor. Pentru înfiinþarea acestei structuri ar fi necesari 20 miliarde de lei.
Pe de altã parte, dupã apariþia virusului gripei aviare, au fost sacrificate 22 mii de pãsãri, Ministerul Agriculturii acordînd despãgubiri de circa 6 miliarde de lei. Pînã acum, statul român a cheltuit 55 miliarde de lei pentru susþinerea mãsurilor necesare, fiind necesari încã pe atîþia bani. „Gripa aviarã va apãrea ºi va pleca din Delta Dunãrii. România se aflã pe traseul pãsãrilor migratoare: din Rusia, acestea se deplaseazã în lunca Prutului, iar apoi se aºeazã în Delta Dunãrii. Pînã acum, doar 5 % dintre acestea au ajuns în Delta Dunãrii. Ca urmare a precipitaþiilor abundente din acest an, acestea au urcat pe lacurile cu apã dulce - Sinoe ºi Razelm. Dar, nivelul apelor a scãzut ºi pãsãrile migratoare vor sosi în Deltã peste 2 sãptãmîni. Am împãrþit-o în 12 regiuni care sînt monitorizate zi ºi noapte“, a afirmat preºedintele ANSV.

Articol afisat de 1513 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective