Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 24 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Garda de Mediu sare în apãrarea spaþiilor verzi

• prin nerespectarea Planurilor Urbanistice de Detaliu ºi a coeficientului de utilizare a terenurilor, din întreaga þarã au dispãrut multe spaþii verzi

Garda de Mediu a cerut Asociaþiei Municipiilor sã facã demersuri pentru modificarea legislaþiei privind elaborarea ºi punerea în aplicare a Planurilor Urbanistice de Detaliu (PUD) în condiþiile în care nerespectarea coeficientului de utilizare a terenurilor (CUT) a dus la dispariþia unor spaþii verzi
Comisarul general Silvian Ionescu a declarat, la Bistriþa, cã autoritãþile locale au un rol deosebit de important în aplicarea legislaþiei de mediu ºi cã nerespectarea CUT a determinat dispariþia unor suprafeþe importante de spaþii verzi în întreaga þarã.
„Problemele de mediu au un termen de conformare pînã în 2018 ºi un volum de investiþii de 29,3 miliarde de euro la nivel naþional, iar mare parte din aceste investiþii le vom face împreunã cu comunitãþile locale ºi în folosul acestora“, a declarat comisarul general al Gãzii de Mediu, Silvian Ionescu. Acesta s-a adresat Asociaþiei Municipiilor din România cu o scrisoare, rugînd membri AMR sã ia în considerare modificarea legislaþiei privind elaborarea PUD-urilor, dar mai ales punerea lor în aplicare.
„PUD-urile reprezintã o problemã naþionalã, pentru cã una vorbim ºi alta facem. ÃŽn PUD-uri existã un element esenþial, CUT, care nu este respectat. Se aprobã o construcþie de 600 de metri pãtraþi ºi în realitate se construiesc 1.005 metri pãtraþi, se depãºeºte chiar suprafaþa proprietãþii. Societatea civilã ºi presa ne-au sesizat multe astfel de cazuri. ÃŽn condiþiile legislaþiei de acum s-a ajuns în situaþia în care în Bucureºti, în ultimii 15 ani, au dispãrut 1,5 milioane metri pãtraþi de spaþii verzi, iar la Sibiu 80.000 de metri pãtraþi de spaþii verzi nu mai existã tot din aceeaºi cauzã“, a declarat Ionescu. ÃŽn opinia acestuia, în prezent, pedepsele pentru cei care încalcã legislaþia de mediu sînt prea mici.
Potrivit sursei citate, în noua Lege a mediului, Legea 137, cele mai mici amenzi pentru persoanele fizice care vor încãlca legislaþia din domeniu se vor situa în jurul valorii de 6.500 de lei (65 de milioane vechi), iar pentru persoane juridice vor ajunge la 80.000 lei (800 de milioane vechi).
„Dispare posibilitatea comisarului de mediu sã amendeze persoana fizicã în interiorul societãþii comerciale pentrtu cã aºa se întîmpla pînã acum. ÃŽl amenda pe director cu 500 de lei (cinci milioane vechi) în loc sã aplice amenda de 22.500 de lei (225 milioane vechi), cum era stabilitã în lege“, a mai spus Silvian Ionescu.
Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) stabileºte condiþiile de amplasare ºi executare pe un anumit teren a uneia sau mai multor construcþii cu destinaþie precizatã. Primãriile sau consiliile locale coordoneazã realizarea a trei tipuri de „norme“ numite PUG (Plan Urbanistic General), PUZ (Plan Urbanistic Zonal) ºi PUD (Plan Urbanistic de Detaliu). Ele constituie trei niveluri de complexitate ºi scarã de abordare: la nivelul oraºului, la nivelul unei zone (insula, cartier) ºi la nivel de vecinãtate (cîteva terenuri, o stradã, o piaþã). ÃŽntocmirea acestor norme intra în atribuþiile primãriilor.

Articol afisat de 1608 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective