Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 25 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Fostul lider al minerilor e mai aproape de libertate

Fostul lider al minerilor e mai aproape de libertate

• Miron Cozma mai are de executat doar trei ani de închisoare

Curtea de Apel Bucureºti a acceptat cererea sa de contopire a pedepselor pe care le primise pentru mineriadele din 1991 ºi 1999. Pentru prima pedeapsa era de 18 ani, ºi fusese graþiatã, în timp ce pentru a doua este de 10 ani. Potrivit avocatului lui Miron Cozma asta ar înseamna cã Miron Cozma mai are de executat trei ani de închisoare. Va rãmîne acolo? Decizia de luni a Curþii de Apel pare un ultim episod dintr-un proces care þine de mai mulþi ani.
Cele douã pedepse privesc mineriadele din 1991 ºi 1999. În cazul primei mineriade, cercetãrile au început în 1997, cînd Miron Cozma a fost condamnat la doi ani cu suspendare. În ianuarie 1999, fiind în libertate, el a condus cea de-a doua mineriadã, la Costeºti. La scurt timp dupã aceasta, instanþa supremã s-a pronunþat în recurs asupra deciziei privind mineriada din 1991 ºi Miron Cozma a fost condamnat definitiv la 18 ani de închisoare.
Dupã ce pe numele lui a fost emis mandat de urmãrire generalã, Miron Cozma a fost arestat ºi a rãmas în închisoare pînã în decembrie 2004, cînd a fost graþiat prin decret prezidenþial de fostul ºef al statului, Ion Iliescu.
Ulterior, decretul a fost revocat, tot de preºedintele Iliescu, ºi Miron Cozma s-a întors în închisoare. În luna iunie a acestui an, justiþia a hotãrît cã revocarea decretului este nelegalã ºi Miron Cozma a fost repus în libertate.
El a fost reîncarcerat la sfîrºitul lunii septembrie în urma sentinþei definitive date de Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie în dosarul altei mineriade, cea de la Costeºti, din ianuarie 1999.
Miron Cozma a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat. Instanþa a acceptat acum contopirea pedepsei de 8 ani, executatã deja pentru mineriada din 1991, cu cea de 10 ani primitã pentru mineriada din 1999.
În aceste condiþii, dupã expirarea termenului de recurs faþã de aceastã hotãrîre a Curþii de Apel, Miron Cozma are posibilitatea legalã de a face cerere de eliberare condiþionatã - întrucît a executat douã treimi din pedeapsã. Aceasta nu este decît una dintre condiþiile prevãzute de lege pentru eliberarea condiþionatã - celelalte privesc buna purtare ºi lipsa antecedentelor penale. Însã Miron Cozma a fost condamnat în alte douã procese: unul referitor la un scandal provocat la Petroºani, în mai 1996, altul privind lovirea fostului prefect de Vîlcea, Nicolae Curcãneanu, în timpul mineriadei de la Costeºti, din ianuarie 1999.
Miron Cozma este anchetat ºi în dosarul mineriadei din 1990, de data aceasta ca martor. Dosarul a fost redeschis în luna iunie a acestui an, învinuiþi fiind fostul preºedinte Ion Iliescu, fostul ºef al Poliþiei Române, Corneliu Diamandescu ºi fostul ministru de interne Mihai Chiþac.
Cererea de contopire a condamnãrilor a fost depusã de avocatul Viorel Dumitrescu la Curtea de Apel Bucureºti. Ea s-a bazat pe un articol din codul penal care permite contopirea pedepselor în cazul infracþiunilor concurente: adicã atunci cînd cea de-a doua faptã a fost comisã înainte ca hotãrîrea judecãtoreascã în cazul primei fapte sã fi fost definitivã.

Articol afisat de 1396 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective