Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
EXPLOZIE DE CANCER

EXPLOZIE DE CANCER

• în primele nouã luni ale anului, au fost luate în evidenþã 1.176 cazuri noi de cancer • cei mai mulþi dintre pacienþi au localizatã tumora la nivelul tubului digestiv • chirurgii pietreni opereazã sãptãmînal doi-trei pacienþi cu cancer, de cele mai multe ori în stadiu avansat • medicul Doiniþa Vararu susþine cã stresul este principalul vinovat de activarea genei cancerului •

Oncologii ºi chirurgii nemþeni sînt îngroziþi de numãrul mare de cazuri de cancer pe care le depisteazã ºi trateazã în ultimul timp, de gravitatea acestora, dar ºi de neglijarea crasã a propriei sãnãtãþi, pe care o manifestã foarte mulþi nemþeni. Evidenþele întocmite de cadrele medicale ale Direcþiei de Sãnãtate Publicã Neamþ aratã cã, la sfîrºitul primelor trei semestre ale anului, se aflau în evidenþã 9.300 bolnavi. 1.176 dintre aceºtia figureazã drept cazuri noi, care au fost descoperite ºi luate în evidenþã de la începutul anului pînã la sfîrºitul lunii septembrie, cu 24 mai multe decît în primele nouã luni ale anului trecut. Conform statisticilor medicale de specialitate, în funcþie de numãrul cazurilor înregistrate anul acesta ºi de localizarea tumorii, pe primul loc se situeazã cancerul digestiv (colon, rect, stomac) - 224 de cazuri. Urmeazã apoi, ca rãspîndire, cancerul bronhopulmonar - 141 de cazuri, cancerul de sîn - 110 cazuri.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctor Doiniþa Vararu Gavrilescu, ºefa secþiei Oncologie a Spitalului Judeþean de Urgenþã Neamþ ºi coordonatorul problemelor de oncologie pe judeþ, în ultimul an se observã o recrudescenþã a cancerului de colon, atît la nivelul Neamþului, cît ºi la nivel naþional. Punînd cap la cap informaþiile ce decurg din discuþiile cu pacienþii, medicii oncologi, chirurgii ºi interniºtii nemþeni au concluzionat cã unii dintre factorii determinanþi ai cancerului de colon ar fi obiceiurile alimentare proaste, noul sistem de procesare al alimentelor care include numeroºi aditivi alimentari, parte dintre ei foarte toxici pentru organism, consumul de alcool, fumatul ºi stresul.
Surprinzãtor este faptul cã, la ora actualã, posibilitãþile de investigare a colonului sînt extrem de limitate în Piatra Neamþ, unde existã un singur colonoscop, instalat într-un cabinet particular. Tocmai de aceea, unul dintre planurile de viitor al specialiºtilor ºi conducerii Spitalului Judeþean de Urgenþã Neamþ vizeazã înfiinþarea unui laborator de colonoscopie, cu ajutorul cãruia sã poatã fi demaratã depistarea în rîndul populaþiei a acestor tumori.

„ÃŽn fiecare sãptãmînã operãm doi-trei pacienþi cu cancer“
„Foarte grãitor în ceea ce priveºte incidenþa crescutã a cancerului în judeþul nostru este faptul cã în fiecare sãptãmînã operãm doi-trei pacienþi cu cancer. Cei mai mulþi dintre aceºtia ajung la doctor într-un stadiu foarte avansat al bolii, cînd tumora a dat metastaze multiple ºi, practic, cazul este inoperabil. ÃŽn urmã cu cîteva sãptãmîni a ajuns la noi un pacient în vîrstã de 50 de ani, cu cancer de stomac în stadiu IV, a cãrui tumorã era foarte uºor de depistat la o simplã palpare, dar din pãcate omul nu s-a adresat medicului. Pentru noi a fost ºocant sã aflãm de la acest pacient cã deºi a slãbit 30 de kilograme în opt luni, fãrã sã îºi doreascã acest lucru ºi fãrã sã facã nici un sacrificiu în acest sens, nu s-a gîndit nici o clipã cã are o problemã de sãnãtate ºi cã trebuie sã meargã la medic. ÃŽn cele din urmã, acestui pacient i s-a extirpat trei sferturi din stomac, o bucatã de pancreas ºi o bunã parte din intestin. E greu de suportat ideea cã ,în 2005, cînd toatã lumea aude despre boli grave, dar care se pot vindeca dacã sînt depistate în fazã incipientã, oamenii se dovedesc iresponsabili faþã de propria sãnãtate ºi faþã de viaþa lor. Lipsa unei minime educaþii sanitare, neglijarea totalã a propriei sãnãtãþi ºi totodatã pretenþia pacientului cã, orice ar fi, medicul trebuie sã te facã sãnãtos, devin din ce în ce mai deranjante pentru noi. Pacienþii trebuie sã ºtie cã un cancer în stadiu avansat are ºanse maxime sã genereze complicaþii urîte“, a declarat doctorul Alexandru Juncu, din cadrul secþiei Chirurgie al Spitalului Judeþean Neamþ.
Acelaºi medic atrage atenþia cã în familiile unde mai multe persoane au fost diagnosticate cu cancer, tinerii trebuie sã fie mai atenþi ºi sã facã investigaþii în acest sens. Simptome ale prezenþei unei tumori în organism sînt oboseala, lipsa poftei de mîncare, scãderea bruscã în greutate. În funcþie de segmentul unde este localizatã tumora, simptomele sînt diverse. În cancerul de stomac, pacientul resimte foarte des durere, inapetenþã ºi intoleranþã la anumite alimente care altã datã îi erau pe plac. În cazul cancerului de colon apar balonarea, alternanþa diareei cu constipaþia, pierderea de sînge în scaun.

La Spitalul „Sfîntul Spiridon“ Iaºi, lunar, 2-3 tineri cu vîrste de pînã la 30 de ani vin pentru a cere consult, medicii fiind consternaþi de faptul cã au cancer în stare evoluatã. Aceasta în condiþiile în care, în urmã cu peste 10 ani, un astfel de caz era o raritate absolutã. ÃŽngrijorarea medicilor este cu atît mai mare cu cît tinerii care vin la spital prezintã tumori în faze terminale. „Sînt pacienþi cu vîrste de pînã în 30 de ani ºi la care nu poþi bãnui mãcar cã ar putea sã mai aibã doar un an, doi de trãit, uneori chiar ºi mai puþin. ÃŽn fiecare lunã, vin la spital cîte 2-3 astfel de pacienþi“, a spus prof. dr. ªtefan Georgescu, medic chirurg la Clinica I Chirurgie. Din pãcate, la cei mai mulþi dintre aceºti tineri evoluþia bolii este foarte rapidã, de trei-patru ori mai rapidã decît la persoanele de vîrsta a treia care prezintã aceeaºi boalã. ÃŽn plus, nici metodele de tratament nu dau rezultate eficiente. „Este, într-adevãr, o problemã mare aici, pentru cã toate tehnicile noastre de tratament în cazurile de cancer merg mai prost la tineri decît la pacienþii cu vîrste mai înaintate. ÃŽn plus, la ei evoluþia bolii este de multe ori explozivã, din cauza procesului de creºtere. Iar dacã este diagnosticat ºi tîrziu, atunci este foarte rãu pentru pacient“, a mai spus medicul Georgescu.

Articol afisat de 8353 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective