Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 26 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sfîntul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorîtorul de Mir

Sfîntul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorîtorul de Mir

Creºtinii ortodocºi sãrbãtoresc, astãzi, 26 octombrie, unul dintre cele mai mari praznice de peste an, pomenindu-l pe Sfîntul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorîtorul de Mir. Dimitrie a trãit pe vremea împãraþilor Diocleþian ºi Maximian (284-305) ºi era originar din Tesalonic. Încã de tînãr a fost evlavios ºi bun învãþãtor al credinþei în Iisus. Împãratul Maximian, cînd a venit în Tesalonic, l-a prins pe sfînt ºi l-a aruncat într-o temniþã, temîndu-se de dreapta credinþã a lui Dimitrie. În acele vremuri, de persecuþie a creºtinilor, Maximian avea un om de încredere, Lie. Acesta îi provoca pe toþi tinerii la luptã, învingînd de fiecare datã. Un oarecare tînãr creºtin, Nestor, a mers la Sfîntul Dimitrie, rugîndu-se de acesta sã se roage lui Dumnezeu, pentru a izbîndi. Dimitrie l-a însemnat pe frunte cu semnul crucii. Nestor l-a rãpus pe Lie, fapt care a condus la uciderea, cu suliþe, a lui Dimitrie. Însã, dupã moartea sa, moaºtele Sfîntului Dimitrie au fãcut multe minuni ºi uimitoare tãmãduiri. Apoi, din porunca împãratului a fost tãiat ºi capul lui Nestor. Mai sînt pomeniþi, tot astãzi, Sfinþii Mucenici Artemidor ºi Vasilie, Sfînta Muceniþã Leptina, Sfîntul Mucenic Glicon ºi Cuviosul Mucenic Iosif. De asemenea se mai amintesc marele ºi groaznicul cutremur, din Constantinopol, petrecut în timpul împãratului Leon Isaurul, pe data de 26 octombrie, precum ºi mutarea icoanei slãvitului Mucenic Dimitrie, de la Tesalonic în Constantinopol, la Mãnãstirea Pantocratorului.

De ce 26 octombrie?
Prin mijlocirea Sfîntului Dimitrie ºi moaºtele sale, s-au fãcut multe minuni. Pe mormîntul lui, în Tesalonic, s-a zidit o bisericuþã. Suferind de o boalã gravã, Leontie, guvernatorul Iliricului, a venit la Tesalonic ºi s-a culcat pe mormîntul Sfîntului ºi îndatã s-a vindecat. Drept recunoºtinþã, Leontie a zidit douã bisericuþe în cinstea Sfîntului Dimitrie, una la Tesalonic, pe mormîntul mucenicului, alta la Sirium. În biserica din Tesalonic s-au aºezat moaºtele Sfîntului, în 26 octombrie 413. Cînd au fost scoase sfintele moaºte pentru a fi aºezate în noua Bisericã din Salonic, acestea erau neputrezite ºi din ele a curs un mir cu miros plãcut, de care s-a umplut tot oraºul. Mulþi bolnavi s-au vindecat atingînd moaºtele. Creºtinii ortodocsi vor sãrbãtori, în aceastã zi hramul Sfîntul Dimitrie la parohiile Valea Ursului, Poieniþa, Oniceni, Gîdinþi, Doljeºti, Siliºtea ll, Nistria,Cotu-Vameº, Fãurei ºi Chicirea.

Cine este sãrbãtorit de Sfîntul Dimitrie?
Numele românesc Dumitru derivã din latinescul Demetrius, iar acesta din grecescul Demetrios, feminin Demetria. El exprimã invocarea zeiþei Demeter, al cãrei nume înseamnã „Pãmîntul-mamã“, izvorul belºugului, ºi, deºi este de origine pãgînã, a fost sfinþit prin viaþa ºi faptele unui mare numãr de creºtini. Prin diferite transformãri ºi împrumuturi lingvistice, prenumele Dumitru face parte dintr-o familie antroponimicã: Dimitrie, Dumitru, Mitru, Mitea, Miþac, Matache, Mite, Mitu, Miticã, Dumitrache, Mitrache, Dimon, Dimache, Dimitran, Mitran, Dumitraº, Dumitraºcu, Mitraºcu, Dumitrel, Mitrel, Dumitriþã sau Mitriþã. Femeile au primit ºi ele prenumele sau numele Dumitra, Mitra, Dumitriþa sau diminutivul Mimi. ÃŽn vorbirea popularã, sãrbãtoarea Sfîntului Dimitrie este Simedru, de la Sanctus Demetrius.

Articol afisat de 2586 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective