Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 26 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Siria, urmãtoarea pe listã

Siria, urmãtoarea pe listã

• Bush avertizeazã din nou Siria, menþionînd posibilitatea unei acþiuni militare

ÃŽntr-un interviu acordat în exclusivitate postului de televiziune Al-Arabyia din Dubai, preºedintele George Bush a menþionat posibilitatea unei acþiuni militare împotriva Siriei. „Soluþia militarã este totdeauna opþiunea ultimã a unui preºedinte. Nimeni nu doreºte o confruntare militarã, dar Siria trebuie supusã la presiuni insistente, ca sã ia foarte în serios ancheta ONU privitoare la asasinarea, în luna februarie, a fostului premier libanez Rafik Hariri“, a spus George Bush.
Raportul ONU acuzã guvernul ºi pe preºedintele Siriei de implicare în uciderea lui Hariri ºi cere Siriei sã colaboreze cu procurorii ONU în descoperirea vinovaþilor.
Procurorul german, Detlev Mehlis, care conduce ancheta, a cules mãrturii de la foºti agenþi de securitate sirieni despre care se crede cã au pus la cale uciderea lui Hariri împreunã cu ofiþeri libanezi.
Potrivit raportului, uciderea premierului libanez ar fi fost plãnuitã cu cîteva luni înainte. Principala piesã la dosarul Hariri este mãrturia unui colonel pe nume Zuheiri Safi, din serviciul de informaþii sirian, care a fugit la Paris la începutul lunii august.
El a furnizat informaþii preþioase despre numele colegilor sãi din servicul de informaþii implicaþi în asasinat. Safi ar fi indicat ºi numele unor angajaþi ai cancelariei preºedintelui Bashar Assad ºi pe ale unor consilieri prezidenþiali care ar fi contribuit la planul de asasinare.
În acelaºi timp, firele care duc cãtre preºedintele Asaad nu sînt strãine, se pare, de lupta pentru putere din Siria, unde unchiul preºedintelui, Rifad Assad, ar avea un interes personal în îndepãrtarea de la putere a nepotului sãu.

Siria, în vizorul Statelor Unite de mai mult timp
Oricît de important ar fi dosarul Hariri, el nu este singurul motiv pentru care Statele Unite doresc reglementarea raporturilor cu Siria prin eventuala îndepãrtare a preºedintelui Assad. În interviul acordat televiziunii din Dubai, preºedintele Bush a spus cã Siria trebuie sã se conformeze mai multor cerinþe ºi a menþionat expulzarea grupãrilor militante palestiniene (preºedintele nu a nominalizat organizaþia islamistã Hezbolah, dar e limpede cã la ea se referea în primul rînd), controlul strict al graniþei cu Irakul, pe unde trec militanþi arabi care se alãturã insurgenþilor împotriva trupelor americane ºi neamestecul în treburile interne ale Libanului.
Dar Siria era vizatã cu mult înaintea asasinãrii premierului Hariri.
În ianuarie, ministrul american de externe, Condoleezza Rice, declara cã atitudinea guvernului Siriei, bãnuit de legãturi cu grupãri teroriste, va duce la raporturi proaste pe termen lung cu Statele Unite. În plus, Siria e condusã încã, aºa cum era ºi Irakul în vremea lui Sadam Hussein, de un guvern al partidului Baath, naþionalist arab.
Ameninþãrile ºi avertismentele lansate cãtre Siria s-au înteþit în ultimele douã luni. Pe 12 septembrie, ambasadorul Statelor Unite în Irak, Zalmay Khalilzad, declara: „Rãbdarea noastrã în privinþa Siriei se apropie de sfîrºit ºi nici o opþiune nu e exclusã“.
Declaraþia lui Khalilzad îi viza pe extremiºtii suniþi care treceau graniþa în Irak, dupã ce se antrenau în tabere militare pe teritoriul Siriei. Localitatea Tal Afar din nord vestul Irakului, de la graniþa cu Siria, rãmîne un cuib de extremiºti islamici de unde se lanseazã atacuri periodice împotriva trupelor americane.
Preºedintele Bush a declarat în interviul difuzat de Al Arabyia cã administraþia de la Damasc trebuie sã se supunã cerinþelor Consiliului de securitate ONU.
Statele Unite ºi Franþa lucreazã în prezent la textul unei rezoluþii care sã oblige Siria sã coopereze cu anchetatorii. Aceasta este însã doar una dintre cererile formulate la Washington.

Articol afisat de 1551 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective