Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Troleibuzul, cazuri ºi necazuri

Troleibuzul, cazuri ºi necazuri

• licenþa de funcþionare a autogãrii societãþii a fost suspendatã de ARR în urmã cu 3 luni, la solicitarea Primãriei Piatra Neamþ • Troleibuzul ºi Primãria s-au asociat pentru administrarea terenului, dar nu a fost prezentatã dovada cã acesta aparþine domeniului public • preºedintele CJ Neamþ crede cã este vorba despre o gãselniþã •

Societatea de interes judeþean Troleibuzul a rãmas fãrã licenþã pentru autogara situatã în apropierea Gãrii Piatra Neamþ, în urmã cu mai bine de 3 luni. Mãsura a fost pusã în aplicare de cãtre Autoritatea Rutierã Românã - Agenþia Neamþ, în urma unei sesizãri fãcute de cãtre primarul municipiului Piatra Neamþ, Gheorghe ªtefan, la începutul lunii iulie. La sfîrºitul lunii august, Consiliul Local Piatra Neamþ a aprobat încheierea unui contract de asociere între municipalitatea pietreanã ºi societatea Troleibuzul, pentru administrarea comunã a suprafeþei de teren ocupate de autogara în cauzã. În aceste zile - cînd la Piatra Neamþ este prezentã o echipã de control de la ARR Bucureºti - conducerea Troleibuzul a solicitat din nou licenþierea autogãrii, însã fãrã rezultate. Motivul? Pînã acum, Troleibuzul nu a fãcut dovada situaþiei juridice a terenului ocupat. În consecinþã, societatea de interes judeþean continuã sã se afle în ilegalitate.

Ridicarea licenþei autogãrii Troleibuzul, cerutã de Primãria Piatra Neamþ
Povestea a început pe 8 iulie, cînd, printr-o adresã semnatã de cãtre primarul Gheorghe ªtefan ºi de cãtre secretarul municipiului, Vasile Viºan, conducerea ARR Neamþ a fost înºtiinþatã cã autogara SC Troleibuzul SA Neamþ funcþioneazã ilegal, pe domeniul public al municipalitãþii: „Conform art. 17, alin. 1 din Ordonanþa nr. 44/ 1997 actualizatã privind transporturile rutiere, «Ã®nfiinþarea unei autogãri deschise traficului intern ºi/ sau internaþional se avizeazã de autoritatea competentã ºi de consiliul local sau judeþean, dupã caz». Vã aducem la cunoºtinþã faptul cã un astfel de acord din partea Consiliului Local al municipiului Piatra Neamþ pentru înfiinþarea autogãrii SC Troleibuzul SA nu existã“.
Printr-o Hotãrîre de Consiliu Local, emisã în anul 2001, a fost delimitat perimetrul Pieþei „Mareºal Ion Antonescu“ care aparþine domeniului public al municipalitãþii. De asemenea, prin procesul-verbal încheiat în iulie 2002, între Regionala CF Iaºi ºi Primãria Piatra Neamþ, au fost stabilite limitele de vecinãtate între terenul administrat de Regionala CF Iaºi în perimetrul staþiei CFR Piatra Neamþ ºi terenul administrat de Primãria municipiului Piatra Neamþ. Din documentele anexate rezultã cã terenul ocupat de Troleibuzul, pentru autogarã, face parte din aceastã piaþã de circulaþie ºi, în consecinþã, aparþine domeniului public local. ÃŽn luna noiembrie 2002, Troleibuzul a încheiat cu Regionala CF Iaºi un contract de închiriere pentru suprafaþa ocupatã de autogarã, situaþia trecînd nesesizatã în perioada fostei guvernãri locale. ÃŽnsã, noua conducere a Primãriei a contestat legalitatea acestui document, în condiþiile în care respectivul teren nu se afla în proprietatea CFR, ci al administraþiei locale pietrene. Prin rãspunsul dat Primãriei Piatra Neamþ, pe 25 iulie, ARR Neamþ a anunþat cã licenþa de autogãrii Troleibuzul a fost ridicatã pînã la remedierea celor semnalate.

Asociere Primãrie - Troleibuzul
La o lunã dupã ridicarea licenþei, legislativul local pietrean a aprobat încheierea unui contract de asociere între municipalitate ºi societatea Troleibuzul, în vederea administrãrii comune a unei suprafeþe de 350 metri pãtraþi de teren, situatã în zona Gãrii. Ca argument în susþinerea propunerii fãcute CL Piatra Neamþ, conducerea Primãriei a adus faptul cã, fiind afectat de reþeaua aerianã pentru liniile de troleibuz, terenul nu poate cãpãta altã destinaþie decît cea pentru peroane destinate cãlãtorilor. Contractul, în formula stabilitã, ar urma sã expire pe 31 decembrie 2008. În schimbul asocierii, societatea Troleibuzul ar avea de achitat, Primãriei Piatra Neamþ, 2.000 de lei (0,2 RON)/ mp/ zi (ceea ce ar însemna 21 milioane de lei/ lunã). Pe de altã parte, potrivit aceluiaºi contract, Troleibuzul este obligatã la plata a 10% din veniturile obþinute din activitãþile de autogarã.

Depãºire de competenþe?
Iatã cã au trecut douã luni de la aprobarea contractului de asociere, iar conducerea Troleibuzul nu a reuºit sã îºi licenþieze autogara. „Am avut o întîlnire cu reprezentanþii ARR Bucureºti - care fac un control, în Neamþ, în aceastã perioadã, ºi cu directorul ARR Neamþ, Lucian Popescu, ºi mi s-a spus cã nu este valabil nici contractul pe care l-am încheiat cu Primãria. Trebuie sã fac dovada cã acest teren aparþine domeniului public. Am apelat la specialiºtii Consiliului Judeþean ºi voi face demersuri ºi la Primãria Piatra Neamþ pentru a gãsi o modalitate de a face dovada situaþiei juridice a terenului. Din cîte ºtiu, acest teren este prins într-o Hotãrîre de Guvern, care conþine patrimoniul public al judeþului Neamþ. Terenul pe care este situatã autogara noastrã face parte din reþeaua stradalã ºi este cuprinã în domeniul public al municipiului. Trebuie sã aducem ca dovadã, la ARR, o serie de documente dupã planurile de situaþie“, a subliniat Lorica Mihãilã, directorul societãþii Troleibuzul.
Pe de altã parte, Dan Vasile Constantin, preºedintele CJ Neamþ, considerã cã cerinþele ARR Neamþ nu reprezintã decît o gãselniþã: „Ce treabã are ARR? Cred cã este o chichiþã ºi cautã motive ca sã nu acorde licenþa pentru autogara Troleibuzul. Primãria Piatra Neamþ nu poate face dovada proprietãþii decît dupã intabularea terenurilor care, la ora actualã, nu existã. ARR nu este în mãsurã sã verifice autenticitatea actelor emise de cãtre Primãrie“. Referindu-se la aceastã situaþie, Vasile Viºan, secretarul municipiului Piatra Neamþ, ne-a declarat cã Troleibuzul trebuie sã facã dovada faptului cã are titlu pentru terenul ocupat de autogarã sau cã a încheiat un contract de închiriere, comodat, ori de asociere, dar ºi cã nu ºtie sã existe alte prevederi care sã împiedice eliberarea licenþei pentru autogarã.

Suspendarea licenþei, metodã de constrîngere?
Lucian Popescu, directorul ARR Neamþ, susþine cã a acþionat la solicitarea scrisã a Primãriei Piatra Neamþ, în contextul în care licenþa autogãrii Troleibuzul fusese eliberatã ilegal, de cãtre fosta conducere a instituþiei la ºefia cãreia se aflã. „Licenþa de execuþie a activitãþilor de autogarã a fost eliberatã ilegal, întrucît peroanele nu mai erau proprietatea celui care le-a închiriat, ci ale Primãriei. Ca urmare a acestei adrese, am chemat operatorul de transport ºi i-am cerut încã o datã sã ne facã dovada cã cel cu care a încheiat contractul de închiriere are acel teren în proprietate. Neputînd sã facã acest lucru, am dispus suspendarea licenþei, luînd în calcul ºi considerentele sociale - pentru cã autogara este prinsã în programul de transport ºi sînt o mulþime de operatori care au contracte cu aceasta. ÃŽn baza contractelor, le putem lua licenþele ºi bulversãm tot. De la ridicarea licenþei, a trecut o perioadã destul de lungã de timp, iar cei de la Troleibuzul nu ne-au mai prezentat decît un contract de asociere, în participaþiune, cu Primãria, pe acel teren. Le-am cerut, încã o datã, dovada cã Primãria este proprietarul acelui teren - ceea ce înseamnã cã acesta este înscris la cadastru. ÃŽn momentul în care vom avea acea dovadã, le vom da înapoi licenþa de execuþie a activitãþilor de autogarã, pe care ei ne-au predat-o“.
Potrivit reprezentanþilor ARR, solicitarea Primãriei Piatra Neamþ de suspendare a licenþei Troleibuzul a fost singura metodã prin care societatea de interes judeþean ar fi putut fi obligatã sã încheie contract de asociere pentru un teren care aparþinea municipalitãþii. Deocamdatã, însã, aceasta rãmîne în ilegalitate.

Articol afisat de 1800 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective