Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Greva profesorilor s-a fãcut la catedrã

Greva profesorilor s-a fãcut la catedrã

Profesorii nemþeni nu ºi-au mai întrerupt, ieri, activitatea pentru grevã de avertisment preferînd sã îºi punã banderole albe la mînã ºi sã facã grevã japonezã. În acest fel, dascãlii nu au pierdut banii pentru cele douã ore de grevã, programate în intervalul 11-13, dar considerã cã au protestat faþã de salariile mici ºi subfinanþarea din învãþãmînt. Reprezentanþii lor solicitã pentru bugetul învãþãmîntului pe 2006 un procent de 6% din Produsul Intern Brut (PIB), reintroducerea premiului de 2% ºi dublarea salariilor în 2006 printr-o lege de salarizare a personalului din învãþãmînt. În plus, sindicatele condiþioneazã aplicarea strategiei de descentralizare de acordarea unui procent de 6% din PIB ºi solicitã menþinerea titularizãrii în învãþãmînt.
„Nu am mai fãcut grevã de avertisment, am purtat doar banderolã albã ca sã nu aibã copiii de suferit. Sîntem nemulþumiþi ºi de salariile mici, ºi de faptul cã bugetul pentru învãþãmînt în 2006 e mai mic chiar decît cel din 2005. Eu, spre exemplu, cu 34 de ani vechime în învãþãmînt ºi gradaþie de merit, am 11 milioane lei pe lunã ºi peste 2 ani ies la pensie. Problema e cã, fiind salariile mici, cam de 4 milioane lei, nici nu mai vin tinerii în ºcoli. La noi, spre exemplu, e o medie de vîrstã de 51 de ani. Mai solicitãm ºi bonuri de masã pentru cã toþi bugetarii le primesc numai noi nu. Ar trebui sã ne plãteascã ºi sîmbãta ºi duminica pentru cã avem activitate în cadrul olimpiadelor ºi concursurilor ºcolare“, a declarat profesor Mara Ionescu de la ªcoala 3 Piatra Neamþ.
Dacã revendicãrile dascãlilor nu vor fi satisfãcute, reprezentanþii sindicaliºtilor vor începe sã strîngã semnãturi pentru declanºarea grevei generale, în acest scop avînd nevoie de cel puþin jumãtate din numãrul membrilor de sindicat. Problema e cã, la greva generalã, participarea nu va fi la fel de numeroasã ca la greva japonezã, iar rîndurile greviºtilor se vor subþia în momentul cînd vor începe sã piardã bani din salariu.
„Din punctul nostru de vedere ºi din datele primite de la colegi, toþi cei care au avut ore s-au alãturat protestului. Noi vom strînge semnãturi pentru greva generalã, dar vom avea nevoie de susþinerea a cel puþin 60% din membrii noºtri pentru cã mulþi dintre ei se mai pierd pe parcurs ºi renunþã. E ºi o diferenþã de pãreri între generaþii pentru cã tinerii ar vrea sã facã grevã, nemulþumiþi de salariile mici, în timp ce profesorii care se apropie de vîrsta pensionãrii au salariile mai mari ºi nu au aceeaºi motivaþie“, a declarat profesor Constantin Baroi, vicepreºedinte al Federaþiei Sindicatelor Libere din ÃŽnvãþãmînt (FSLI) Neamþ.

Articol afisat de 1411 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective