Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 27 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sinaxar 27 octombrie: Sfîntul Cuvios Dimitrie „cel Nou“

Sinaxar 27 octombrie: Sfîntul Cuvios Dimitrie „cel Nou“

La fel de slãvit de cãtre credincioºii ortodocºi este ºi numele
Sfîntului Cuvios Dimitrie, zis ºi „cel Nou“ sau „Basarabov“, deoarece s-a nãscut în satul Basarabov, aºezat pe rîul Lom, un afluent al Dunãrii, în apropierea orasului Russe. „Odrãslit“ de fraþii noºtri români care trãiesc în sudul Dunãrii, acesta a trãit în veacul al XIII-lea, pãrinþii lui fiind oameni sãraci, care nu l-au putut da la
învãþãturã. Asta nu l-a oprit sã-ºi dedice viaþa credinþei întru Hristos, alegînd sã se cãlugãreascã, dupã ce, ca mirean, se ruga ºi postea mereu, îngrijindu-se mult de cei sãraci, cãrora le împãrþea o parte din hrana pe care o primea de la consãtenii sãi pentru paza vitelor.
A trãit ca pustnic, într-o peºterã sãpatã în stîncã, pe malul rîului Lom, pînã ce a plecat în ÃŽmpãrãþia Cerurilor, trupul Sãu fiind descoperit, întreg ºi neputrezit, dupã ce, într-o noapte, Cuviosul Dimitrie s-a arãtat în vis unei tinere care suferea de o boalã grea. De peste douã secole, Sfintele moaºte ale acestui nou sfînt se aflã în þara noastrã, fiind rãscumpãrate, de la un general rus, de cãtre un negustor bogat, Hagi Dimitrie, se pare un macedoromân. ÃŽncepînd din luna iulie 1774, acestea se pãstreazã în Catedrala Patriarhalã din capitala României, mai puþin mîna dreaptã a Sfîntului, care a fost trimisã, totuºi, la Kiev, de atunci Sfîntul Dimitrie devenind ocrotitorul Bucureºtiului ºi al întregii Þãri Româneºti. Þinînd seama de cinstirea deosebitã de care se bucurã Sfîntul Dimitrie Basarabov, mai ales în Bucureºti, pe 28 februarie 1950, Sfîntul Sinod a hotãrît generalizarea cultului sãu în toatã Biserica Ortodoxã Românã. ÃŽn fiecare an, în preajma acestui praznic, o mulþime de credincioºi din toate colþurile þãrii vin pe Dealul Mitropoliei sã i se închine, ºtiut fiind faptul cã Sfîntul Cuvios Dimitrie „cel Nou“ este grabnic ajutãtor tuturor credincioºilor, mai ales celor suferinzi.


Sfîntul Nestor un tînãr frumos ºi voinic cunoscut Marelui Mucenic Dimitrie s-a rugat de acesta sã-l ajute în lupta cu pãgînul Lie, oºteanul de încredere al împãratului Maximian. Sfîntul Dimitrie l-a însemnat cu semnul cinstitei Cruci ºi i-a zis: „ªi pe Lie vei birui ºi pentru Hristos vei mãrturisi“. Mergînd la locul de luptã, l-a înfruntat pe ucigaºul Lie ºi l-a lovit tocmai în inimã, omorîndu-l pe loc. ÃŽmpãratul Maximian, tulburat la suflet, a poruncit sã fie omorît Sfîntul Dimitrie, cu suliþele, considerîndu-l vinovat de junghierea lui Lie. Dupã care ºi Nestor a fost omorît cu sabia lui. Tot în aceastã zi de 27 octombrie, mai sînt pomeniþi Sfintele Muceniþe Capitolina ºi Erotiida, Sfîntul Pãrinte Chiriac, patriarhul Constantinopolului ºi Sfînta Procla, soþia lui Pilat din Pontus.

Articol afisat de 1604 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective