Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
STAÞIUNEA ARMATEI, REVENDICATÃ

STAÞIUNEA ARMATEI, REVENDICATÃ

• patru persoane, din Israel, SUA ºi Franþa, au revendicat staþiunea Bãlþãteºti • acestea susþin cã sînt moºtenitori ºi urmaºi ai lui Lazãr ºi David Goldhamer, care ar fi fost proprietarii staþiunii • cererile nu au ataºate nici un fel de acte doveditoare • imobilele ºi terenul revendicate sînt estimate de o parte dintre solicitanþi la 5 milioane de dolari •

Staþiunea Bãlþãteºti este doritã de numai puþin de patru persoane cu domiciliul în Israel, SUA ºi Franþa, care au formulat cereri de revendicare la primãria comunei. Persoanele în cauzã susþin cã sînt moºtenitori ºi urmaºi ai lui Lazãr ºi David Goldhamer, care au fost proprietarii staþiunii. Numai cã la Primãria Bãlþãteºti nu au mai ajuns nici un fel de acte doveditoare, fãrã de care cererile sînt lipsite de orice suport. Unii dintre solicitanþi, cei care au formulat cereri conform cu Legea 10/2001, ar accepta ºi o compensaþie bãneascã frumuºicã, în valoare de 5 milioane de dolari.
Prima cerere, în ordine cronologicã, a fost formulatã, în 2001, de Mosbacher Arlette ºi Blumenfeld Denise, cu domiciliul în Franþa, face referire la Legea 10/2001 ºi prin ea se solicitã nici mai mult nici mai puþin decît restituirea în naturã a proprietãþii din comuna Bãlþãteºti, respectiv construcþii ºi terenul aferent. Ca sã-ºi dovedeascã dreptul de proprietate este prezentat un „braþ“ al arborelui genealogic al familiei Goldhamer. Astfel, în cererea menþionatã se precizeazã cã din cãsãtoria lui Lazãr Goldhamer cu Becca Goldhamer au rezultat trei copii: Aurelie Goldhamer, cãsãtoritã Blumenfeld, care la rîndul ei a avut doi copii, respectiv titularii solicitãrii, apoi Gerta Goldhamer, cãsãtoritã Lupu, ºi care a avut un copil Daniela, precum ºi Leo Bob Goldhamer. Cît priveºte cele revendicate, este vorba despre 10 hectare de teren cu toate construcþiile aflate pe el. Despre imobil se spune cã a fost în proprietatea lui Lazãr ºi Becca Goldhamer ºi a fost naþionalizat în 1948, fiind apoi trecut în administrarea Ministerului Sãnãtãþii, Ministerul Apãrãrii Naþionale, etc.
Doi ani mai tîrziu, ajunge la Primãria Bãlþãteºti ºi o cerere semnatã de Sondralee Goldhamer, din SUA, nora lui Lazãr Goldhamer. Obiectul revendicãrii îl constituie o listã de imobile, precum ºi teren în suprafaþã de 100 de hectare, precizîndu-se cã „în situaþia în care nu va fi posibilã restituirea în naturã a sus menþionatelor construcþii ºi terenuri, solicit acordarea mãsurilor reparatorii prin echivalent, acesta din urmã fiind în cuantum de 5.000.000 dolari - echivalentul în lei la data plãþii“. Solicitarea conþine date care contrazic dreptul la moºtenire al solicitanþilor din Franþa, în sensul cã se precizeazã cã bunurile în cauzã au aparþinut lui Lazãr Goldhamer, care a decedat în Israel, avînd drept unic moºtenitor pe Leo Goldhamer, care a decedat în SUA, Sondralee Goldhamer fiind unica moºtenitoare a lui.
Anii au trecut, legile s-au schimbat, dar Staþiunea Bãlþãteºti a continuat sã facã ochi dulci celor care se revendicã drept moºtenitori ai lui Lazãr Goldhamer. Astfel, la Primãria Bãlþãteºti ajunge în 2005, în conformitate cu Legea 247/2005 de aceastã datã, o notificare prin care Lidor Yaacov, domiciliat în Israel, solicitã staþiunea deoarece „întreaga suprafaþã de teren ºi clãdirile aferente au fost proprietatea socrului meu dr. Lazãr Goldhamer ºi a fratelui acestuia David Goldhamer pe care eu îi moºtenesc“. Ca un amãnunt amuzant, notificarea are ataºatã, probabil ca probã indubitabilã, o copie a unei broºuri despre terapia balnearã, semnatã de L. Goldhamer.
Se poate lesne observa cã încurcate sînt cãile moºtenirii lui Lazãr Goldhamer ºi rãmîne de vãzut cine va putea proba cã este adevãratul lui moºtenitor.

Douã secole de balneoterapie la Bãlþãteºti
În 1810 principele Cantacuzino, aflat la o vînãtoare, descoperã cîteva fîntîni cu apã sãratã, astupate ºi pãrãsite, fapt care dovedeºte cã acestea au fost cunoscute cu mult timp înainte, fiind întrebuinþate pentru utilitãþi gospodãreºti. Conºtient de valoarea terapeuticã a apei, principele se îngrijeºte de curãþarea ºi amenajarea fîntînilor ºi pune bazele unei mici staþiuni, dotatã cu douã barãci din lemn pentru bãi ºi un mic parc de odihnã. Cu timpul, apa e transportatã fiind folositã ºi la Mãnãstirea Vãratec. Dupã 1839, profesorul Humpel, medicii Chihac, Poni, Stenner ºi Konya au stabilit compoziþia chimicã a apelor minerale: clorutã de sodiu, sulfaþi ºi iod în concentraþie mai mare decît în apele omologate ale staþiunilor din Europa.
În 1844 principele mãreºte capacitatea stabilimentului construind un pavilion cu 24 de camere ºi mai multe cabine cu cîte douã cãzi pentru bãi. În 1878 doctorul Dumitru Cantemir, originar din Roznov Neamþ, cumpãrã proprietatea în scopul amenajãrii ºi dezvoltãrii staþiunii. Timp de 15 ani asigurã asistenþa medicalã ºi aduce importante îmbunãtãþiri. Staþiunea cuprinde 5 corpuri de clãdiri cu peste 100 de locuri de cazare ºi 46 de cãzi pentru tratament. Se folosea apa din izvoarele Olga, Elena ºi Cneazul ºi în timp parcul este mãrit. Apele minerale de Bãlþãteºti au obþinut la expoziþiile internaþionale de la Paris (1900) ºi Bucureºti (1906) medalia aur.
Dupã moartea medicului Cantemir, vãduva acestuia, recãsãtoritã Arapu, cedeazã administrarea bãilor fiilor sãi care, cu începere din 1903, le arendeazã. Pe timpul primului rãzboi mondial stabilimentul este transformat în spital de campanie, clãdirile ºi instalaþiile deteriorîndu-se
În 1920 familia Arapu vinde staþiunea doctorului Goldhamer care reface instalaþiile ºi acordã asistenþã medicalã. În timpul celui de-al II-lea rãzboi mondial staþiunea este în mare parte distrusã, iar activitatea este întreruptã pentru mai mulþi ani.
În 1948 Bãlþãteºtii trec în proprietatea statului, iar din 1953 bãile încep din nou sã funcþioneze. În 1964 se fac trei forãri la adîncimea de 60 de metri pentru a se obþine un debit constant de apã. Între anii 1971-1974 staþiunea este refãcutã ºi devine permanentã cu 450 de locuri de cazare ºi tratament. În 1993, Staþiunea Bãlþãteºti este preluatã de MApN care a trecut la modernizarea bazei tehnico-materiale. Astãzi, are trei hoteluri de categoria o stea ºi unul de categoria douuã stele.
Hotelul Bãlþãteºti este legat de baza de tratament ºi o pensiune, iar hotelul Ozana dispune de un restaurant ºi bar de zi. Împreuunã cu hotelurile Topoliþa ºi Narcisa staþiunea are posibilitatea de cazare (în apartamente ºi garsoniere de confort I) ºi de tratament pe serii de 15-18 zile a cîte 500 de pacienþi.

Articol afisat de 2872 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective