Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Soluþii de crizã pentru un sistem termic în colaps

• dezbaterea organizatã de Monitorul de Neamþ privind implicaþiile sociale ale costului încãlzirii s-a bucurat de un real interes • toþi participanþii au cãzut de acord cã sistemul termic centralizat este în colaps • reprezentanþii Primãriei au demarat un program care prevede montarea unor centrale termice de bloc • soluþia a fost vehement criticatã de reprezentanþii PSD care au definit-o ca fiind catastrofalã pe termen lung • „este o soluþie de crizã, singura viabilã într-o situaþie de crizã“, au replicat reprezentanþii municipalitãþii • deputatul PSD Iulian Iancu a mai acuzat cã preþul la gaz metan nu a fost negociat nici pînã acum, ceea ce presupune cã preþul care se va obþine va fi extrem de mare • el a încercat sã-i convingã pe reprezentanþii asociaþiilor cã soluþia cea mai bunã ar constitui-o centralele pe sistem de cogenerare sau pe rumeguº • reprezentanþii asociaþiilor, prezenþi în salã, au pãrut convinºi însã de soluþia propusã de municipalitate •

Monitorul de Neamþ a fost promotorul unei dezbateri, organizate sîmbãtã în Sala Micã a Consiliului Judeþean, avînd ca temã „Implicaþiile sociale ale costului încãlzirii“. Au dat curs invitaþiei de a participa la aceastã întîlnire Mihaela Stoica, viceprimar al municipiului Piatra Neamþ, consilierul local Neculai Ivanov, Radu Stîncescu, directorul societãþii Aqua Calor, subprefectul Vasile ªendrea, Dan Vasile Constantin, preºedintele Consiliului Judeþean Neamþ, precum ºi parlamentarii Iulian Iancu, Ioan Bivolaru, ªerban Strãtilã ºi Marius Rogin. Nu în ultimul rînd, au fost prezenþi reprezentanþi ai asociaþiilor de proprietari, direct interesaþi sã afle care va fi evoluþia costului încãlzirii din aceastã iarnã, ca ºi demersurile în implementarea proiectului de modernizare a sistemului termic din Piatra Neamþ.
Una dintre principalele concluzii ale discuþiilor a fost cã, în aceastã iarnã, populaþia va plãti mai mult pentru agentul termic consumat, ca urmare a creºterii preþului naþional de referinþã - de la 896 mii lei la 1,075 milioane lei/ Gigacalorie. Mai mult decît atît, s-a subliniat cã, pînã în 2007, subvenþionarea agentului termic furnizat cetãþenilor va fi eliminatã, motiv pentru care se impune cu necesitate modernizarea sistemului termic care ar putea duce la creºterea randamentului ºi reducerea substanþialã a pierderilor. La fel de adevãrat este cã, prin afirmaþiile fãcute, reprezentanþii Puterii ºi Opoziþiei au fãcut dovada cã nu au o viziune comunã asupra soluþiei alese pentru modernizarea sistemului termic. De altfel, ca un amãnunt, încã de la începutul dezbaterii s-a putut observa o delimitare a douã tabere în condiþiile în care reprezentanþii PSD au stat într-o parte, iar cei ai Alianþei într-o alta, la mijloc fiind reprezentanþii asociaþiilor ºi ai mass-media.
Revenind la discuþiile purtate, reprezentanþii primãriei au prezentat programul demarat deja ºi care prevede instalarea de centrale termice de bloc, considerat ca fiind soluþia optimã. A fost momentul în care s-a declanºat un adevãrat „rãzboi“, reprezentanþii PSD constestînd vehement aceastã propunere.

„Este o mare greºealã care va costa enorm cetãþenii din Piatra Neamþ“
Deputatul PSD Iulian Iancu a acuzat autoritãþile locale pietrene de amatorism în abordarea soluþiilor de reabilitare a sistemului termic al municipiului, subliniind, pe de altã parte, cã desfiinþarea sistemului centralizat de producere ºi furnizare a agentului termic „este o mare greºealã care va costa enorm cetãþenii din Piatra Neamþ“. El a fãcut aceastã afirmaþie pe fondul creºterilor ulterioare ale preþului gazului metan, acuzînd actuala guvernare cã a amînat nepermis de mult negocierea preþului acestuia. ÃŽn opinia parlamentarului social-democrat, preþul ar fi trebuit negociat în luna mai ºi în nici un caz acum, în momentul în care sînt toate „ºansele“ sã fie obþinut un preþ extrem de mare. „Autoritãþile vãd secvenþial aceastã iarnã. Dar ce se va întîmpla în perioada 2008-2010? Este posibil ca, în 2010, dumnealor sã nu mai fie la conducere, dar oraºul va rãmîne cu aceste probleme. Soluþia propusã este compromisã în urmãtorii 2 ani“, a subliniat deputatul Iulian Iancu. La rîndul sãu, deputatul Ioan Bivolaru a declarat cã soluþia aleasã pentru modernizarea sistemului termic nu va rezolva nici problema debranºãrilor ºi nici pe cea a datoriilor populaþiei la furnizorul de utilitãþi. Ba, mai mult decît atît, el a opinat cã soluþia aleasã de cãtre autoritãþi încurajeazã clientelismul economic, venind în sprijinul celor care fabricã sau comercializeazã centrale termice. Dar, a insistat ca, înainte de începerea modernizãrii, sã fie organizatã o întîlnire cu cetãþenii. El a declarat cã banii folosiþi, acum, pentru montarea centralelor termice de bloc, ar fi putut fi folosiþi pentru retehnologizarea vechilor centrale termice de cvartal, þãrile occidentale agreînd sistemul centralizat de producere ºi furnizare a agentului termic.

Soluþie de crizã într-o situaþie de crizã
De partea cealaltã, senatorul PNL ªerban Strãtilã a recunoscut cã menþinerea sistemului centralizat ar fi fost cea mai bunã soluþie, însã a subliniat cã, în condiþiile actuale, soluþia aleasã este singura viabilã: „Dacã ar fi fost sã pornim de la zero, soluþia sistemului termic centralizat ar fi fost cea mai eficientã. ÃŽnsã, la ora actualã, jumãtate dintre apartamentele din Piatra Neamþ sînt debranºate, iar acestea nu sînt distribuite uniform, în toate zonele municipiului. Nu trebuie sã ne sperie preþurile la gaz metan pentru cã 66% din resurse sînt din producþia internã - ºi sînt þinute sub control, ºi numai 33% sînt din import. Sigur, este vorba despre o resursã epuizabilã ºi, pe viitor, vor trebui gãsite alte soluþii. Poate cã, pentru Piatra Neamþ, soluþia pe care am ales-o nu este cea mai bunã, dar este cea mai eficientã pentru momentul actual ºi pentru urmãtorii ani“. Cît despre necesitatea aplicãrii acestei soluþii de crizã într-o situaþie de crizã - punct de vedere comun al tuturor participanþilor - consilierul local Neculai Ivanov a afirmat: „Ne intereseazã preþul naþional de referinþã pentru cã subvenþiile la energia termicã livratã cetãþenilor sînt susþinute tot din banii noºtrii. Trebuie gãsitã soluþia de eliminare a subvenþiilor, a reducerii costului Gigacaloriei. Dacã, în acest an, vom monta 10-15 % din centralele de bloc ºi de scarã, anul viitor vom ajunge pînã la 60-70 %, iar peste doi ani vom finaliza modernizarea“. Autoritãþile au dat asigurãri cã Gigacaloria va rãmîne aproximativ la nivelul din acest an - de 1,075 milioane de lei, în contextul în care se preconizeazã o creºtere accentuatã, prin eliminarea subvenþiilor.
Reprezentanþii PSD au pus pe tapet alte douã soluþii: centrale termice care sã funcþioneze pe sistemul de cogenerare, ori a centralelor termice pe rumeguº, rodul unui asemenea proiect fiind sistemul de încãlzire din comuna Taºca, ori din alte localitãþi ale þãrii.
Cert este cã, la momentul actual, reprezentanþii asociaþiilor de proprietari au agreat ideea montãrii centralelor termice de bloc, sperînd cã vor plãti mai puþin decît pînã acum ºi cã vor beneficia de grad mai ridicat de confort. Pe de altã parte, ei au fost de acord cu necesitatea unui operator specializat care sã se ocupe de administrarea centralelor termice.
Dincolo de discuþiile contradictorii purtate între opozanþii politici, îmbucurãtor este faptul cã aceºtia au dat curs invitaþiei de a participa la aceastã dezbatere ºi cã au manifestat un interes deosebit pentru problemele cu care se confruntã cetãþenii din Piatra Neamþ ale cãror interese le reprezintã atît pe plan local, cît ºi la nivel central. Monitorul de Neamþ va prezenta în numerele viitoare atît soluþia propusã de municipalitate, cît ºi soluþiile la care au fãcut referire liderii social-democraþi ºi va iniþia apoi un sondaj de opinie pentru a vedea pentru care vor opta pietrenii.

Articol afisat de 1702 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB, Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective