Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 31 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mii de companii vizate de raportul „Petrol contra hranã“

Mai multe companii europene se luptã sã-ºi apere reputaþia, în urma acuzaþiilor lansate de raportul asupra Programului „Petrol contra hranã“, întocmit de fostul preºedinte al Bãncii centrale a SUA, Paul Volcker.
Raportul aratã cã atunci cînd au cumpãrat petrol irakian în cadrul programului, 139 de firme au plãtit diferenþe de preþ ilegale ajunse la oamenii regimului Saddam; printre ele, de altfel, se numãrã ºi firme româneºti. Cea mai cunoscutã este Rompetrol, beneficiarã a unui contract în care ar fi plãtit 70 de milioane de dolari, alþi 700 de mii de dolari fiind plãtiþi, potrivit raportului, peste preþul din contract.
Preºedintele companiei Rompetrol Dinu Patriciu a declarat la BBC cã nu e nimic nefiresc în prezenþa Rompetrol în acest raport, ºi în plãþile respective „surcharges“, fãcute în cadrul Programului „Petrol contra hranã“.
Reprezentanþi Parchetului de pe lîngã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie au declarat cã procurorul general Ilie Botoº va studia sãptãmîna aceasta textul raportului, urmînd sã ia ulterior o decizie privind o eventualã implicare a instituþiei în acest caz.

„Mita din afacerile umanitare“

Pe de altã parte, în domeniul afacerilor cu bunuri umanitare pe care, tot în cadrul programului, Irakul avea dreptul sã le cumpere, 2.253 de companii au plãtit mitã - 10 la sutã din valoarea fiecãrei afaceri - de asemenea în folosul regimului Saddam; printre cele peste 2.000 de firme, regãsim, iarãºi, ºi cîteva româneºti.
Totul în vreme ce funcþionarii ONU s-au dovedit incapabili sã exercite controlul administrativ asupra acestor operaþiuni.
Lumea afacerilor din Europa: de la negãri la anchete
Gigantul Siemens a dezminþit acuzaþiile cã, în cadrul afacerilor umanitare, ar fi plãtit peste un milion ºi jumãtate de dolari mitã ºi a calificat concluziile raportului drept „premature ºi nejustificate“.
ÃŽnsã compania Volvo a anunþat cã a declanºat o anchetã, în urma declaraþiilor fãcute de agentul sãu, care a recunoscut în faþa comisiei independente de anchetã cã a efectuat plãþi ilegale în Irak. Totuºi, a precizat conducerea companiei, Volvo nu considerã cã a fost vorba de mitã, o practicã pe care o condamnã, ci de aºa numitul „sistem 10 la sutã“, care, la data respectivã, nu a fost perceput drept mitã.

Rusia acuzã folosirea unor documente falsificate

Elveþia a anunþat cã cere informaþii suplimentare privitoare la cele cîteva zeci de companii cu sediul în aceastã þarã menþionate în raport ºi a promis sã aducã în faþa justiþiei eventualele infracþiuni comise de acestea.
Potrivit agenþiei Associated Press, ancheta din Elveþia se concentreazã asupra a patru persoane, iar o companie petrolierã cu sediul la Geneva ar fi fost deja amendatã cu 40.000 de dolari pentru plãþi ilegale în cadrul programului „petrol contra hranã“.
Companiile ruseºti menþionate în raport au reacþionat dur, iar ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat cã raportul s-a slujit de documente falsificate, care conþineau semnãturi falsificate ale unor oficiali ruºi.
Raportul acuzã banca francezã BNP Paribas, care a gestionat programul Naþiunilor Unite, cã s-a aflat în conflict de interese: pe de-o parte ar fi trebuit sã asigure transparenþa unui program internaþional, gestionat de ONU, iar pe de alta trebuia sã îºi protejeze clienþii cãrora le acorda credite ca sã cumpere petrol irakian. Banca e acuzatã ºi cã nu a intervenit atunci cînd companii obscure depozitau sau retrãgeau sume uriaºe de bani, într-un flux de afaceri frenetic. ÃŽnsã banca francezã a dezminþit acuzaþiile ºi a afirmat cã „a fost de bunã credinþã ºi acþionat în conformitate cu rezoluþia ONU“ respectivã.
Pe de altã parte, un purtãtor de cuvînt al ministrului de externe al Franþei a declarat cã Franþa doreºte ca, citez „sã se facã luminã deplinã asupra corupþiei din cadrul programului petrol contra hranã“, adãugînd cã judecãtorii francezi ancheteazã 10 oficiali ºi oameni de afaceri. Se bãnuieºte cã alocaþiile în petrol de care au beneficiat aceºtia ar fi constituit mitã.

Articol afisat de 1658 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective