Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 1 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Avem Direcþie Generalã Anticorupþie

• ne mai trebuie decît corupþi dupã gratii • pe lîngã „peºti“, în corupþia din România se aflã ºi „o reptilã periculoasã: crocodilul abil, gras ºi ºmecher care s-a obiºnuit sã mãnînce bine ºi sã creascã în apã murdarã“, a explicat ambasadorul Marii Britanii la Bucureºti •

În cadrul Ministerului Administraþiei ºi Internelor va funcþiona, începînd din 1 noiembrie 2005, Direcþia Generalã Anticorupþie - DGA.
Autoritãþile române spun cã înfiinþarea acesteia are ca scop intensificarea luptei împotriva corupþiei din administraþia publicã ºi din poliþie, pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de România pentru integrarea în Uniunea Europeanã.

Eficientizarea luptei împotriva corupþiei
Potrivit raportului de monitorizare al Comisiei Europene, dat publicitãþii sãptãmîna trecutã, lipsa unor rezultate concrete în lupta împotriva corupþiei ar putea duce la amînarea cu un an a aderãrii României la Uniunea Europeanã.
Ministrul administraþiei ºi internelor, Vasile Blaga, spune cã Direcþia Generalã Anticorupþie nu va pleca de la zero, deoarece deja existã peste 700 de informãri trimise la Parchetul General privind fapte de corupþie în rîndul angajaþilor ministerului. În plus, Vasile Blaga spune cã - deºi existã mai multe instituþii anticorupþie - înfiinþarea Direcþiei Generale Anticorupþie nu va duce la îngreunarea luptei, ci dimpotrivã.
Bugetul DGA pentru anul viitor este de aproximativ 3 milioane de euro.
„Am eliminat orice posibilitate de suprapunere de competenþe cu alte instituþii ale noastre“, a spus ministrul de interne. Blaga a mai explicat cã „aceºti colegi au inclusiv competenþe de cercetare judiciarã“, ceea ce va conduce la eficientizarea procesului de culegere a informaþiilor ºi începere a urmãririi în justiþie.
„Este un mod de a lucra comparabil cu afacerile interne din Spania, Marea Britanie, sau SUA ºi are ca obiect de activitate numai corupþia din interiorul Ministerului Administraþiei ºi Internelor“, a mai spus ministrul afacerilor interne din România.

„Fie renunþã, fie ies din sistem“
La rîndul sãu, prim-ministrul Cãlin Popescu Tãriceanu a spus cã guvernul pe care îl conduce are voinþa politicã de a lupta cu corupþia ºi cã angajaþii din structurile ministerului administraþiei ºi internelor care nu au de gînd sã renunþe la practicile ilegale, vor trebui fie sã renunþe la aceste practici, fie sã iasã din sistem. „Am vãzut din pãcate ce s-a întîmplat în perioada 2001-2004 cu fostul guvern“, a spus premierul Tãriceanu. El a adãugat cã „în acea perioadã corupþia nu numai cã nu a fost combãtutã, ci a ajuns sã fie aproape generalizatã“, motiv pentru care la sfîrºitul negocierilor cu UE, „România s-a trezit cu patru condiþii de care era legatã clauza de salvgardare“.
Direcþia Generalã Anticorupþie a fost susþinutã de Uniunea Europeanã prin asistenþa datã de experþi britanici ºi spanioli.

„Crocodilul abil, gras ºi ºmecher“
Ambasadorul Marii Britanii în România, Quinton Quayle, a spus cã înfiinþarea Direcþiei Generale este o realizare foarte importantã, dar cã successul ei depinde foarte mult de felul în care va colabora cu celelalte instituþii, de exemplu cu ministerul justiþiei. Apelînd la o metaforã, Quayle a declarat cã executivul a creat „un nãvod de instituþii“, dar cã acest „nãvod nu a prins încã foarte mulþi peºti“. Pe lîngã „peºti“ a explicat ambasadorul Marii Britanii se aflã ºi „o reptilã periculoasã: crocodilul abil, gras ºi ºmecher care s-a obiºnuit sã mãnînce bine ºi sã creascã în apã murdarã“.
Mesajul domnului Quayle a fost cã „singurul lucru de care-i este fricã crocodilului este cã apa în care trãieºte ar putea fi curãþatã“ ºi cã nou înfiinþata Direcþie Generalã Anticorupþie ar trebui sã joace un rol vital în „curãþarea apei“. „Este rîndul crocodililor sã se teamã“, a mai spus Quayle.

Articol afisat de 1688 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective