Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 1 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Munca în acord, ignoratã de lege

Anii petrecuþi pe ºantiere i-au adus unui pensionar nemþean venituri modeste. Aceasta pentru cã omul, care a lucrat mai mulþi ani cîte 12-14 ore pe zi, a fost plãtit în acord, în timp ce în cartea sa de muncã a fost scris doar salariul de bazã.
„Am lucrat timp de zece ani cîte 10-12 ore pe zi, pe mai multe ºantiere, ºi am acum o pensie micã, de 3,6 milioane lei. Am lucrat în construcþii începînd din 1959 ºi pînã în 1991. Din 1980 ºi pînã în 1991, adicã timp de zece ani ºi patru luni, am lucrat cîte 10-12 ore pe zi, fiind plãtit în acord. ÃŽn cartea de muncã, însã, este trecut doar salariul de bazã, nu salariul în acord. La Casa Poporului am lucrat un an de zile, 12 ore obligatoriu, cã aºa era programul. La Zimnicea, la fel, am lucrat opt luni de zile cîte 14 ore, obligatoriu. La 14 ore am avut salariul de 7.000 de lei, iar mie mi-au trecut pe cartea de muncã vreo 2.000 de lei ºi ceva. Am avut salariul ºi de 4.000, de 5.000, de 6.000, însã nu apare în cartea de muncã. Acolo este trecut doar salariul la 8 ore, în baza cãruia mi s-a calculat o pensie foarte micã. De ce nu mi se recunoaºte toatã munca prestatã?“, se întreabã Gruia Eliade, un pensionar din Piatra Neamþ.
Legislaþia în vigoare nu recunoaºte munca în acord. Potrivit prevederilor Ordonanþei de Urgenþã 4/2005, la stabilirea punctajului mediu anual nu sînt luate în calcul, întrucît nu au fãcut parte din baza de calcul a pensiei, formele de retribuire în acord sau cu bucata, ori în regie, ori dupã timp, pe bazã de tarif sau cote procentuale. De asemenea, nu sînt luate în calcul participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitãþile economice, premiile anuale ºi premiile acordate în cursul anului pentru realizãri deosebite, recompensele cu caracter limitat, diurnele de deplasare ºi delegare, drepturile de autor, drepturile plãtite potrivit dispoziþiilor legale în cazul desfacerii contractului de muncã, al treisprezecelea salariu, cît ºi alte sporuri care nu au caracter permanent. Deci forma de retribuire în regie ori dupã timp nu se ia în calcul la stabilirea pensiei. Pentru stabilirea pensiei se ia în calcul salariul tarifar ºi sporul înregistrat în carnetul de muncã: sporul de vechime ºi alte sporuri pentru condiþii deosebite - în cazul de faþã sporul de ºantier, dacã a fost acordat de unitatea la care a lucrat. Dacã nu, omul rãmîne cu munca neplãtitã.

Articol afisat de 3250 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective