Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 1 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Guvernul minoritar din Polonia ar putea conduce þara spre o crizã

Guvernul minoritar din Polonia ar putea conduce þara spre o crizã

Polonia s-ar putea confrunta cu o situaþie de instabilitate politicã, în condiþiile în care formaþiunea conservatoare Lege ºi Justiþie a decis sã renunþe la colaborarea cu liberalii ºi sã formeze un guvern minoritar.
Preºedintele Aleksandr Kwasniewski l-a numit premier pe Kazimierz Marcinkiewicz, propus de partidul Lege ºi Justiþie (PiS) al fraþilor Kaczynski. Cei 17 membri ai Executivului sînt militanþi ai PiS sau independenþi, majoritatea puþin cunoscuþi publicului larg.
Ministerul de Externe i-a revenit unui diplomat, Stefan Meller, în vîrstã de 63 de ani, care a fost ambasador la Paris ºi Moscova, în timp ce portofoliul Apãrãrii va fi deþinut de un militant al NATO, Radoslaw Sikorski, cetãþean britanic de cînd a fost exilat, în timpul fostului regim comunist.
Postul cheie de ministru de finanþe revine unui profesor universitar, Teresa Lubinska, în vîrstã de 53 de ani, iar portofoliul Internelor a fost atribuit unui membru marcant al PiS, Ludwik Dorn.
Noul cabinet succedã un guvern de stînga, condus de Marek Belka, înlãturat de la putere ca urmare a alegerilor legislative de la 25 septembrie.
Kazimierz Marcinkiewicz a anunþat cã va solicita, la 10 noiembrie, votul de încredere al Dietei (Camera inferioarã a Parlamentului), indispensabil învestirii în funcþie, potrivit Constituþiei poloneze.
Teoretic, noul premier nu are o susþinere suficientã în Dietã, deoarece nu poate sã conteze ferm decît pe sprijinul partidului sãu. PiS a cîºtigat alegerile parlamentare, dar nu dispune decît de 155 de locuri din 460.
Înaintea alegerilor, conservatorii anunþaserã cã vor forma o coaliþie cu liberalii din Platforma Civicã, clasatã pe locul al doilea.
Dar climatul de înþelegere a degenerat rapid între cele douã formaþiuni, cu atît mai mult cu cît candiaþii lor s-au confruntat ºi în alegerile prezidenþiale, cîºtigate de Lech Kaczynski.
Liberalii acuzã conservatorii cã vor sã controleze toate pîrghiile puterii. Consevatorii au refuzat sã lase preºedinþia Dietei unui liberal, în pofida unui acord anterior.
Formarea unei coaliþii PO/PiS ar oferi o majoritate confortabilã de 288 de mandate.
Duminicã seara, o ultimã reuniune, organizatã la sediul arhiepiscopiei din Gdansk (nord) între liderii PiS ºi PO, s-a soldat cu un eºec. „Pentru moment, nu putem acorda încredere PiS“, declara, luni, unul dintre liderii PO, Hanna Gronkiewicz-Waltz, preºedinte al bãncii centrale. „PiS nu ne-a dat ºanse sã creãm o coaliþie“, a adãugat ea. O decizie definitivã va fi aprobatã joi.
În ultimele zile, Marcinkiewicz a dat asigurãri cã va relua toate elementele din programul economic liberal al PO, în scopul de a obþine cel puþin sprijinul tacit al liberalilor.
Dar liderii PO apreciazã cã PiS vor încerca mai degrabã sã negocieze în culise sprijinul populiºtilor antiliberali din partidul Samoobrona (Autoapãrare) sau al extremiºtilor de dreapta din Liga Familiilor Poloneze (LPR). „PiS s-a condamnat el însuºi sã facã o coaliþie cu Samoobrona ºi LPR“, a declarat Hanna Gronkiewicz-Waltz.
Aceastã ultimã configuraþie a fost deja încercatã cu succes sãptãmîna trecutã cu ocazia alegerilor unui lider PiS, Marek Jurek, în funcþia de preºedinte al Dietei.

Articol afisat de 1344 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective