Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

OPRIÞI VANDALII CARE-ªI BAT JOC DE PIATRA NEAMÞ

• hoþii ºi vandalii dau iama prin dotãrile urbane • douã indicatoare de staþii pentru transportul public au fost distruse la numai o zi dupã instalare • un reflector din Parcul Tineretului ºi cîþiva stîlpi pentru iluminat din zona ªtrandului Tineretului au dispãrut • douã bãnci din parcul Aurora au fost furate • din cele 400 de coºuri de gunoi montate pe raza municipiului, 262 au rãmas întregi • pe lîngã fondurile publice irosite, societatea Publiserv pierde timp preþios pentru ºtergerea urmelor lãsate de vandali •

Beneficiind de un cadru natural deosebit care i-a atras renumele de Perlã a Moldovei, dar fiind ºi zonã de implementare a unor proiecte cu finanþare europeanã, Piatra Neamþ este pe cale sã devinã o localitate cu dublã legitimare: de oraº turistic ºi ecologic. Eforturile fãcute de cãtre municipalitatea pietreanã are doar parþial suportul financiar al Uniunii Europene, majoritatea investiþiilor care se deruleazã - în îmbunãtãþirea infrastructurii, amenajarea parcurilor, spaþiilor verzi, montarea dotãrilor urbane - fiind susþinute din bani publici. ÃŽn fapt, din fondurile scoase din buzunare de cãtre plãtitorii de taxe ºi impozite. Intrarea în Uniunea Europeanã înseamnã, în mare mãsurã, o schimbare a mentalitãþii cetãþenilor, „importarea“ aspectelor care þin de normele de civilizaþie. Dar, dacã investiþiile derulate pînã acum ºi cele aflate în proiect vor crea un „ambalaj“ atractiv pentru produsul turistic ce va fi oferit de capitala judeþului, în urmãtorii ani, lipsa regulilor elementare de civilizaþie reprezintã o bilã neagrã, cu repercursiuni nu doar asupra imaginii urbei, ci ºi sub aspect financiar.

Indicatoarele rutiere ºi de staþii, „atrãgãtoare“ pentru karatiºtii de ocazie
Vandalizarea dotãrilor urbane - bãnci, coºuri pentru gunoi, indicatoare rutiere, stîlpi de iluminat - reprezintã, pentru autoritãþile locale pietrene, o problemã dificilã ºi supãrãtoare, asta cu atît mai mult cu cît, în loc sã aloce fonduri pentru modernizarea municipiului, sînt nevoite sã acopere stricãciunile produse de cei certaþi cu normele de civilizaþie. Pe lîngã banii publici irosiþi, înlocuirea acestora reprezintã ºi o pierdere de timp pentru societatea Publiserv a cãrei activitate reprezintã o cotã importantã din eforturile de creare a unei imagini civilizate municipiului Piatra Neamþ. Cel mai grav, însã, este cã teribilismul, lipsa de educaþie ºi nesimþirea unora sînt plãtite cu bani scoºi din buzunarele cetãþenilor din Piatra Neamþ. Recent, conducerea Primãriei anunþa începerea acþiunii de montare a indicatoarelor de staþii - într-o primã etapã, 24 din cele 150 programate - subliniind cã acesta reprezintã un pas important spre un transport civilizat ºi modern. Primele au fost montate pe strada ªtefan cel Mare, cunoscuta zonã de promenadã a pietrenilor. Au fost suficiente o zi ºi o noapte pentru ca acestea sã fie luate în colimator de cãtre vandali. „Indicatoarele pentru staþiile de pe rutele mijloacelor de transport au un aspect deosebit: sînt casete din plexic, în care au fost introduse tuburi fluorescente. Pe acestea au fost inscripþionate informaþii legate de traseul, staþiile intermediare ºi orele între care circulã principalele mijloace de transport. Un asemenea indicator costã între 240 ºi 270 de euro. La finalul week-end-ului, am constatat cã indicatoarele din zona Fundaþiei de ÃŽngrijiri Comunitare au cãzut pradã karatiºtilor de ocazie. Cetãþenii de pe strada ªtefan cel Mare ne-au spus cã, în noaptea de sîmbãtã spre duminicã, în jurul orei 1.30, au auzit urlete ºi lovituri, bãnuind cã a fost vorba despre tineri ieºiþi de la discotecã“, a subliniat Dan Cîmpeanu, directorul Direcþiei Tehnice din cadrul Primãriei. La scurt timp, cei doi tineri care au distrus indicatoarele de staþii de pe ªtefan cel Mare au fost identificaþi.
Cît despre indicatoarele rutiere, acestea cad în mod frecvent pradã teribiliºtilor, municipalitatea cheltuind sume importante pentru înlocuirea lor.

Hoþi de obiecte de iluminat
ÃŽngrijoraþi de situaþie, reprezentanþii Direcþiei Tehnice din cadrul Primãriei Piatra Neamþ au fãcut un tur al principalelor obiective aflate în modernizare ºi au constatat, cu stupoare, cã anumite dotãri au început sã disparã: un reflector care fusese poziþionat lîngã statuia voievodului ªtefan cel Mare, din Parcul Tineretului, cîþiva stîlpi pentru iluminat de pe podul din apropierea Restaurantului Cãprioara ºi din ªtrandul Tineretului (dintre cei care mãrgineau aleea care conducea spre Baza Hipicã). „Cred cã aceºtia au fost furaþi treptat. Nu ar fi de mirare sã îi vedem prin curþile cine ºtie cãror vile de prin Piatra Neamþ“, a subliniat directorul Cîmpeanu.
Subiectul a fost scos în evidenþã de cãtre pietreni la fiecare dezbatere publicã organizatã de cãtre Primãria Piatra Neamþ, aceºtia exprimîndu-ºi îngrijorarea în privinþa „longevitãþii“ noilor containere pentru deºeuri care vor fi amplasate prin proiectul privind Managementul Deºeurilor.

Coºurile de gunoi ºi bãncile, þinte preferate de „iubitorii“ sporturilor extreme
Coºurile de gunoi reprezintã alte þinte fixe ale celor certaþi cu civilizaþia. Pentru înlocuirea lor, Primãria Piatra Neamþ trebuie sã scoatã din bugetul local sute de milioane de lei. „Pe raza municipiului Piatra Neamþ, am montat circa 400 de coºuri pentru gunoi. La ora actualã, au mai rãmas 262. Nu sînt deloc ieftine. Unul costã 1,2 milioane de lei, cu tot cu TVA“, ne-a declarat Mihaela Stoica, viceprimar al municipiului Piatra Neamþ. Bãncile din parcuri ºi dintre blocurilor sînt o altã „specialitate“ a „iubitorilor“ de sporturi extreme, ori a celor care au nevoie de lemne pe lîngã casã. Cît despre cadrele metalice, acestea sînt rupte, probabil, din lipsã de ocupaþie. Unii au luat bãncile cu totul. O descoperire de acest gen a fost fãcutã în nou-amenajatul parc pentru copii din zona Aurora. Cum noile parcuri pentru copii sînt apreciate pentru utilitatea lor, cetãþenii, dar ºi autoritãþile se tem cã, în scurt timp, nu va mai rãmîne nimic din ele. „Ne-am gîndit sã le îngrãdim ºi sã le închidem cu lacãte, iar cheile sã le predãm asociaþiilor de proprietari. ÃŽnsã, ne este teamã cã va fi interzis accesul copiilor din alte zone ale municipiului“, a subliniat Mihaela Stoica, viceprimar al municipiului Piatra Neamþ.
De amenajarea parcurilor de joacã pentru copii se ocupã societatea Publiserv, mobilierul fiind achiziþionat prin intermediul unei firme din Piteºti. Potrivit reprezentanþilor Publiserv, amenajarea unui asemenea loc de joacã se ridicã la minim 600 milioane de lei. Bani plãtiþi, în fapt, de comunitate. Stricãciunile, tot de cãtre comunitate. Furturile de material dendrologic, mai ales din zonele centrale ale municipiului, reprezintã un alt motiv de îngrijorare. Mai ales în contextul în care Primãria Piatra Neamþ a dat startul campaniei de plantare a arborilor ornamentali ºi gardurilor vii.
Preferate de hoþi sînt capacele de canal. Furturile nu pot fi trecute cu vederea, pentru cã dispar cîte 10 în fiecare lunã.

O necesarã implicare a comunitãþii
De curînd, în cadrul Primãriei Piatra Neamþ a început sã funcþioneze Direcþia de Poliþie Comunitarã, cu 53 de angajaþi. Numãrul acestora este insuficient, în contextul în care poliþiºtii comunitari sînt folosiþi la diverse activitãþi: dirijarea traficului în perioadele în care angajaþii Publiserv executã lucrãri, în acþiunile de control organizate de Compartimentul Transporturi, de blocare a roþilor maºinilor parcate ilegal ºi de ridicare a celor „uitate“ pe domeniul public - organizate de societatea Parking, la acþiunile Salubritas, la asigurarea ordinii publice din zone precum blocul 40 ºi cartierul Speranþa. ÃŽn contextul lipsei de educaþie ºi de responsabilitate a unor semeni de-ai noºtri, aceºtia ar trebui folosiþi ºi pentru pãzirea copacilor, bãncilor, coºurilor de gunoi, indicatoarelor rutiere, iar lista ar putea continua. Care este soluþia? Singura viabilã rãmîne implicarea comunitãþii în identificarea celor certaþi cu civilizaþia. Municipalitatea pietreanã, precum ºi societãþile cu subordonare localã au fãcut, în dese rînduri, apeluri cãtre cetãþeni pentru sesizarea aspectelor de acest gen ºi chiar pentru implicarea directã în împiedicarea actelor de vandalism. Din pãcate, însã, pietrenii continuã sã rãmînã indiferenþi ºi sã se limiteze la a se plînge autoritãþilor cã se comit acte de vandalism.

Articol afisat de 1581 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Punct
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective