Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Transparenþã opacã la ISJ Neamþ (I)

Transparenþã opacã la ISJ Neamþ (I)

• Inspectoratul ªcolar Neamþ devine pe zi ce trece o instituþie din ce în ce mai „închisã“ • conducerea a interzis accesul presei în clãdire, conferinþe de presã nu se mai þin, iar eventuale întrebãri pot fi transmise doar în scris • Monitorul a transmis cîteva întrebãri, dar rãspunsurile primite au fost trunchiate •

Dupã ce a interzis - cu evidente ºi partinice excepþii - accesul ziariºtilor în incinta instituþiei cu excepþia conferinþelor de presã, conducerea ISJ Neamþ, sub semnãtura inspectorului ºcolar general Dorina Luminiþa Drexler, a reuºit într-un timp record sã rãspundã întrebãrilor adresate, în scris, de cotidianul „Monitorul“. Dupã lecturarea „rãspunsurilor“ am observat cu stupoare cã, practic, nu se rãspunde direct la aproape nici o întrebare. De aceea, ne permitem sã reluãm întrebãrile, aºa-zisele rãspunsuri ºi cîteva comentarii, absolut necesare.
1. Primul rãspuns vine la o întrebare care pune suficiente probleme conducerii ISJ: „Care sînt prevederile legislative sau metodologiile pe baza cãrora au verificat reprezentanþii Ministerului Educaþiei ºi Cercetãrii evaluarea inspectorilor ºcolari ºi directorilor contestatari? Rãspuns incorect: „Evaluarea inspectorilor ºcolari ºi a directorilor s-a efectuat conform OMEN 2467/17.03. 1999 ºi OMEN 4990/11.11.1998“. Noi am întrebat pe baza cãrei metodologii au controlat cei de la Minister, ni s-a rãspuns cum au fost evaluaþi directorii, dar nu-i bai, se întîmplã ºi la case mai mari. Am fi aºteptat, normal, sã ni se aducã la cunoºtinþã, dacã tot s-a vorbit de metodologia de evaluare a directorilor, dacã ea a fost respectatã. Cã nu a fost respectatã ne spune Ministerul într-o adresã, prin care se cere imperios ISJ Neamþ sã refacã evaluarea conform actelor normative în vigoare. Acesta-i adevãrul. Dreptatea? O aºteptãm odatã cu rãspunsul inspectoratului la întrebarea noastrã: Ce sancþiuni s-au luat împotriva celor care au greºit ºi nu au fãcut evaluarea corect?
2. O altã întrebare se referã la implicarea inspectorilor ºcolari în diferite programe europene: „Care dintre inspectorii ºcolari coordoneazã sau desfãºoarã diverse activitãþi în cadrul unor proiecte cu finanþare europeanã ºi cu ce sume sînt retribuiþi?“ Rãspunsul ISJ: „La inspectoratul ªcolar al Judeþului Neamþ existã un singur inspector responsabil cu gestionarea Programelor Comunitare ºi cu Programe de Integrare Europeanã. ÃŽn proiectul aflat în derulare la Inspectoratul ªcolar al Judeþului Neamþ participã mai mulþi inspectori, dar orice comunicare legatã de proiect trebuie sã aibã acceptul Comisiei Europene. Textul agreat de Comunitatea Europeanã pentru a fi comunicat presei a fost publicat recent (dacã doriþi vi-l putem pune la dispoziþie, deºi a fost trimis deja în e-mail-ul redactorului dumneavoastrã Laura Petruþ)“. Frumos ºi documentat rãspuns, numai cã nu se rãspunde la întrebare. Spre exemplu, inspectorul responsabil cu programele ar trebui sã aibã un nume, dar probabil Comunitatea Europeanã considerã cã acesta este un secret comunitar. Noi am întrebat „Care“ dintre inspectori. La aceastã întrebare se rãspunde, de obicei, cu nume sau, simplu, cã nu existã asemenea persoane. A doua parte a întrebãrii, referitoare la retribuirea inspectorilor implicaþi a rãmas ºi ea fãrã rãspuns. Noi am fi dorit sã ºtie opinia publicã cine cîºtigã un ban din aceste proiecte, ca sã ºtim pe cine sã felicitãm dacã totul este bine sau pe cine sã tragem la rãspundere dacã cineva dã greº. Ca sã parafrazãm o declaraþie a doamnei Dorina Luminiþa Drexler „nu e normal ca unii sã fie cu munca ºi alþii sã-ºi aroge meritele“, de aceea doream sã ne convingem cã acei care au muncit la proiect sînt aceeaºi cu cei care primesc sume de ordinul miilor de euro dupã transferul puterii de la Creangã la Drexler. Despre abuzurile în proiect care ar fi fost fãcute de fostul general am tot auzit, cã alea sînt date pentru care s-a obþinut, probabil, acordul Comisiei Europene. Dacã actualul inspector general ar cîºtiga, sã zicem 3.000 de euro, sîntem siguri cã i-ar dona cãtre vreo ºcoalã amãrîtã, dacã va considera cã nu a muncit la conceperea proiectului.

Articol afisat de 1631 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective