Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Vizitã regalã la Piatra Neamþ

Vizitã regalã la Piatra Neamþ

• principesa Margareta ºi principele Radu de Hohenzollern -Veringen au poposit, ieri, în capitala judeþului • întîlnirea cu autoritãþile judeþene ºi locale a dus la identificarea necesitãþilor de ordin economic cãrora reprezentanþii Casei Regale sînt dispuºi sã le dea curs • Principele Radu s-a întîlnit cu elevii Colegiului Naþional „Petru Rareº“, cãrora le-a propus sã înfiinþeze Asociaþia „Prietenii oraºului Piatra Neamþ“ care ar urma sã îºi desfãºoare activitatea sub ÃŽnaltul Patronaj al Casei Regale de România • principesa Margareta a participat la o dezbatere organizatã de UNICEF •

Principesa Margareta ºi principele Radu de Hohenzollern-Veringen au poposit, ieri, pe meleagurile nemþene. Familia regalã a avut un program încãrcat ºi variat. Principele Radu ºi-a început vizita cu o întîlnire cu prefectul judeþului, Toader Mocanu, ºi cu conducerea Primãriei Piatra Neamþ, dupã care s-a oprit în mijlocul elevilor Colegiului Naþional „Petru Rareº“. Programul sãu a continuat cu lansarea volumului „Europa din noi“, moment urmat de o întîlnire cu Inspectoratului de Poliþie al judeþului Neamþ. ÃŽn jurul orelor 13., a participat, alãturi de reprezentantul Guvernului în teritoriu, la o întîlnire cu presa, dupã care a plecat cu principesa Margareta la RIFIL Sãvineºti, iar apoi la Mãnãstirea Neamþ.
La rîndul sãu, principesa Margareta a participat la sesiunea de dezbateri „Adolescenþi infectaþi cu HIV - Dreptul de a face parte din comunitate“, organizatã de Reprezentanþa UNICEF în România ºi Fundaþia „Alãturi de voi“. La întîlnirea cu ziariºtii pietreni, principele Radu Duda a fãcut o prezentare a obiectivelor vizitei în Neamþ, ca ºi a preocupãrilor Casei Regale, a acþiunilor sale - în calitate de reprezentant special al Guvernului României pentru Integrare, Cooperare ºi Dezvoltare Durabilã - pentru promovarea imaginii þãrii pe plan internaþional, ca ºi în scopul atragerii investitorilor strãini. Reprezentantul Casei Regale s-a arãtat interesat de potenþialul economic al Neamþului în care, la fel ca ºi în alte judeþe din zona Moldovei, „se simte o discrepanþã între vibraþia economicã ºi resursele pe care le are“. „Nu doresc sã fac promisiuni despre lucruri pe care nu le pot îndeplini, dar vã promit cã mã voi întoarce ºi voi face tot ce este posibil în mãsura angajamentelor mele“, a subliniat principele Radu. Potrivit celor afirmate, familia regalã va reveni în Neamþ la începutul anului viitor, prilej cu care, împreunã cu autoritãþile nemþene, va aprofunda cîteva direcþii creionate cu prilejul acestei vizite. Vizat va fi, de asemenea, oraºul Bicaz despre care a afirmat cã dispune de un potenþial turistic ºi economic care meritã dezvoltat. ÃŽnaltul oaspete a subliniat cã va sprijini dezvoltarea economicã a judeþului Neamþ prin mijloacele pe care le are la dispoziþie Casa Regalã - pentru cã existenþa sa în peisajul românesc nu este una obiºnuitã, în contextul în care a lipsit vreme de 50 de ani - ca ºi prin atributele pe care i le conferã calitatea de reprezentant special al Guvernului. ÃŽntîlnirea cu exponenþii Inspectoratului de Poliþie al judeþului Neamþ a fost justificatã prin faptul cã Poliþia, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situaþii de Urgenþã sînt instituþii care, într-o lume nouã, reprezintã instrumente de asigurare a securitãþii unei þãri. De asemenea, a subliniat cã, în calitate de ofiþer activ al Armatei Române, cu prilejul vizitelor întreprinse, a vizitat toate marile unitãþi militare ale þãrii. Cît despre descinderea la Mãnãstirea Neamþ - pe care o considerã drept unul dintre cele mai reprezentative centre culturale, istorice ºi religioase din România - Principele Radu a subliniat cã nu doreºte sã o viziteze doar ca simplu turist, ci va avea o întîlnire cu capii Bisericii Ortodoxe din Moldova.


Liceul Rareº a fost înfiinþat în timpul domniei lui Carol I
Colegiul Naþional „Petru Rareº“ a fost, ieri, gazda unei întîlniri a principelui Radu de Hohenzollern-Veringen cu elevii ºi profesorii liceului. Destinaþia nu a fost aleasã întîmplãtor, Gimnaziul Petru Rareº fiind înfiinþat în anul 1869, în timpul domniei regelui Carol I. Cu aceastã ocazie, a fost lansatã cartea „Europa din Noi-Regalitatea ºi democraþia spectacol“, prilej cu care autorul a împãrþit volume cu autografe. Principele a fost însoþit de subprefectul judeþului, Vasile ªendrea ºi scriitorul Adrian Alui Gheorghe, directorul Direcþiei de Culturã, fiind întîmpinat de profesorul Mihai Obreja, directorul colegiului „Petru Rareº“ ºi de directori ai cîtorva licee pietrene. ÃŽn prima parte a vizitei, principele s-a întîlnit cu o parte din elevii colegiului în sala de festivitãþi, cãrora le-a transmis cîteva din impresiile cãlãtoriilor întreprinse prin þarã ºi în strãinãtate. Apoi, principele Radu Duda a rãspuns întrebãrilor adresate de elevii prezenþi. „Preocuparea mea este de a ºti cum vreþi voi sã fie România peste 20 de ani, atunci cînd principala rãspundere pentru soarta þãrii va fi pe umerii voºtri, indiferent cã veþi fi doctori, oameni politici, ziariºti sau ce meserie vreþi voi. Am avut întîlniri ºi cu elevi din alte colþuri ale lumii, din Japonia pînã în Luxembourg ºi pot sã spun cã pregãtirea lor nu diferã de a voastrã, dovadã cã mulþi absolvenþi români ajung la cele mai prestigioase universitãþi din lume. Cred cã România are forþa spiritualã sã iasã din impasul în care se aflã ºi mã bazez în primul rînd pe reprezentanþii tinerei generaþii“, a susþinut principele Radu de Hohenzollern-Veringen.
Principele Radu a avut numai cuvinte de laudã la adresa elevilor Colegiului Naþional „Petru Rareº“, fiind impresionat de inteligenþa ºi ideile pe care i le-au prezentat. „I-am rugat sã îºi instituþionalizeze ideile, soluþiile pe care le au pentru lucrurile care nu merg bine, sã ia pe umerii lor înfiinþarea Asociaþiei «Prietenii Oraºului Piatra Neamþ», iar noi le vom oferi ÃŽnaltul Patronaj al Casei Regale. Mã angajez sã sprijin o asociaþie care sã identifice domeniile cu disfuncþii grave ºi, o datã pe an, sã se adune propuneri din care sã fie alese cele mai bune soluþii din care una ar urma sã fie pusã în practicã cu ajutorul instituþiilor locale. Acesta este lucrul care ne poate ajuta, ºi anume iniþiativa din partea societãþii civile. Cred cã unul din cele mai proaste lucruri pe care le-a fãcut românul în ultimii ani este cã s-a întors cu faþa spre familie ºi a neglijat aproape complet comunitatea. Practic, nu ne mai intereseazã ceea ce nu ne ºi aparþine. ÃŽn schimb, comunitatea europeanã, spre care ne îndreptãm, pune mare preþ pe colaborarea reprezentanþilor în cadrul comunitãþii“, a mai susþinut oaspetele princiar.

Principesa Margareta, sprijin pentru persoanele infectate cu HIV
Fundaþia „Alãturi de Voi“ ºi Reprezentanþa UNICEF în România au organizat, ieri, la Hotel Central, sesiunea de dezbateri cu autoritãþile locale „Adolescenþii infectaþi cu HIV - Dreptul de a face parte din comunitate“. Evenimentul a fost susþinut prin participarea la dezbateri a Alteþei Sale principesa Margareta a României, a reprezentantului UNICEF în România, Pierre Poupard, precum ºi a numeroºi reprezentanþi ai autoritãþilo. „Noi am organizat aceastã acþiune pentru cã am constatat, cu pãrere de rãu, numeroase încãlcãri ale drepturilor persoanelor infectate cu HIV, în special ale adolescenþilor. Este încãlcat mai ales dreptul la educaþie al acestora: am avut multe cazuri de copii care au abandonat ºcoala deoarece au fost discriminaþi, stigmatizaþi. Este încãlcat ºi dreptul la tratament ºi îngrijire medicalã - au fost situaþii cînd medicii de familie sau medicii stomatologi au refuzat sã acorde îngrijire unor persoane infectate cu HIV. Se încalcã, de asemenea, dreptul de cunoaºtere a diagnosticului, dreptul de a avea o familie, dreptul la confidenþialitate, dreptul de a avea un loc de muncã, dreptul la protecþie socialã. Dacã toate aceste încãlcãri se întîmplã, nu putem spune decît cã ele sînt rezultatul discriminãrii ºi stigmatizãrii persoanelor infectate cu HIV“, a precizat, în debutul manifestãrii, Angela Achiþei, directorul executiv al Fundaþiei „Alãturi de Voi“.
Þara noastrã a adoptat, în ultimii ani, numeroase acte normative în sprijinul persoanelor infectate cu HIV. Drepturile acestor persoane rãmîn, însã, doar pe hîrtie, dacã cei din jurul lor nu fac efortul de a le înþelege ºi a le accepta. În acest sens, este important exemplul oferit de Alteþa Sa Regalã, principesa Margareta a României, care s-a implicat personal în numeroase acþiuni menite sã asigure ºi persoanelor infectate cu HIV o viaþã normalã. Pentru a-i ajuta, Principesa, prin fundaþia care-i poartã numele, finanþeazã, de 10 ani, pentru copiii infectaþi cu HIV, un program de nutriþie în cadrul spitalului Colentina ºi a Centrului de Plasament Vidra. În afara acestui program, Fundaþia caute sã ajute familiile care au în îngrijire copii infectaþi.
„Pentru Fundaþia noastrã este foarte important sã ajutãm la rezolvarea problemelor comunitãþii. Iar tinerii infectaþi sînt o parte importantã a comunitãþii, oameni care pot ajuta în egalã mãsurã la efortul comun de dezvoltare“, a declarat principesa Margareta a României. ÃŽn judeþul Neamþ sînt 231 de copii ºi 41 de adulþi care trãiesc cu HIV/SIDA.

Articol afisat de 1782 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMÞU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective