Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
S-a semnat falimentul oraºelor mici ºi al comunelor

S-a semnat falimentul oraºelor mici ºi al comunelor

• Legea 247/ 2005 lasã bugetele oraºelor mici ºi comunelor fãrã o sursã importantã de venituri • potrivit noilor prevederi, banii proveniþi din impozitele pe terenurile din extravilan ar urma sã fie viraþi la bugetul de stat • preºedintele CJ Neamþ considerã cã, dupã ce au primit obiective fãrã surse de venituri, primarii rãmîn, acum, fãrã alte surse • primarul de Taºca afirmã cã singura soluþie rãmîne transformarea regimului terenurilor, din extravilan, în intravilan •

Bugetele oraºelor ºi comunelor ar putea rãmîne fãrã o importantã sursã de venituri, ceea ce le-ar îngreuna ºi mai mult situaþia în care se aflã. Semnalul de alarmã a fost lansat în cea de-a doua zi a acestei luni, de cãtre vicepreºedintele federaþiei Autoritãþilor Locale din România, la seminarul „Parteneriatul public-privat - instrument strategic pentru administraþia publicã localã“. Potrivit Legii 247/ 2005, care a intrat în vigoare în urmã cu cîteva luni, dar care nu are, încã, norme de aplicare, veniturile obþinute din impozitarea terenurilor situate în extravilanul localitãþilor vor fi dirijate cãtre bugetul statului ºi nu vor mai fi vãrsate la bugetele locale. ÃŽn contextul în care veniturile proprii ale unitãþilor administrative, mai ales din mediul rural, sînt mult prea reduse pentru a permite autoritãþilor sã se ocupe de multitudinea problemelor sociale ºi de investiþii, ca ºi de derularea proiectelor care beneficiazã de sprijinul financiar nerambursabil al Uniunii Europene, dispariþia acestei surse ar fi puternic resimþitã. Ar rãmîne o singurã soluþie: extinderea extravilanului pînã la graniþa dintre localitãþi.
ÃŽn judeþul Neamþ, afectate ar fi cele 3 oraºe - Tîrgu Neamþ, Bicaz ºi Roznov, precum ºi cele 78 de comune. Valoarea impozitului pe terenul situat în extravilan a fost, pînã acum, de 11 mii lei/ hectar, aceasta fiind majoratã la valori cuprinse între 200 mii ºi 600 mii lei/ ha, în funcþie de rangul localitãþilor. Dan Vasile Constantin, preºedintele Consiliului Judeþean Neamþ, ºi-a exprimat nemulþumirea legatã de aplicarea legii, considerînd cã aceasta ar îngreuna mult situaþia primãriilor: „A fost o discuþie la nivelul Consiliilor Judeþene. Noi ne-am arãtat nemulþumirea faþã de noile prevederi ºi chiar am avut o corespondenþã cu Ministerul Administraþiei ºi Internelor, precum ºi cu cel al Finanþelor. Pãrerea mea este cã orice diminuare a veniturilor locale este contraproductivã. Sîntem total nemulþumiþi: în contextul unei accentuate crize a veniturilor locale, cã nu a fost de ajuns încredinþarea unor obiective fãrã surse de venituri, acum se iau ºi sursele. Nu putem fi de acord cu noile prevederi“.
Pe de altã parte, Alexandru Drãgan, primarul comunei Taºca ºi secretar pentru Regiunea de Nord-Est în cadrul Asociaþiei Comunelor din România, a subliniat cã localitãþile au la îndemînã o soluþie care le poate ajuta: „Aplicarea acestei legi ne-ar transforma în poºtaºi: noi am încasa, iar alþii ar beneficia. Asociaþia Comunelor din România a avut o întîlnire cu Guvernul. Singura soluþie care rãmîne este sã schimbãm regimul terenurilor din extravilan, în intravilan, iar veniturile pe care ar trebui sã le virãm la bugetul de stat ar fi zero. Am înþeles cã aceste fonduri, colectate la bugetul central, ar urma sã fie folosite pentru pensii viagere. Legea 247/ 2005 nu este, deocamdatã, bãtutã în cuie. ÃŽn urmã cu o lunã, ar fi trebuit sã aparã normele de aplicare. ÃŽncã le aºteptãm. Noi am fost obligaþi sã aprobãm, prin Hotãrîre de Consiliu Local, nivelul impozitelor pentru terenurile situate în extravilan“.
Mihai Sãpunaru, viceprimar al oraºului Bicaz, a subliniat cã aplicarea acestei legi, în forma actualã, ar afecta puternic situaþia localitãþii: „ªi-aºa bugetul local este aºa cum este. De la bugetul de stat noi nu primim bani, aceasta este situaþia oraºelor mici, mijlocii ºi a comunelor. De fonduri substanþiale beneficiazã, în general, municipiile. Noi trãim din veniturile locale, care reprezintã 90% din bugetul total. Veniturile noastre sînt în valoare de 29 miliarde lei, iar de la judeþ primim 5 miliarde lei. Oraºul Bicaz dispune de 15.172 ha teren, din care 893,3 este intravilan, iar restul - extravilan“.
La Piatra Neamþ, cel puþin deocamdatã, prevederile Legii 247/ 2005 nu aduc atingere bugetului. „Pînã la 31 octombrie 2005, am colectat aproape 4,4 milioane lei din impozitul pe terenurile situate în extravilan. Este, practic, o sumã modicã“, a declarat Cristian Sabin, reprezentantul Direcþiei de Taxe ºi Impozite din cadrul Primãriei Piatra Neamþ. (FOTO: Bicaz va fi una din localitãþile vitregite de mãsura guvernanþilor)

Articol afisat de 1521 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective