Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Transparenþã opacã la ISJ Neamþ (II)

Transparenþã opacã la ISJ Neamþ (II)

• Monitorul continuã sã vã prezinte rãspunsurile trunchiate oferite de Inspectoratul Judeþean Neamþ • acestea reprezintã un exemplu clar cum poate fi folositã legea liberului acces la informaþiile de interes public tocmai pentru a nu face cunoscute aspecte de interes public •

Dupã ce a interzis - cu evidente ºi partinice excepþii - accesul ziariºtilor în incinta instituþiei cu excepþia conferinþelor de presã, conducerea ISJ Neamþ, sub semnãtura inspectorului ºcolar general Dorina Luminiþa Drexler, a reuºit într-un timp record sã rãspundã întrebãrilor adresate, în scris, de cotidianul „Monitorul“. Dupã lecturarea „rãspunsurilor“ am observat cu stupoare cã, practic, nu se rãspunde direct la aproape nici o întrebare. De aceea, ne permitem sã reluãm întrebãrile, aºa-zisele rãspunsuri ºi cîteva comentarii, absolut necesare.
1. Monitorul a adresat urmãtoarea întrebare: „Existã vreun inspector în ISJ Neamþ care nu a reuºit sã obþinã un grad didactic - înainte de a deveni inspector - din prima încercare? Cine sînt, în ce an s-a întîmplat evenimentul ºi care a fost nota sau calificativul la respectiva încercare?“ ISJ Neamþ ne aratã în rãspuns cum se poate ocoli subiectul ºi cît de „mare“ este deschiderea spre public: „Toþi inspectorii din ISJ Neamþ au gradul didactic I, cu excepþia Inspectorului pentru ºcolarizarea elevilor de etnie rromã, care are gradul II. Detaliile solicitate de dumneavoastrã la aceeaºi întrebare considerãm cã intrã sub incidenþa art.12(d) din Legea 544/2001“.
Brusc, ISJ Neamþ, cînd vrea sã ascundã adevãrul, îºi aduce aminte de Legea privind accesul la informaþii publice, fãcînd trimitere la faptul cã ar fi vorba de date personale, pe care nu le poate face publice. Noi am vrut sã ºtim dacã vreun inspector, cel care face activitate de îndrumare ºi control, deci cei mai buni dintre dascãli, a avut probleme la obþinerea unui grad didactic. Ei nu fac la Inspectorat muncã în bucãtãria proprie, nici pe moºia lor, sînt plãtiþi din bani publici ºi activitatea lor este publicã. De aceea, am vrut sã ºtim dacã cei mai buni inspectori sînt ºi cei mai buni dascãli. Pentru cã nu ni s-a rãspuns, ne permitem sã relatãm ce ni s-a povestit. Se spune cã o persoanã mai nou venitã în Inspectorat, doamna Codruþa Sava, ar fi ratat examenul pentru gradul II la prima încercare, la fel a ºi domnul Victor Grigorescu, o prezenþã mult mai veche prin instituþie. Nu e ãsta un capãt de þarã, dar ar fi bine sã se ºtie.
2. ÃŽntrebare: „Care sînt numele inspectorilor care au activat la ISJ Neamþ de la 1 ianuarie 1990 pînã în prezent, de la ce ºcoli au venit la ISJ ºi unde sînt titulari în acest moment?“ Rãspuns ISJ Neamþ: „Inspectoratul ªcolar al Judeþului Neamþ are în atenþie situaþia tuturor inspectorilor care ºi-au desfãºurat activitatea în cadrul instituþiei noastre pînã la 1 septembrie 2005, precum ºi a actualei echipe de inspectori. Informaþiile solicitate de dumneavoastrã la acest punct considerãm cã se încadreazã la art.12(d) din Legea 544/2001“. Observaþi modaliatatea de a purta dialogul: Clientul întreabã dacã se vinde peºte în magazin, vînzãtoarea rãspunde cã e frumos afarã, dar cã o sã aibã în vedere sã porneascã instalaþia de încãlzire. Este greu de înþeles ce secret reprezintã miºcarea cadrelor didactice ajunse în funcþie la Inspectorat ºi de ce onor conducerea ISJ nu vrea sã ºtie opinia publicã acest lucru.

Articol afisat de 2107 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valentin BÃLÃNESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective