Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 4 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Administraþia publicã, faþã cu „dictatura politicã“

Camera Deputaþilor a aprobat, în urmã cu douã zile, un proiect de lege propus de grupul parlamentar al Alianþei PNL-PD, menit sã stopeze migraþia politicã, vizaþi fiind consilierii locali ºi judeþeni. Un proiect similar a fost aprobat ieri, þinta fiind, de aceastã datã, primarii. Astfel, aleºii locali - consilierii ºi primarii - care îºi pãrãsesc partidele cu care au cîºtigat alegerile ºi pleacã la alte formaþiuni îºi pot pierde funcþiile în care au fost propulsaþi de electorat. Dincolo de necesitatea stopãrii migraþiei politice - una dintre metehnele grave ale exponenþilor de la toate nivelurile de reprezentare - Ioan Bivolaru, deputat PSD de Neamþ, considerã cã ambele propuneri legislative sînt anticonstituþionale. „Cu toþii, inclusiv populaþia este de acord cu faptul cã migraþia politicã nu trebuie sã existe. ÃŽnsã, aceasta nu poate fi stopatã prin lege, ci prin votul dat în timpul alegerilor. Sancþiunea electoratului trebuie sã vinã împotriva acelor partide la care au fost reclamate asemenea cazuri. Acele partide, practic, nu sînt capabile sã promoveze candidaþi cu discernãmînt ºi verticalitate. ÃŽn general, însã, acest lucru nu se petrece pentru cã electoratul este o categorie socialã care se aprinde repede ºi se rãceºte la fel de repede. Singura posibilitate pentru promovarea unor asemenea legi este modificarea Constituþiei“. Potrivit aceleiaºi surse, asemenea prevederi pot fi aplicate în cazul consilierilor locali ºi judeþeni - acestea fiind în avantajul partidelor politice, pentru cã ar urca în funcþii urmãtorii de pe liste, dar nu ºi în cazul primarilor care, chiar dacã participã la alegeri pe listele partidelor, promovarea lor se face în baza unui vot similar celui uninominal. Schimbarea unui primar înseamnã atît o sancþiune aplicatã electoratului, care ar fi nevoit sã se prezinte, din nou, la urne, ca ºi partidelor politice care, supuse votului alegãtorilor, ar putea pierde cursa. ÃŽn opinia sa, se alunecã pe o pantã periculoasã, aceea a instaurãrii „dictaturii politice“.
ÃŽn opinia primarului Gheorghe ªtefan, preºedintele PNL Neamþ, cele douã proiecte legislative sînt menite sã instaureze moralitatea în viaþa politicã: „Privind prin prisma moralitãþii, iniþiativele mi se par corecte. Dacã un primar a fost ales pe lista unui partid, acesta trebuie sã respecte partidul care l-a promovat. Dacã primarul, ori consilierul vrea sã se supunã votului uninominal, nu are decît sã candideze independent“.
Vasile ªendrea, subprefect ºi preºedinte al PD Neamþ, a avut o atitudine conciliantã: „Poziþia mea este nuanþatã: aº spune cã aleºilor care au fost promovaþi pe listele unor partide ºi au trecut la alte formaþiuni sã li se dea un anumit rãgaz pentru a se întoarce în grupãrile care i-au susþinut. ÃŽn principal, însã, sînt de acord cu aceste propuneri care cred cã sînt corecte“.
Consilierul local de Piatra Neamþ, Adriean Chirilã, crede cã primarii ar trebui sã candideze ca independenþi, iar nu pe liste de partid: „Proiectele mi se par excelente. Avem un viceprimar care a trecut prin trei partide, Vasile Ouatu, ca ºi fostul primar al municipiului, Ion Rotaru, care, de asemenea, a trecut prin mai multe partide. Am un frate care este primar într-o comunã, iar opinia sa este cã cel mai bine este sã candidezi ca independent, pentru cã membrii comunitãþii de la sat aleg omul, iar nu partidul. Dar, dacã eºti susþinut de un partid, este logic cã nu trebuie sã îl pãrãseºti“.

Articol afisat de 1364 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective