Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
POLIÞIªTI PE RELAÞII ªI PILE?

POLIÞIªTI PE RELAÞII ªI PILE?

• un grup de poliþiºti, nemulþumiþi de modul în care au fost angajaþi 20 de agenþi de poliþie au trimis un memoriu ministrului Vasile Blaga • în memoriu se vorbeºte despre angajãri fãcute pe pile ºi relaþii • „au fost angajaþi poliþiºti de siguranþã publicã cu înãlþime de 160 cm ºi greutate de circa 45 de kilograme, care ne îndoim cã vor reuºi vreodatã sã imobilizeze un infractor“, se susþine în documentul amintit • comisarul ºef Nistor Cãrbunaru declarã cã nu ºtie nimic despre conþinutul memoriului •

Modul în care s-au fãcut la Inspectoratul Judeþean de Poliþie Neamþ angajãrile pentru ocuparea a 20 de posturi de agenþi de poliþie, pe segmentul de siguranþã publicã, au determinat „un grup“ de poliþiºti sã se adreseze ministrului administraþiei ºi internelor, Vasile Blaga. ÃŽn memoriul menþionat, care a determinat un control din partea Direcþiei de Inspecþie Internã a Ministrului Administraþiei ºi Internelor, se spunea cã angajãrile efectuate în urma concursului din 15 august au fost fãcute pe pile, cunoºtinþe ºi relaþii. Dacã aceste aspecte sînt sau nu adevãrate nu avem de unde ºti, acest lucru urmînd sã fie stabilit de echipa de control. Cert este cã în memoriu sînt pronunþate nume grele ºi constituie premisa unui nou scandal de proporþii care este pe punctul de a izbucni în deloc liniºtita Poliþie nemþeanã. „Din pãcate, conducerea IPJ Neamþ, respectiv comisarii ºefi Nistor Cãrbunaru, comisarul ºef Petre Ciurea ºi comisarul ºef Ioan Armanu, au considerat cã înainte de a se pensiona este dreptul lor de a «regiza» angajarea unor fiice, soþii, rude apropiate lor, în detrimentul unor tineri fãrã relaþii, dar cu reale calitãþi pentru meseria de poliþist. Deºi aparent totul pare corect ºi legal, iar examenul s-a desfãºurat pe mai multe etape, a fost supravegheat îndeaproape de ºeful Inspectoratului tocmai pentru a i se da legitimitate. Condiþiile de participare au fost foarte «generoase», în sensul cã au intrat în concurs ºi persoane cu vîrsta de pînã la 40 de ani, fãrã condiþii de înãlþime ºi greutate, astfel cã pînã la urmã au fost angajaþi poliþiºti de siguranþã publicã cu înãlþime de 160 cm ºi greutate de circa 45 de kilograme, care ne îndoim cã vor reuºi vreodatã sã imobilizeze un infractor. O parte din candidaþii respinºi au fãcut sport de performanþã, dar care nu au avut relaþii au fost respinºi, la interviu, tocmai pentru a face loc celor cu relaþii, ce trebuiau angajaþi cu orice preþ“, se precizeazã în memoriu. Se mai susþine cã la proba sportivã cei din aºa-zisa comisie de examinare ar fi falsificat timpii ºi baremele realizate de concurenþi, dar, pentru a nu se crea tensiuni, la aceste probe au fost declaraþi admiºi toþi candidaþii.

Examene aranjate?
Semnatarii memoriului susþin cã s-ar fi fãcut aranjamente ºi la testul tip grilã, la care concurenþii admiºi ar fi ºtiut dinainte rãspunsurile. „Testul la limba englezã a fost schimbat în timpul concursului, la cererea anumitor candidaþi, care au susþinut cã este inaccesibil. Dintre cei 20 de agenþi de poliþie angajaþi, circa 30% dintre ei sînt prieteni sau rude cu cei din conducerea inspectoratului sau cu poliþiºti din cadrul IPJ Neamþ. Aceasta este prima etapã din evoluþia acestor agenþi de poliþie, prin intermediul celor care i-au angajat. ÃŽn cîteva luni vor fi scoºi din stradã ºi trimiºi în birouri, la locuri cãlduþe, în stradã rãmînd doar vechii agenþi de siguranþã publicã, fãrã relaþii, care au puþine ºanse de promovare, din cauza acestui sistem care ne macinã instituþia ºi a devenit un adevãrat flagel. Dupã angajare majoritatea doamnelor au fost trecute doar schimbul I ºi II, executînd serviciul în autoturism, tocmai pentru a fi menajate, aspect care a creat mare tensiune în rîndul agenþilor de siguranþã, unii dintre aceºtia fiind obligaþi sã facã serviciu doar noaptea“, au mai reclamat semnatarii documentului. Aceºtia dau numele ºi gradele de rudenie ale prospãt-angajaþilor: Elena Checheriþã ar fi nimeni alta decît fiica comisarului Checheriþã, din cadrul IJP Neamþ. Maria Roºu, fosta secretarã a Poliþiei Bicaz, ar fi soþia ofiþerului Roºu de la aceeaºi instituþie. Semnatarii memoriului au susþinut cã Maria Pãtrãuceanu ar fi soþia lui Manole Pãtrãuceanu de la Poliþia Roman. „Soþul agentei Pãtrãuceanu a început sã intervinã la ºeful biroului pazã ºi ordine publicã, pentru a-i pune soþia în schimb cu el ºi numai schimbul I ºi pentru a fi liberi amîndoi în aceeaºi zi, ceea ce duce la dezavantajarea altor colegi. Pe aceeaºi filierã, ca ºi în cazul Pãtrãuceanu, s-a fãcut ºi angajarea Mariei Lungu. Monica Baciu, secretarã la acelaºi birou ar fi fost angajatã ºi ea tot în urma unor asemenea practici. Monica Baciu, soþia ofiþerului Vasile Baciu, ar fi fost încadratã prin intervenþia comisarului ºef Ioan Armanu, cununat de cãtre mama agentei de poliþie, Elena Sandu, ºi ea fostã angajatã la Serviciul de Evidenþã a Populaþiei Roman. Deºi, iniþial, la efectuarea analizelor pentru fiºa medicalã ar fi rezultat o serie de afecþiuni, cum ar fi anemie severã, pînã la urmã ar fi fost declaratã aptã din punct de vedere medical. Dacã este aºa, e problema comisiei de anchetã sã vadã cum s-a putut ajunge la aceastã transformare a lui David în Goliat.
Reclamanþii au mai susþinut cã, din punct de vedere fizic, ea nu ar corespunde postului pe care a fost angajatã avînd o constituþie astenicã, motiv pentru care ar fi folositã pe post de secretarã, numai în schimbul I. „ÃŽn buletinul postului, însã, apare ca efectuînd patrulã cu alþi poliþiºti, ceea ce nu este adevãrat“, se susþine în reclamaþie. ÃŽn cazul acesteia, se susþine cã ar fi fost modificaþi timpii ºi baremele obþinute la proba sportivã, iar candidata ar fi primit, de asemenea, o mare parte din întrebãri de la comisarul ºef Armanu, interviul fiind, în opinia semnatarilor memoriului, unul pur formal. Agentul Iancu ar fi fost ºi el angajat prin intermediul unui om de afaceri, Constantin Nour, dar nu a lucrat decît cinci zile, dupã care ºi-ar fi dat demisia. Cu o searã înainte de a se lãsa de slujbã, acesta ar fi afirmat cã ar fi cheltuit cu mai-marii Inspectoratului peste 40 de milioane de lei pentru a fi angajat. Semnatarii memoriului au mai susþinut cã acest Iancu ar fi fost cunoscut cã se ocupa, pînã nu demult, cu vînzarea ºi cumpãrarea ilegalã de animale.

Control de la minister
Inspectorul principal Dragoº Bãlãu, ºeful Poliþiei Roman, a declarat cã aspectele semnalate în memoriu au fost verificate, sãptãmîna trecutã, de un control din Minister. „Aceste aspecte au fãcut obiectul unui control din partea Direcþiei de Inspecþie Internã a Ministrului Administraþiei ºi Internelor. Nu cunosc, însã, rezultatul cercetãrilor. Examenul a fost organizat la nivelul unitãþii, la Piatra Neamþ, noi neavînd nici o contribuþie la organizarea acestui concurs. Cei 20 de agenþi au fost încadraþi pe raza întregului judeþ. Noi am primit la Roman cinci agenþi, din care trei femei ºi doi bãrbaþi, angajãri fãcute pe siguranþã publicã, lucrînd în stradã. Ele acþioneazã în stradã, dar nu au încã uniforme. Obligatoriu aceºti agenþi trebuie sã lucreze cel puþin doi ani în stradã. Este adevãrat cã agentele sînt puse doar în schimbul I ºi II, pentru cã, deocamdatã, le lipseºte experienþa“, a precizat Dragoº Bãlãu.
Acesta a mai susþinut cã agentele au fost foarte bine primite de ceilalþi bãrbaþi. „Din punctul meu de vedere prezenþa femeilor într-un domeniu rezervat pînã acum exclusiv bãrbaþilor este beneficã, pentru cã femeile sînt mai conºtiincioase. Eu nu ºtiu sã fie rude cu cei din Poliþia Neamþ. La noi lucreazã d-na Roºu, d-na Pãtrãuceanu, d-na Sandu. Eu nu cunosc modul în care au fost angajate. Personal am verificat modul în care îºi fac treaba ºi le-am gãsit la post. Pînã acum Elena Sandu a fost folositã la activitãþi de secretariat, pentru cã în momentul în care a fost angajatã s-a blocat funcþia de secretarã, iar la biroul Ordine Publicã este cel mai mare flux de hîrtii. Personal am insistat sã se deblocheze postul de secretarã. Eu m-am strãduit sã fac ceva pentru deblocarea activitãþii“, a mai spus ºeful Poliþiei Roman. Acesta a confirmat demisia lui Iancu, care nu ar fi fãcut faþã muncii de poliþist, fiind nemulþumit, probabil, de cîºtiguri. ªeful sãu, comisarul Nistor Cãrbunaru, în schimb, a spus, iritat de insistenþele reporterului, cã nu are cunoºtinþã de un asemenea memoriu. „Nu înþeleg, faceþi «anchetã» cu mine prin telefon? Nu cunosc despre nici un memoriu. Mã înþelegeþi sau nu? Nu cunosc de nici un memoriu. Nu-mi puneþi întrebãri de genul acesta. A fost o activitate de control ºi eu am rãspuns la toate întrebãrile. Vreþi relaþii, luaþi de la ei. Luaþi relaþii de unde vreþi dumneavoastrã. Vã rog foarte mult. Voi deveni nepoliticos ºi o sã vã închid telefonul. Nu am ce sã vã rãspund pentru cã nu cunosc problema pe care mi-o puneþi dumneavoastrã ºi cu asta am terminat. Nu pot rãspunde la întrebãri pe care nu le cunosc. Nu cunosc nimic în legãturã cu treaba asta. Asta-i tot. Bunã ziua“, a declarat comisarul ºef Nistor Cãrbunaru. Comisarul Petre Ciurea, pensionat între timp, a avut telefonul mobil închis ºi nu a putut fi contactat.
Comisarul Ioan Armanu, aflat în concediu de odihnã, ne-a declarat cã se aflã în oraº ºi are telefonul descãrcat, aºa cã nu poate sta de vorbã cu noi „prea mult“. Dupã care telefonul s-a închis ºi a rãmas aºa. Contactate prin intermediul comandantului Poliþiei Roman, douã dintre agentele recent angajate, respectiv Mihaela Pãtrãuceanu ºi Gabriela Roºu, au comunicat redactorului „Monitorului de Roman“ cã memoriul înaintat Ministerului este plin de rãutãþi ºi neadevãruri, menite sã deformeze adevãrul ºi sã punã în luminã proastã prestigiul unitãþii. Cea de a treia angajatã, Monica Baciu, nu a putut fi gãsitã.

Articol afisat de 4078 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective