Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dreptul de a avea opinii

Dreptul de a avea opinii

Pentru unii, politica este un mijloc de a comunica, pentru alþii este ca o vacã de muls, iar pentru ceilalþi, care mai sînt pe acolo, este ca un balon, pe care îl umflã cu ifos în mijlocul tîrgului ºi, nu de puþine ori, le plezneºte între ochi, cînd sînt mai fuduli de reuºitã.
Fac parte, neîndoios, din prima categorie ºi, dupã 15 ani de experienþã în Parlament, am dobîndit dreptul sã am opinii, sã comunic ºi, mai ales, sã am reacþii la opiniile altora, inclusiv la cele care mã vizeazã.
Nu de puþine ori, opiniile sau reacþiile mele sînt caustice ºi mi se deschide apetitul cu atît mai tare cu cît sesizez cã adversarul, nu neapãrat politic, este mînat de aceleaºi porniri ºi o face bine ºi inspirat. Uneori, astfel de adversitãþi se finalizeazã în amiciþii indestructibile.
La atacurile mediocre la adresa mea, reacþia pe care o am devine o ºarjã þintitã, care-ºi creºte exponenþial concentraþia acidã, pînã dupã limita de suportabilitate a adversarului, pe care i-o apreciez prin diverse metode de sondare. Dacã adversarul este fie un mulgãtor, fie se ocupã cu umflatul baloanelor, sarcasmul care mã încearcã riscã sã-mi asigure duºmani pe viaþã.
Am considerat ºi mai consider cã sarcasmul poate fi aplicat ca o eficientã metodã de profilaxie moralã sau un bun remediu contra prostiei fãloase. În politicã, la fel ca peste tot de altfel, lipsa de scrupule sau imbecilismul sînt la ele acasã ºi atunci numai sarcasmul îþi poate asigura imunitatea necesarã.
Apreciez adversarul care rezistã la tãvãlealã ºi probeazã cã deþine simþul umorului. Cine nu are simþul umorului ºi nu rezistã la tãvãlealã nu are ce cãuta în politicã sau în media.
Spuneam cã îmi arog, aproape obsesiv, dreptul de a avea opinii; este un drept moral, cîºtigat cu multã perseverenþã. Opiniile mele sînt, de la caz la caz, probleme de logicã sau probleme de moralã. Odatã cu „opþiunea politicã“, de care nu m-am dezis nici o clipã, chiar dacã mi-au fost administrate lovituri sub centurã de cãtre coechipieri, am rãmas acelaºi reper moral.
Despre unele „vulnerabilitãþi“ e greu sã se poatã discuta despre mine, deºi om sînt ºi eu, dar despre o posibilã crizã moralã, fie ea ºi pasagerã, numai un cretinoid se poate aventura sã mã acuze. M-au preocupat însã permanent „vulnerabilitãþile“ din PSD, de mulþi ani fiind singurul care am avut curajul ºi cãderea sã am opinii publice despre corupþia ºi baronii din partid.
O spun, pentru cã mai zilele trecute, o voce tembelã mã acuza de puseuri tîrzii de conºtiinþã în ce priveºte recursul la moralitatea unor colegi de partid. Tembelismul fiind prea evident, am considerat neperformant sã ripostez unuia care þine prelegeri despre probitate, avînd bîrna bine înfiptã în ochi, din care cauzã nici nu prea mai vede pe unde calcã.
Sînt la al cincilea mandat în Parlament, am muncit enorm pentru a avea o valoare recunoscutã acolo ºi aceastã performanþã consider cã o datorez ºi judeþului pe care îl reprezint. Nu cu beneficiul vreunui sistem de relaþii sau al cumpãrãrii vreunui mandat am atins performanþa, pe care unii detractori o trateazã ca pe o blasfemie la adresa bunei cuviinþe sau, mai nou, ca profit conjuctural.
Dupã unii, buna cuviinþã este atunci cînd, în calitatea de reper moral, trebuie sã te dai deoparte, pentru a face loc nu ºtiu cãrei nulitãþi sau vreunui escroc notoriu cu ºtaif de om monden. Dupã alþii, profitul conjuctural este rodul oportunismului pe care ar fi trebuit sã-l practic, pentru a discredita noþiunea de valoare.
Trãim vremuri ciudate, cînd nonvalorile, infractorii ºi infatuaþii sînt consideraþi ca repere incontestabile, în raport cu care trebuie se ne jalonãm destinele.
Nu sînt perfect, sînt perfectibil, ca ºi legile pe care le fac în Parlament, prilej numai bun pentru a fi criticat sau contestat de perfecþioniºti de duzinã. ÃŽn orice caz, nu fac parte dintre „necuvîntãtoarele“ care populeazã Parlamentul ºi de care se face atîta caz pe bunã dreptate. Dar nici nu pot sã mã cobor într-atîta, încît sã mã închin la arginþi ºi afaceri pentru a fi mai mult decît sînt. Nu este idealul meu de viaþã, îl detest chiar. Chiar dacã am pierdut uneori, în compensaþie, am obþinut dreptul de a avea opinii ºi de a privi de sus unele tîrîtoare.

Articol afisat de 1438 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective