Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 5 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dosarul Nãstase-Zambaccian, redeschis de DNA

Dosarul Nãstase-Zambaccian, redeschis de DNA

• închiderea dosarului de cãtre PNA este lovitã de un viciu de procedurã, considerã noua instituþie anticorupþie • fostul ºef al PNA a declarat cã Parchetul nu poate evalua terenuri, pentru cã nu e agenþie imobiliarã •

Departamentul Naþional Anticorupþie din cadrul Parchetului General a redeschis dosarul în care fostul premier Adrian Nãstase era cercetat pentru modul în care a cumpãrat un teren pe strada Zambaccian. Dosarul a fost închis de PNA pe vremea cînd instituþia era condusã de Ioan Amarie. DNA considerã acum cã a existat un viciu de procedurã în închiderea dosarului. Biroul de presã al Departamentului Anticorupþie a confirmat cã aºa numitul dosar Nãstase - Zambaccian a fost redeschis pentru ca sesizarea sã fie analizatã pe fond.
ÃŽn urmã cu aproape douã luni procurorul ºef al departamentului Daniel Morar a explicat cã închiderea acestui dosar s-a fãcut fãrã respectarea procedurii normale. „Cel puþin din punct de vedere procedural, soluþia este greºitã. ÃŽn acest dosar nu avem nu avem soluþie datã în dosarul penal“, a declarat Daniel Morar.
Potrivit explicaþiilor date de ºeful DNA, dosarul a fost înregistrat ca o sesizare, dupã care i s-a dat înregistrare penalã. Potrivit codului de procedurã penalã, în aceastã fazã închiderea dosarului s-ar fi putut face doar în trei moduri: prin neînceperea urmãririi penale, prin scoaterea de sub urmãrirea penalã - în cazul în care aceasta ar fi fost începutã - sau prin trimiterea în judecatã. PNA nu a aplicat însã nici una din aceste soluþii posibile. Varianta aleasã a fost trecerea dosarului înapoi la domeniul sesizãrilor unde a fost închis. O soluþie neprevãzutã de lege. Pentru cã dosarul a primit o înregistrare penalã, el trebuia închis printr-o procedurã penalã.
Procurorul ºef al departamentului anticorupþie, Daniel Morar, a spus cã în luna septembrie cã a fost sunat la telefon de preºedintele Camerei Deputaþilor, Adrian Nãstase, care s-a interesat de soarta acestui dosar. „Domnul preºedinte Nãstase a vorbit cu mine, a fost o discuþie în care a întrebat dacã este redeschis dosarul Zambaccian. I-am rãspuns cã nu, fãrã ca asta sã însemne, i-am spus-o ºi dînsului, cã nu o sã-l redeschid mîine sau poimîine“, spune procurorul ºef al departamentului anticorupþie.
Acum dosarul a fost redeschis. Sesizarea în acest caz a fost fãcutã anul trecut de Mona Muscã, pe atunci membrã în Comitetul Naþional de Conducere a Alianþei DA. Potrivit sesizãrii, Adrian Nãstase a cumpãrat în 1998 un teren de 700 de metri pãtraþi, pe strada Zambaccian, într-o zonã scumpã a Bucureºtiului, la un preþ de 11 mii de dolari. Considerat în sesizare ca fiind de 25 de ori mai mic decît valoarea realã a terenului. Terenul a aparþinut anterior deputatului PDSR Gabriel Bivolaru ºi a ajuns în posesia lui Adrian Nãstase printr-o succesiune de vînzãri.
Alianþa DA a cerut sã se cerceteze legãtura dintre aceste tranzacþii ºi susþinerea publicã acordatã de Adrian Nãstase cînd era vicepreºedinte al Camerei Deputaþilor, lui Gabriel Bivolaru, care era în acel moment cercetat penal. Ulterior, a fost ºi condamnat pentru un prejudiciu de 60 de milioane de dolari adus Bãncii Române de Dezvoltare. La închiderea dosarului Nãstase-Zambaccian, fostul ºef al PNA a declarat cã Parchetul nu poate evalua terenuri, pentru cã nu e agenþie imobiliarã.

Articol afisat de 1485 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective