Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 5 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Octombrie, lunã plinã pentru pompieri

• jocul copiilor cu focul a generat cele mai multe incendii luna trecutã

Pompierii nemþeni au avut, în octombrie, o perioadã deosebit de grea, trebuind sã intervinã la numeroase ºi dificile cazuri. Luna trecutã, numãrul incendiilor în judeþul Neamþ a crescut cu o cincime faþã de aceeaºi perioadã a anului trecut. Media a crescut, la fel ºi la nivel naþional, iar judeþul Neamþ a reuºit, cu cele 39 de incendii, „performanþã de a se situa printre primele din þarã. Valoarea estimativã a pagubelor este de cel puþin 4 miliarde lei, dar s-a reuºit ºi salvarea a numeroase bunuri ºi instalaþii, a cãror valoare a fost estimatã la 23 miliarde lei.
Cauza cu ponderea cea mai mare a fost jocul copiilor cu focul, astfel cã aproape 18% dintre intervenþii au avut la origine depozitele de furaje incendiate de minorii nesupravegheaþi. Unul dintre ele a provocat pagube însemnate, de circa 2,5 miliarde lei, prin distrugerea unei gospodãrii din comuna ªtefan cel Mare. Gheorghe Cojocaru a rãmas, în cîteva ore, fãrã agoniseala de o viaþã, dupã ce nepotul sãu, în vîrstã de 5 ani, s-a jucat cu bricheta ºi a aprins cele 11 tone de fîn adunate de strãbunicul sãu. Pompierii detaºamentului Piatra Neamþ au avut nevoie de 7 ore pentru a stinge incendiul, deºi au intervenit cu 3 autospeciale cu apã ºi spumã. Incendiul s-a extins la anexele gospodãreºti ºi acoperiºul casei, astfel cã aproape 400 de metri pãtraþi de construcþii au fost cuprinse de flãcãri.
Ponderi importante în provocarea incendiilor mai au ºi instalaþiile electrice defecte sau improvizate, acþiunile intenþionate, precum ºi fumãtorii neglijenþi, cu cîte 12,82% fiecare. Un incendiu mai puþin obiºnuit s-a înregistrat în noaptea de 10 spre 11 octombrie, în Pîngãraþi. ªapte familii din comunã au trãit clipe de coºmar, dupã ce un piroman a dat foc intenþionat mai multor depozite de furaje ºi unui bar din localitate. Pompierii au fost depãºiþi de amploarea ºi numãrul mare de incendii înregistrate într-un interval de numai 3 ore, apelînd ºi la „mascaþii“ de la Poliþie pentru a se încerca identificarea fãptaºului.
Cablurile electrice defecte au fost la originea unor incendii soldate cu pagube de peste 1,5 miliarde lei într-un magazin din comuna Crãcãoani ºi un complex alimentar din comuna Grinþieº. În primul caz, a ars magazinul Consumcoop, ce se întindea pe 380 metri pãtraþi, dar ºi mãrfurile ºi alte obiecte de inventar. Un alt cablu defect a iscat un incendiu în care s-au fãcut scrum un bar ºi un magazin din comuna Grinþieº, aparþinînd societãþii Profeli Prodcom SRL.
Ultima intervenþie a pompierilor a fost înregistratã în noaptea de 2/3 noiembrie din Grinþieº, cînd la punctul de lucru al unei societãþi comerciale din localitate, care are ca obiect de activitate prelucrarea primarã a lemnului, a izbucnit un incendiu de proporþii. Lucrãtorii Postului de Poliþie Grinþieº au fost sesizaþi telefonic de cãtre Frãsina B., administratorul acestei societãþi comerciale din judeþul Harghita. Echipa operativã deplasatã la faþa locului a constatat cã a ars o anexã în care funcþiona un birou, rezultînd pagube de circa 150 milioane de lei. Cercetãrile continuã pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor producerii incendiului.

Articol afisat de 1520 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective