Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Locuinþele ANL, risipã la Piatra Neamþ ºi nereguli la Bicaz

Locuinþele ANL, risipã la Piatra Neamþ ºi nereguli la Bicaz

• acestea sînt concluziile raportului pe Neamþ întocmit cu ocazia efectuãrii auditului performanþei programelor de construcþii de locuinþe derulate prin Agenþia Naþionale pentru Locuinþe

Curtea de Conturi a României a analizat, printr-un audit efectuat în cursul anului trecut, performanþa programelor de construcþii de locuinþe derulate prin Agenþia Naþionalã pentru Locuinþe (ANL). Scopul auditului a fost acela de a analiza, prin prisma economicitãþii, eficienþei ºi eficacitãþii, activitatea realizatã în cadrul programelor derulate prin ANL ºi de a informa organele de decizie ºi contribuabilii în legãturã cu aceasta. Auditul, realizat la nivelul municipiului Bucureºti ºi a celor 41 de judeþe ale þãrii, s-a referit la perioada 2000 - 2003. ÃŽn Neamþ, auditul s-a desfãºurat în intervalul 4 - 29 noiembrie 2004, ºi, pentru cã intervalul alocat realizãrii acestei acþiuni nu a permis o verificare mai aprofundatã a situaþiilor de lucrãri executate la ANL - Oficiul Teritorial Neamþ, controlorii financiari ai Camerei de Conturi Judeþene au prezentat, cu acest prilej, ºi unele aspecte care au fost semnalate cu prilejul controalelor de regularitate efectuate la autoritãþile deliberative ale administraþiei publice locale ºi dezvoltate cu ocazia efectuãrii auditului. S-a amintit, bunãoarã, cã la obiectul de investiþii „Cartier Speranþa“, str. Izvoare - etapa I - blocurile 2, 3, 4 ºi 5 Piatra Neamþ, înainte de darea în folosinþã s-a dispus înlocuirea unor repere din articolele de deviz, deja puse în operã, cu unele mai moderne, cum ar fi pardoseli din mozaic cu plãci din gresie, pardoseli de parchet cu pardoseli din parchet laminat, ferestre din lemn cu ferestre din lemn de brad stratificat cu geam termopan, uºile de la intrare din lemn simple cu uºi lemn pline pe cãptuºeli furniruite, uºile din lemn pentru balcon cu uºi din lemn de brad stratificat cu geam termopan. Valoarea totalã a materialelor înlocuite dupã punerea în operã s-a cifrat la 1.329 milioane lei, la care s-au adãugat alte 50-60 milioane lei, valoarea manoperei de demontare. La data auditului, materialele respective se aflau în depozitul constructorului, dar posibilitãþile de refolosire nu depãºeau 40-50%. Faþã de aspectul surprins, controlorii financiari au apreciat cã, dacã s-ar fi respectat principiile de economicitate, eficienþã ºi eficacitate ºi s-ar fi procedat la alegerea soluþiei constructive optime, se mai puteau construi douã apartamente cu cîte douã camere în acest ansamblu de locuinþe.
Nereguli au fost constatate ºi la Bicaz, unde lucrãrile de construcþii la obiectivul din str. Piatra Corbului nr. 11 bis, Bicaz, au fost atribuite prin încredinþare directã. De asemenea, preluarea investiþiei de cãtre Agenþia Naþionalã pentru Locuinþe de la Primãria Bicaz s-a efectuat pe bazã de convenþie încheiatã între cele douã pãrþi, fãrã a se face o inventariere a lucrãrilor efectuate pînã la data convenþiei. Pe baza documentelor predate de cãtre dirigintele de ºantier angajat de Primãria Bicaz reprezentantului ANL - Oficiul Teritorial Neamþ, s-a constatat cã neefectuarea inventarierii, la data încheierii convenþiei, a condus la asumarea unor obligaþii de platã pentru lucrãri neefectuate de 378,1 milioane lei (întrucît Primãria Bicaz nu achitase pînã la data controlului suma pretinsã de constructor). Societatea contractantã ºi-a însuºit constatãrile organului de control ºi a emis o facturã, cu aceastã valoare, în roºu, corectîndu-ºi pretenþiile sale faþã de Consiliul local Bicaz.
ÃŽn ansamblu, însã, pentru locuinþele repartizate pînã în anul 2003 pe teritoriul judeþului s-a constatat îndeplinirea condiþiilor legale privind vîrsta ºi celelalte criterii stabilite de actele normative. De asemenea, în urma informaþiilor colectate pe parcursul efectuãrii auditului, a rezultat cã preþurile medii pe mp pentru locuinþele construite prin ANL s-au situat sub limita preþului pieþii - 250 euro/mp. Dintr-un chestionar completat de cãtre Inspectoratul judeþean în construcþii Neamþ a rezultat, cu o singurã excepþie, cã au fost respectate prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea îîn construcþii. Excepþia a apãrut în cazul Ansamblului „Speranþa“ din str. Izvoare - etapa I, unde, pe parcursul execuþiei lucrãrilor, au apãrut abateri de la standardele ºi normativele cu privire la calitate. Abaterile au fost sancþionate în 2001 ºi 2002, astfel încît recepþia lucrãrilor în 2003 s-a fãcut conform legii. ÃŽn Neamþ, pînã la finele anului 2003 - limita superioarã a perioadei supuse auditãrii - fuseserã finalizate ºi repartizate doar 196 de unitãþi locative din totalul de 572 prevãzute în program, respectiv 34,4%.

Articol afisat de 3104 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective