Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Jurnaliºtii din Republica Moldova au trecut Prutul

• un prim pas al proiectului „Colaborare transfrontalierã moldo-românã a jurnaliºtilor din presa localã“ s-a încheiat • articolul scris de Alex Nechita, ziarist la „Monitorul de Neamþ“, în care descria realitãþi din viaþa cotidianã a unui oãºel de la graniþa cu Transnistria a fost preluat de Agenþia de presã a românilor de pretutindeni „Romanian Global News“ •

ÃŽn perioada 30 octombrie - 5 noiembrie 2005, 14 jurnaliºtii de la ziarele locale ºi naþionale din Republica Moldova, membre ale Asociaþiei Presei Independente (API), s-au aflat la stagii profesionale la unele publicaþii locale ºi regionale din judeþele Iaºi, Vaslui, Neamþ, Bacãu, Suceava, Brãila, Botoºani, Galaþi ºi Prahova. Acest stagiu a fost o componentã a proiectului „Colaborare transfrontalierã moldo-românã a jurnaliºtilor din presa localã“, în cadrul cãruia API ºi-a propus sã dezvolte abilitãþile profesionale ale jurnaliºtilor prin intermediul schimbului de experienþã ºi a colaborãrii bilaterale. Timp de o sãptãmînã, jurnaliºtii din Moldova s-au documentat privind organizarea muncii în redacþiile din România, au scris ºi li s-au publicat articole în publicaþiile din dreapta Prutului. Sãptãmîna trecutã, 12 jurnaliºti din România s-au aflat în vizite de studiu în Republica Moldova. ÃŽn urma acestor vizite, s-au format cîteva echipe de creaþie mixte moldo-române de ziariºti din presa localã care ºi-au propus sã realizeze articole de interes comun pentru cititorii de pe ambele maluri ale Prutului. ÃŽn ianuarie-februarie 2006, în cadrul aceluiaºi proiect, API va mai organiza un schimb de jurnaliºti din presa localã din Republica Moldova ºi România ºi un seminar cu genericul „Investigaþiile la nivel local“, la care vor participa jurnaliºti de pe ambele maluri ale Prutului.
Dar iatã impresiile lui Victor Cobãsneanu, ziarist la „Observatorul de Nord“, raionul Soroca, delegat la „Monitorul de Roman“: „ÃŽn ultimii ani presa din România a fãcut un mare salt înainte. Zic aceasta în postura mea de cititor, care întotdeauna a dorit sã fie în pas cu colegii de peste Prut... Venind la Roman am întîlnit niºte oameni minunaþi, adevãraþi maeºtrii ai peniþei. M-a impresionat ritmul lucrului, viteza de gîndire ºi de scriere a materialelor. Un cotidian este cu totul altceva decît un sãptãmînal. Peste tot, la Primãrie, la Poliþie, la grãdiniþe de copii, la clubul sportiv, am avut parte de rãbdare, bunãvoinþa ºi ospitalitatea gazdelor. Din punct de vedere profesional, consider foarte util acest stagiu. Analizînd programul de lucru, varietatea temelor, ºi condiþiile de muncã de la „Monitorul de Roman“, pot formula urmãtoarea concluzie: mai multe ziare locale independente din Republica Moldova sînt gata sã treacã în regim de cotidian. Problema cea mare ar fi lipsa banilor ºi, principalul, lipsa unor ziariºti bine pregãtiþi“.
ÃŽn ediþiile de marþi ºi miercuri ale „Monitorului de Neamþ“ au fost publicate articolele „Reporterii români ºi moldoveni, împreunã pentru libertatea presei“ ºi „Reporter la graniþa dintre Moldova ºi Transnistria“, semnate de Alex Nechita. Autorul scrie despre vizita de studiu întreprinsã în Moldova ºi despre realitãþile de peste Prut. Ziaristul a fost angajat timp de o sãptãmînã la sãptãmînalul independent regional „Cuvîntul“ din Rezina, „oraº cu o populaþie de circa 17.000 de locuitori. Atît figureazã în scripte, pentru cã aproximativ 8.000 sînt plecaþi în alte þãri. Redacþia ziarului este la numai cîteva sute de metri de podul care traverseazã fluviul Nistru, apã care desparte Rezina de Rîbniþa, unul dintre cele mai mari oraºe din Transnistria. Podul, care a fost blocat în 1991 de separatiºtii transnistreni cu blocuri de ciment pentru aproape un an de zile, este trecut acum cu uºurinþã de cetãþenii moldoveni care merg cu treburi în Rîbniþa, dar aproape niciodatã de românii care trec pe acolo. Adicã de cei care au paºapoarte româneºti.“ Jurnalistul din România a fost sfãtuit sã nu treacã graniþa sub nici o formã deoarece „probleme puteau apãrea imediat la verificarea paºaportului pe care scria numele þãrii - România“. Curiozitatea însã l-a împins pe ziarist sã meargã totuºi pînã aproape de graniþã, unde a vãzut grãniceri înarmaþi care au ridicat bariera în faþa maºinii care s-a oprit la numai doi metri de întrare. „Vrei sã vezi un kalash în chiept, du-te ºi încearcã sã treci“, i-a spus rîzînd ºoferul maºinii.
„Cetãþenii din Rezina povestesc cã, în '91-'92, mulþi dintre cetãþenii moldoveni aflaþi în Transnistria, în oraºele Dubãsari, Tighina sau Tiraspol ºi pe al cãror paºaport scria cã sînt cetãþeni români, ºi nu moldoveni au fost maltrataþi pentru acest lucru. Ura separatiºtilor pentru români continuã ºi în acest moment, mãrturie fiind «vizitele» pe care le fac unii rîbniþeni la Rezina ºi care de multe ori se terminã cu moldoveni morþi, înjunghiaþi sau tîlhãriþi. Jafuri în toiul zilei se petrec ºi în piaþa din Rîbniþa, unde tinerii moldoveni trebuie sã meargã în grupuri foarte mari sau numai cu pãrinþii pentru a scãpa nebãtuþi sau cu banii în buzunare. Cu bune cu rele, pentru moldovenii din Rezina viaþa merge înainte, iar redactorii de la «Cuvîntul» îºi fac cît pot de bine munca de gazetar, scriu ºi vorbesc româneºte cu speranþa cã într-un viitor nu prea îndepãrtat ura cu care sînt priviþi va dispãrea.“ Articolul „Reporter la graniþa dintre Moldova ºi Transnistria“ a fost preluat de Agenþia de presã a românilor de pretutindeni „Romanian Global News“.

Articol afisat de 1424 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective