Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Greva dascãlilor, ziua a doua

Greva dascãlilor, ziua a doua

• greva a continuat astãzi cu ºi mai multã hotãrîre • elevii au boicotat orele „spãrgãtorilor de grevã“ • se fac ore, în continuare, la ªcolile Nr.2, 8, ªcoala Sagna, Poenari ºi Gherãeºti • directorul Seminarului Teologic „Sfîntu Gheorghe“ a declarat cã „în Casa Domnului nu se face grevã, dar noi îi binecuvîntãm pe cei care o fac“ • nici cadrele didactice de la Seminarul Teologic Franciscan n-au intrat în grevã • autoritãþi locale, membrii ai Comisiei de învãþãmînt din Consiliul Local, apreciazã cã dascãlii sînt îndreptãþiþi sã facã grevã, motivat de neîndeplinirea programului de guvernare •

Majoritatea dascãlilor romaºcani au continuat ºi astãzi greva, fiind deciºi sã nu cedeze presiunilor guvernamentale ºi sã nu renunþe la miºcarea de protest. Chiar la clasele la care cadrele didactice nu se solidarizaserã cu greviºtii nu s-au prea fãcut ore, din cauza faptului cã elevii le-au „boicotat“. La Colegiul Naþional „Roman-Vodã“ (CNRV), deºi s-a fãcut orar special, puþini dintre elevi au „onorat“ cursurile „spãrgãtorilor de grevã“, aºa încît chiar directorul unitãþii, profesoara Daniela Suman, a trebuit sã recunoascã ineficienþa lor: „Au rãmas sã facã ore 27 de colegi. Sînt destul de puþini elevi în sãlile de clasã, la unele ore“.
Liderul de sindicat de la Grupul ªcolar „Vasile Sav“, Minodora Lemnaru, a declarat cã la aceastã unitate au semnat pentru grevã 75 de cadre didactice, din 81. ÃŽn afara a trei cadre didactice, aflate în concediu de creºtere a copilului, trei profesori fac ore, dupã un program special. „Profesorul care a refuzat sã intre în grevã trebuie sã-ºi anunþe elevii sã-i vinã la ore. Vin, face ore, nu vin, nu le face. De exemplu astãzi elevii clasei a IX-a E au refuzat sã vinã la ora de francezã, unde profesoara n-a dorit sã facã grevã. La clasa a X-a au fost la cursuri doar 67%. Orele care nu s-au fãcut, chiar dacã profesorii n-au semnat pentru grevã, nu vor fi pontate“, a declarat liderul de sindicat.
Inspectorii ºcolari Ilie Tedle ºi Vasile Ravaru „au bîntuit“ prin ºcolile romaºcane pentru a lua „pulsul“ grevei ºi a-l raporta ºefilor din Inspectoratul ªcolar Judeþean (ISJ). Aflat între „ciocanul“ conducerii ISJ ºi „nicovala“ sindicatului, noul inspector ºcolar de matematicã, Vasile Ravaru, este de partea greviºtilor în calitate de dascãl ºi împotriva grevei în calitate de subordonat al inspectorului general Dorina Drexler. „Din punct de vedere al profesorului de la catedrã sînt de acord cã fondurile sînt insuficiente pentru realizarea procesului de descentralizare a învãþãmîntului, dar din punct de vedere al inspectorului ºcolar nu pot fi de acord cu aceastã formã de manifestare. Legea învãþãmîntului, în care se prevede procentul de alocare de 6% din PIB este datã mai demult, nu de actuala guvernare. Ori niciuna din guvernãrile de dupã Revoluþie n-a respectat procentul de alocare prevãzut de lege. Toate guvernele au susþinut cã se va respecta legea ºi nu au respectat-o. Mîine vor începe negocierile ºi vom vedea care este calea de rezolvare a conflictului. Oricum, acum, în calitate de inspector ºcolar, nu pot fi de acord cu aceastã formã de protest, în
urma cãreia elevii suferã“, a declarat Vasile Ravaru.

Tot presa e de vinã!?
Acesta este de pãrere cã de „boicotarea“ orelor ar fi vinovatã nimeni alta decît „presa cîrcotaºã“. „Elevii au fost informaþi de presã, care ºtiþi cum acþioneazã, ºi de aceea n-au venit la ºcoalã. Trebuie sã recunosc cã orele predate de colegii care nu au semnat pentru grevã nu au eficienþã, pentru cã în clase sînt puþini elevi. Eu cred cã în ºcolile în care majoritatea au fost de acord cu greva, trebuia þinutã de toþi. Nu sînt de acord cu «spãrgãtorii de grevã» ºi nu ºtiu cum vor fi plãtiþi“, a recunoscut Vasile Ravaru.
ÃŽn cea de-a doua zi au continuat doar sã se „solidarizeze“ cu miºcarea grevistã , colectivele de la ªcolile Sagna, Gherãeºti, ªcolile Nr. 2 ºi 8 Roman, Seminarul Teologic Franciscan ºi Seminarul Teologic Ortodox „Sfîntul Gheorghe“. „Seminarul este o ºcoalã sub patronajul Episcopiei. ÃŽn Casa Domnului nu s-a fãcut niciodatã grevã. Trebuie sã ne încadrãm în rînduiala bisericii. Binecuvîntãm, însã, pe cei care fac grevã ºi luptã pentru drepturile cadrelor didactice“, a spus preotul director Ioan Bîrliba.
La ªcoala Nr. 2 Roman, cele 22 de cadre didactice se aflau la ore purtînd banderole albe, în semn de „solidaritate“ cu miºcarea grevistã. „La noi am semnat pentru grevã eu, ca lider de sindicat, încã o colegã de la grãdiniþã ºi femeia de serviciu. ÃŽn rest, colegii nu au vrut sã facã grevã, din motive financiare. Acum cîþiva ani cînd s-a fãcut grevã nouã ni s-a reþinut din salariu ºi celor care n-au semnat nu. Acum n-au mai vrut colegii sã se sacrifice. Pe de altã parte, la noi învaþã copiii care locuiesc în Colonia Fabricii de Zahãr. Sînt foarte amãrîþi. Majoritatea vin la ºcoalã pentru lapte ºi corn. Stau acasã în frig, vai de capul lor. La ºcoalã ce se mai încãlzesc“, a spus liderul de sindicat, învãþãtoarea Paula Nastac.
Deºi dau dreptate greviºtilor, pãrinþii sînt supãraþi pentru timpul pe care-l pierd odraslele lor. „Sîntem conºtienþi de faptul cã profesorii au dreptate. Elevii sînt afectaþi de faptul cã vor avea mai mult de învãþat ºi vor trebui sã recupereze orele pierdute“, a declarat L.B, mama unei eleve de liceu.

Ce spun autoritãþile locale?
Primarul municipiului, Dan Ioan Cãrpuºor , recunoaºte legitimitatea gestului dascãlilor, în condiþiile subfinanþãrii cronice a învãþãmîntului. „Greva profesorilor este îndreptãþitã. Legea învãþãmîntului spune clar care este procentul din PIB ce ar trebui alocat acestui sector vital, respectiv de 6%, pînã în 2007. Asta înseamnã cã anul acesta procentul ar fi trebuit sã fie de cel puþin 5%. Nu putem vorbi de o naþiune sãnãtoasã atît la minte, cît ºi la trup, în condiþiile în care nu ne ocupãm de învãþãmînt ºi sãnãtate. ÃŽn acelaºi timp, ca pãrinte nu-mi convine aceastã grevã. Am o studentã ºi o elevã la CNRV. Copiii vor fi suprasolicitaþi atunci cînd se va recupera materia. Trebuie, însã, sã învãþãm, cu toþii, cã legile într-o þarã sînt date pentru a fi respectate. Profesorii care nu au semnat pentru grevã vin la ºcoalã degeaba, pentru cã nu se fac ore, ci se simuleazã“, a declarat edilul ºef.
Preºedintele Comisiei de Finanþare a ÃŽnvãþãmîntului Municipal, viceprimarul Nicolae Stan, deºi recunoaºte subfinanþarea cronicã a învãþãmîntului, nu este de pãrere cã aceasta ar avea legãturã cu greva. „Mã abþin de la orice comentariu, pentru cã nu cunosc în totalitate problema. Cred, doar, cã greva nu trebuie legatã de problema finanþãrii învãþãmîntului. Dacã ar fi resurse, s-ar aloca procentul cerut. Pãrerea mea este cã anul acesta învãþãmîntul a primit mai mulþi bani ca anul trecut“, a precizat viceprimarul Stan.
Preºedintele Comisiei de ÃŽnvãþãmînt ºi Culturã din Consiliul Local, doctor Dan Arvãtescu, a apreciat cã o asemenea reacþie a dascãlilor era previzibilã. „Din punctul meui de vedere, aceastã grevã este justificatã în primul rînd motivat de faptul cã majoritatea cadrelor didactice ºi-au dat votul Alianþei «DA», crezînd, cu putere, cã ceea ce era prins în programul de guvernare ºi în scrisorile adresate profesorilor se va ºi materializa. Era un orizont de aºteptarea foarte mare, care nu s-a realizat. Existã o realitate, care transcede toate guvernãrile de pînã acum, faptul cã nici sãnãtatea ºi nici învãþãmîntul nu sînt prioritãþi ale guvernanþilor. Nu se poate intra în Europa cu un învãþãmînt ºchiop ºi un sector sanitar la fel. Am prieteni profesori, care trãiesc, de ani de zile, umilinþele unei vieþi plinã de privaþiuni“, a declarat Dan Arvãtescu.
ªi colega sa de comisie, doctoriþa Elena Chiþimuº, deºi reprezintã un partid aflat la guvernare, Partidul Conservator, aprobã greva dascãlilor. „Consider cã învãþãmîntul ar trebui altfel privit din punct de vedere al finanþãrii, atît din punct de vedere logistic, cît ºi al remunerãrii cadrelor didactice. Ca sã parafrazez un proverb românesc, aº putea spune cã «La noi, la români, acolo unde-i lege...este întodeauna tocmealã» “, a precizat Elena Chiþimuº.

Articol afisat de 1531 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective