Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 9 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Scrisorile de avertizare: 14 motive de îngrijorare serioasã pentru România

Scrisorile de avertizare: 14 motive de îngrijorare serioasã pentru România

• lipsa unor eforturi serioase din partea României ar putea atrage nu numai activarea clauzei de amînare a aderãrii cu un an • Uniunea Europeanã ar putea impune ºi pedepse economice sau financiare •

Comisia Europeanã a trimis sãptãmîna aceasta scrisorile de avertizare României ºi Bulgariei, enumerînd domeniile specifice în care cele douã þãri mai trebuie sã facã eforturi serioase dacã vor sã adere la Uniunea Europeanã în 2007. Scrisorile sînt urmarea rapoartelor de monitorizare ale Comisiei, de acum douã sãptãmîni, care au arãtat cã ambele þãri mai au multe de fãcut, dacã vor sã evite amînarea cu un an. Dar preºedintele Parlamentului European, Josep Borrell, a indicat cã o amînare ar putea bloca reformele, în loc sã le grãbeascã.
Scrisorile de avertizare conþin cele 14 motive de îngrijorare serioasã pentru România ºi 16 pentru Bulgaria, care sînt deja detaliate în rapoartele de la 25 octombrie. Printre acestea, lupta împotrvia corupþiei, intãrirea controalelor veterinare ºi înfiinþarea agenþiilor de plãþi pentru subvenþiile agricole ºi regionale.
Purtãtoarea de cuvînt a Comisiei, Kriztina Nagy, explicã scopul scrisorilor. „Avertismentul nostru e cã, dacã aceste chestiuni nu sînt luate în serios ºi scrisorile nu sînt folosite ca un stimulent pentru a accelera reformele, atunci existã riscul ca aceste þãri sã nu fie pe deplin pregãtite la 1 ianuarie 2007, aºa cum stabileºte tratatul de aderare. Aceasta ar însemna activarea clauzei de amînare a aderãrii cu un an“, a declarat Krisztina Nagy.

Amînarea nu este singura pedeapsã
Dar amînarea nu e singura pedeapsã. Uniunea Europeanã poate suspenda drepturile de membru doar în anumite sectoare, ºi aceasta timp de trei ani dupã aderare sau chiar dupã aceea dacã problemele nu sînt rezolvate. De exemplu, pot fi interzise exporturile de produse animale, dacã statele membre nu sînt mulþumite cu nivelul controalelor veterinare. Aceste mãsuri au existat ºi pentru anteriorul val de extindere, dar n-au fost niciodatã folosite.
Pedepsele pot fi ºi financiare. Dupã cum explicã Krisztina Nagy, România ºi Bulgaria riscã sã piardã miliarde de euro. „E important de vãzut cã unele probleme îi pot afecta direct pe cetãþenii bulgari ºi români. De exemplu, dacã o þarã nu are capacitatea administrativã sã plãteascã fondurile UE, cum sînt subvenþiile agricole ºi cele regionale ºi pentru infrastructurã, atunci cetãþenii nu vor beneficia de pe urma aderãrii“, avertizeazã purtãtoarea de cuvînt a Comisiei Europene.
În urmãtoarele luni, Comisia, cele 25 de state membre ºi Parlamentul European vor trimite echipe de monitorizare în România ºi Bulgaria, înainte de redactarea urmãtorului raport în primãvarã, cînd s-ar putea recomanda amînarea.

Tratat „ilogic“
Dar preºedintele Parlamentului European Josep Borrell crede cã amînarea n-ar avea sens. „Sînt convins cã România ºi Bulgaria vor fi mai bine pregãtite la 1 ianuarie 2007 decît la 1 ianuarie 2008“, a declarat Borrell unui grup de ziariºti britanici.
El a descris tratatul de aderare drept „ilogic“, pentru cã el aratã cã, practic indiferent de ce fac, România ºi Bulgaria vor adera cel mai tîrziu în ianuarie 2008. Deci amînarea nu ar încuraja reformele, crede Borrell, dar ar crea în schimb o dezamãgire în rîndul populaþiei.
Parlamentul European nu va avea decît un rol consultativ într-o eventualã amînare, dar mulþi diplomaþi europeni sînt de aceeaºi pãrere cu Borrell. Ei vor totuºi sã menþinã presiunea asupra României ºi Bulgariei pînã la ultimul moment, pentru a obþine maximum de reforme în urmatoarele luni cruciale.
FOTO: Josep Borrell, preºedintele Parlamentului European

Articol afisat de 1409 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective