Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 11 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Teroarea boschetarilor

Teroarea boschetarilor

• 30 de copii ai strãzii „îºi fac veacul“ dupã un program bine stabilit, în perimetrul BCR - Biserica „Precista Micã“ • Poliþia ºi Primãria zic cã sînt legate de mîini ºi de picioare • copiii provin din familii dezorganizate ce locuiesc în „Satul Olimpic“ ºi strada Sucedava •

Cei 30 de aurolaci, care îºi „fac veacul“, zilnic, în perimetrul dintre BCR ºi Biserica „Precista Mare“ au bãgat groaza în comercianþii ºi trecãtorii din centrul municipiului. Cu punga de aurolac la gurã, cu ochii injectaþi de lichidul „ucigaº“ inhalat, „lucreazã“ dupã un program strict, apãrînd „la serviciu“ în jurul orei 10. Agresivi, impertinenþi, þinînd într-o mînã punga de aurolac ºi în cealaltã o sticlã de plastic, jumãtate plinã cu apã, amestecatã cu puþin detergent ºi un ºtergãtor de parbrize, sar pe maºinile ce sînt nevoite sã opreascã la cele trei semafoare din zonã. Timpul pe care-l petrec în stradã se împarte între îndeletnicirea de a zoi, cu forþa, parbrizele maºinilor ce opresc la stop ºi tracasarea pietonilor, care intrã sau ies de la magazinele din centru. „Nu ºtim ce sã mai facem ca sã ne apãrãm de ei. Vin dimineaþa, cam în jurul orei 10, ºi se învîrt prin zonã. Ne înjurã pe noi, îi înghiontesc pe cei care nu le dau bani sau ceva de mîncare, smulg din mîna copiilor sau a bãtrînilor cornul, covrigul sau gogoaºa pe care ºi-o cumpãrã. De-a valma, bãieþi ºi fete, cu vîrste între 10-14 ani, dupã a doua sau a treia «dozã» de aurolac, în jurul prînzului, cînd li se face de obicei foame, se nãpustesc, în haitã, asupra chioºcurilor. Profitînd de orice moment de neatenþie a noastrã bagã capul pe geam ºi furã fie una-douã gogoºi, fie o pîine sau un corn. Am telefonat de mai multe ori la poliþie, la 955, dar n-am avut nici un succes sã vinã cineva ºi sã ia mãsuri cu ei. ÃŽn urmã cu cîteva luni, un poliþist i-a identificat, stînd de vorbã cu fiecare în parte, însã lucrurile nu s-au schimbat cu nimic, a doua zi au apãrut din nou în zonã“, au declarat vînzãtoarele de la chioºcurile alimentare din strada Nicolae Titulescu. Acestea se plîng cã, seara, dupã ora 9, cînd închid chioºcul, le urmãresc în drum spre casã, ameninþîndu-le.
Inspectorul principal Dragoº Blãlãu, ºeful Poliþiei Roman, a declarat cã instituþia pe care o reprezintã „este legatã de mîini ºi de picioare“ în aceastã problemã. „Din pãcate, dupã desfiinþarera Centrelor de Minori, nu avem ce face cu ei. Periodic noi îi luãm din stradã, îi încredinþãm familiei ºi a doua zi ei sînt trimiºi de pãrinþi din nou în la cerºit. Am realizat o recenzare a lor ºi am constatat cã toþi provin din familii dezorganizate, o parte dintre ei fiind rromi, altã parte provenind din familii de români, toþi, însã, din medii defavorizate. Majoritatea locuiesc în strada Fabricii sau în casele de pe Sucedava “, a precizat inspector principal Dragoº Bãlãu, comandantul Poliþiei Municipiului Roman.
Surse din Poliþia Roman ne-au informat, între timp, cã de bieþii aurolaci nu prea mai are cine se ocupa, de vreme ce ofiþerul care-i avea în responsabilitate a pãrãsit, acum cîtva timp, Poliþia Roman.

Soluþii ar exista, dar...cu ceva bunãvoinþã
Directorul executiv al Direcþiei Generale de Asistenþã Socialã ºi Protecþie a Copilului Neamþ, Mihai Hanganu, a luat la cunoºtinþã de la redactorii „Monitorului de Roman“ despre existenþa acestor dezmoºteniþi ai soartei. „Mã aflu în biroul primarului de la Roman cu care voi discuta ºi aceastã problemã. Legea este foarte clarã. Orice copil aflat în dificultate este obligatoriu sã treacã printr-o evaluare a autoritãþilor locale, care, în funcþie de cazul respectiv, propun soluþii. Se face un plan de servicii pentru fiecare în parte ºi acestea sînt supuse atenþiei Comisiei Judeþene de Protecþie a Copilului. Nu este vorba de pasare a problemei de la un organism la altul. Existã autoritãþi, prin lege, care trebuie sã se ocupe de aceºti copii. Voi discuta cu domnul primar, care va dispune ca ºeful Serviciului de Asistenþã Socialã, Gabriel Ursu, sã-i identifice pe fiecare în parte ºi sã le facã anchetã socialã. Cei care sînt cu probleme vor fi trimiºi la Comisie, care va lua fie mãsura plasamentului, fie aceea de protecþie, în funcþie de fiecare caz în parte. Se va face evaluarea primarã de cãtre autoritãþile locale ºi se va vedea ce mãsuri vom lua cu aceºti copiii, pentru cã trebuie sã se ºtie cã a trecut vremea în care îi strîngeam ºi-i închideam într-un orfelinat. Altele sînt metodele de protecþie a copilului“, a precizat Mihai Hanganu. Acesta a promis cã va cerceta în interiorul Direcþiei pentru Protecþia Copilului pentru a vedea de ce redactorul „Monitorului de Roman“ a trebuit sã dea nu mai puþin de zece telefoane pentru a putea obþine o informaþie privitoare la programul de reinserþie a acestor „dezmoºteniþi ai soartei“ ºi a putea obþine numãrul de mobil al directorului executiv.

Articol afisat de 1610 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective