Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 12 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pietrenii vor plãti gigacaloria la preþul real în 2007

• interviu realizat cu Radu Stîncescu, directorul Aqua Calor

Reporter: Una dintre discuþiile care au apãrut dupã ce Primãria Piatra Neamþ a prezentat soluþia adoptatã pentru sistemul termic a fost legatã de modul în care vor fi selectaþi acei pietreni, în procent de 10-15%, care vor beneficia în acest an de noile centrale termice de bloc sau de scarã. Mai bine zis, dacã ei vor plãti mai puþin, cum vor fi ei aleºi?
Radu Stîncescu: Din motive obiective ºi bine intenþionate, domnul primar Gheorghe ªtefan a stabilit în mod extrem de clar cã de aceastã investiþie, avînd în vedere cã se face din bani publici, trebuie sã beneficieze locuitorii din întreg oraºul. În aceste condiþii, investiþiile, chiar cele din prima etapã, acest 10-15% din aceastã iarnã, se vor face pe întreaga suprafaþã a oraºului. Aceasta înseamnã cã vor beneficia de aceste investiþii locuitori din toate cartierele oraºului, ºi Precista, ºi Centru, dar ºi Mãrãþei ºi Dãrmãneºti. În ceea ce priveºte preþurile pe care le vor plãti locuitorii care vor beneficia de investiþii încã din aceastã iarnã, este o problemã în care domnul primar ºi-a explicat clar un punct de vedere: aceºtia vor plãti la acelaºi tarif pe care îl achitã toþi locuitorii oraºului, respectiv preþul naþional de referinþã al gigacaloriei, 1,075 milioane de lei. Dupã ce se va realiza întreaga investiþie se va ajunge la valorile reale.
Rep.: Cînd va fi finalizatã investiþia, pentru cã înþeleg cã abia atunci vom plãti gigacaloria la costul real?
R.S.: Volumul cel mai mare de lucrãri se anticipeazã cã se va realiza în cursul verii urmãtoare, astfel încît în cel de-al treilea an al investiþiei, aºa cum a fost aprobatã prin hotãrîre de Consiliu Local, sã se realizeze în cursul anului 2007 o ultimã etapã de 10, maxim 15%. La finalizarea întregului proiect, urmeazã sã se ajungã la preþurile de producþie, preþuri reale. Trebuie avut în vedere cã, dacã nu s-ar fi fãcut aceastã investiþie, iar pentru faptul cã nu a fost fãcutã cred cã ar trebui sã vorbeascã acei care nu au fãcut-o, oamenii ar fi fost obligaþi sã plãteascã niºte preþuri de douã ori, douã ori ºi jumãtate mai mult decît plãtesc acum. Este aºadar extrem de important sã punem în practicã acest proiect, tocmai pentru ca iarna din 2007 sã fie mai blîndã din punct de vedere al costurilor pentru persoanele rãmase la sistemul centralizat. De asemenea, e bine sã ne gîndim cã ºi la cei care au centrale termice de apartament, valorile costurilor la încãlzire vor creºte, iar din punct de vedere tehnic ºi economic sistemul centralizat, în care se încadreazã ºi proiectul nostru cu centralele termice de bloc este mai convenabil al costurilor atunci cînd se va trece la o economie realã ºi nu va exista un sistem de subvenþie ci se va plãti costul real.
Rep.: Spuneþi cu alte cuvinte cã s-ar putea ca pietrenii care au centrale de apartament sã treacã la sistemul propus de dumneavoastrã...
R.S.: Dacã se are în vedere perioada de garanþie ºi cheltuielile pe care le au cei cu centrale de apartament, valoarea iniþialã a investiþiei, dobînzi în cazul unor împrumuturi de la bancã, faptul cã trebuie sã facã niºte verificãri impuse de legislaþie la aceste centrale, deja acum valorile de întreþinere ºi de cãldurã sînt mai mari decît la cei rãmaºi în sistemul centralizat. Anticipãm cã în urmãtorii doi-trei ani, aceste valori vor fi descurajant de mari atunci cînd centralele vor fi uzate fizic. Principalul atu pe care îl au la aceastã orã centralele de apartament este faptul cã asigurã confort, ceea ce în sistemul centralizat vechi nu era posibil. Prin modernizarea pe care Primãria ºi-a asumat-o se încearcã tocmai îndeplinirea acestei condiþii: asigurarea calitãþii serviciilor. Spun asta pentru cã, repet, din punct de vedere al costurilor o centralã de apartament nu prezintã nici un avantaj. Avantajul este dat de confort.

Articol afisat de 1428 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective