Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     CĂŁutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareÎnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni PaginĂŁ Optiuni paginĂŁ
AdaugĂŁ in Favorites AdaugĂŁ in Favorites
SeteazĂŁ PaginĂŁ de start SeteazĂŁ PaginĂŁ de start
TipĂŁreste pagina TipĂŁreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Noiembrie 2005
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primăria Cordun, bilă neagră pe bani europeni

Primăria Cordun, bilă neagră pe bani europeni

• conducerea Primăriei Cordun a fost reclamată la premier și la Delegația Comisie Europene că ar fi comis abuzuri și falsuri în gestionarea fondurilor primite prin Programele SAPARD și PHARE • doi membri ai Corpului de Control al primului ministru au făcut un control care a scos la iveală grave nereguli •

Pregătirea României pentru aderarea la Uniunea Europeană presupune atît armonizarea legislației, cît și dezvoltarea instituțională și în ceea ce înseamnă capacitatea de absorbție a fondurilor pentru dezvoltare. Deocamdată, este vorba despre fonduri de dezvoltare, însă, odată cu atingerea momentului 2007, România va trebui să absoarbă fondurile structurale - preconizate la 850 milioane de euro. În același timp, vor dispărea o serie de taxe importante - vamale, de import-export, pentru transferul tehnologic - care vor fi egale ca valoare cu alocările financiare primite. În ce stadiu am ajuns acum? Cum au fost folosite, pînă acum, fondurile europene? Sîntem capabili să folosim sprijinul UE? Ce ne așteaptă după integrarea în Uniunea Europeană? Sînt întrebări la care ziarul „Monitorul de Neamț“ și-a propus să răspundă printr-o serie de interviuri și reportaje. Primul, publicat în numărul de vineri al ziarului nostru, a fost un interviu cu directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol. Cel de al doilea articol, din numărul de sîmbătă, a vizat atît cadrul general, dezavantajant, al legislației care, deocamdată, nu sprijină derularea proiectelor cu sprijin european nerambursabil în mediul rural, cît și eforturile făcute de Primăria Tașca pentru atragerea, în ultmii ani, a nu mai puțin de 3 milioane de euro. Acesta este un exemplu pozitiv. De această dată, însă, supunem atenției cititorilor ziarului nostru anumite aspecte negative. În atenția noastră se află Primăria Cordun care, în urma unor reclamații care vizează folosirea fondurilor europene - prin Programele PHARE și SAPARD - a fost călcată de controlori de la Guvern.

Bani europeni folosiți după bunul plac?
În perioada 12-13 octombrie, Primăria Cordun s-a aflat în atenția inspectorilor guvernamentali Virgil Teodorescu și Magda Roșu, aceștia făcînd o verificare a documentelor legate de două investiții SAPARD și PHARE - privitoare la realizarea drumului Cordun-Simionești și a investiției în alimentarea cu apă a comunei. Cei doi inspectori din cadrul cancelariei premierului Călin Popescu Tăriceanu au fost trimiși la fața locului în urma unor reclamații trimise de către ex-consilierul local Radu Ruginosu și de fostul șef al Serviciului Financiar, Aritimisia Ciuchină (Rotariu) din cadrul Primăriei. Cei doi s-au adresat atît primului ministru, cît și Delegației Comisiei Europene, solicitînd verificarea modului în care au fost cheltuiți banii europeni, pentru cele două investiții majore. Primarul Adrian Diaconu a fost reclamat pentru o serie de abuzuri în funcție, pe care le-ar fi comis, pentru „inginerii“ financiare legate de modul de derulare a unor proiecte SAPARD și a investiției de aducțiune a gazului metan, prin SC „Cordun-Gaz“ SRL, lucruri confirmate și de Raportul Curții de Conturi. Aritimisia Ciuchină a sesizat organelor amintite faptul că hotărîrea prin care primarul Adrian Diaconu a fost numit președinte al comisiei de licitații nu a fost supusă aprobării Consiliului Local, avînd un număr fals, din registrul de intrări-ieșiri, ceea ce ar putea dovedi faptul că a fost într-adevăr „fabricată“ în afara ședinței aleșilor, lucru confirmat în declarațiile date anchetatorilor de către ex-consilierul local Radu Ruginosu, cel de al doilea semnatar al sesizărilor.
Cei doi au sesizat faptul că balastarea drumurilor pentru terasament a fost făcută nu cu piatră sort, după cum era prevăzut în proiect, ci cu balast luat din pășunea comunală, de proastă calitate, amestecat cu pămînt. Acest „artificiu“ ar fi prejudiciat Comunitatea Europeană de 6,8 miliarde lei. Banii ar fi intrat în buzunarul SC AISPA SRL, din Focșani, societate care nu a executat la Cordun nici o lucrare. Radu Ruginosu a spus reprezentanților Corpului de Control că, în opinia sa, lucrarea a fost executată de către firma IMROM, cu personal necalificat. În acest sens, a și dat o declarație. Acesta a mai spus că s-a adresat, în mai multe rînduri, și Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, în primul rînd ca fost consilier local, dar și ca cetățean.
Cum s-a finalizat controlul reprezentanților Corpului de Control al primului ministru? Inspectorii guvernamentali Virgil Teodorescu și Magda Roșu au întocmit un raport de trimitere spre cercetare penală a primarului comunei, Adrian Diaconu, care s-ar face vinovat de fals intelectual și uz de fals, în cazul organizării licitației de încredințare a lucrării SAPARD, de asfaltare a drumului Cordun-Pildești. Secretarul general al Prefecturii, Niculina Dobrilă, a confirmat concluziile anchetei guvernamentale și măsurile dispuse. „În urma unei sesizări primite la Cancelaria premierului Călin Popescu Tăriceanu și la Uniunea Europeană, a demarat o acțiune de control la Primăria Cordun. Inspectorii au fost însoțiți de juristul Gheorghe Acatrinei, de la Prefectura Neamț, de la Compartimentul de Legalitate a Actelor. S-a urmărit dacă modul de adoptare a unei hotărîri de Consiliu Local, din 2003, prin care s-a decis înființarea unei comisii de licitație pentru adjudecarea lucrării de construcție a drumului Cordun- Simionești, a fost legal sau nu. Membrii comisiei au constatat că hotărîrea respectivă nu a fost adoptată într-o ședință de Consiliu Local, cu respectarea procedurii legale. În aceste condiții, membrii comisiei au dispus sesizarea Parchetului, în vederea începerii cercetărilor penale, pentru stabilirea, cu exactitate, a unei eventuale acuzații privind falsul intelectual și uzul de fals constatat de inspectorii guvernamentali“, preciza Niculina Dobrilă, secretarul general al Prefecturii Neamț.

Articol afisat de 1136 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaționale Stiri Internaționale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra Ăźntregului continut al acestui site apartin Ăźn totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partialĂŁ a materialelor este permisĂŁ numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective