Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primãria Cordun, bilã neagrã pe bani europeni

Primãria Cordun, bilã neagrã pe bani europeni

• conducerea Primãriei Cordun a fost reclamatã la premier ºi la Delegaþia Comisie Europene cã ar fi comis abuzuri ºi falsuri în gestionarea fondurilor primite prin Programele SAPARD ºi PHARE • doi membri ai Corpului de Control al primului ministru au fãcut un control care a scos la ivealã grave nereguli •

Pregãtirea României pentru aderarea la Uniunea Europeanã presupune atît armonizarea legislaþiei, cît ºi dezvoltarea instituþionalã ºi în ceea ce înseamnã capacitatea de absorbþie a fondurilor pentru dezvoltare. Deocamdatã, este vorba despre fonduri de dezvoltare, însã, odatã cu atingerea momentului 2007, România va trebui sã absoarbã fondurile structurale - preconizate la 850 milioane de euro. ÃŽn acelaºi timp, vor dispãrea o serie de taxe importante - vamale, de import-export, pentru transferul tehnologic - care vor fi egale ca valoare cu alocãrile financiare primite. ÃŽn ce stadiu am ajuns acum? Cum au fost folosite, pînã acum, fondurile europene? Sîntem capabili sã folosim sprijinul UE? Ce ne aºteaptã dupã integrarea în Uniunea Europeanã? Sînt întrebãri la care ziarul „Monitorul de Neamþ“ ºi-a propus sã rãspundã printr-o serie de interviuri ºi reportaje. Primul, publicat în numãrul de vineri al ziarului nostru, a fost un interviu cu directorul Agenþiei pentru Dezvoltare Regionalã Nord-Est, Constantin Apostol. Cel de al doilea articol, din numãrul de sîmbãtã, a vizat atît cadrul general, dezavantajant, al legislaþiei care, deocamdatã, nu sprijinã derularea proiectelor cu sprijin european nerambursabil în mediul rural, cît ºi eforturile fãcute de Primãria Taºca pentru atragerea, în ultmii ani, a nu mai puþin de 3 milioane de euro. Acesta este un exemplu pozitiv. De aceastã datã, însã, supunem atenþiei cititorilor ziarului nostru anumite aspecte negative. ÃŽn atenþia noastrã se aflã Primãria Cordun care, în urma unor reclamaþii care vizeazã folosirea fondurilor europene - prin Programele PHARE ºi SAPARD - a fost cãlcatã de controlori de la Guvern.

Bani europeni folosiþi dupã bunul plac?
ÃŽn perioada 12-13 octombrie, Primãria Cordun s-a aflat în atenþia inspectorilor guvernamentali Virgil Teodorescu ºi Magda Roºu, aceºtia fãcînd o verificare a documentelor legate de douã investiþii SAPARD ºi PHARE - privitoare la realizarea drumului Cordun-Simioneºti ºi a investiþiei în alimentarea cu apã a comunei. Cei doi inspectori din cadrul cancelariei premierului Cãlin Popescu Tãriceanu au fost trimiºi la faþa locului în urma unor reclamaþii trimise de cãtre ex-consilierul local Radu Ruginosu ºi de fostul ºef al Serviciului Financiar, Aritimisia Ciuchinã (Rotariu) din cadrul Primãriei. Cei doi s-au adresat atît primului ministru, cît ºi Delegaþiei Comisiei Europene, solicitînd verificarea modului în care au fost cheltuiþi banii europeni, pentru cele douã investiþii majore. Primarul Adrian Diaconu a fost reclamat pentru o serie de abuzuri în funcþie, pe care le-ar fi comis, pentru „inginerii“ financiare legate de modul de derulare a unor proiecte SAPARD ºi a investiþiei de aducþiune a gazului metan, prin SC „Cordun-Gaz“ SRL, lucruri confirmate ºi de Raportul Curþii de Conturi. Aritimisia Ciuchinã a sesizat organelor amintite faptul cã hotãrîrea prin care primarul Adrian Diaconu a fost numit preºedinte al comisiei de licitaþii nu a fost supusã aprobãrii Consiliului Local, avînd un numãr fals, din registrul de intrãri-ieºiri, ceea ce ar putea dovedi faptul cã a fost într-adevãr „fabricatã“ în afara ºedinþei aleºilor, lucru confirmat în declaraþiile date anchetatorilor de cãtre ex-consilierul local Radu Ruginosu, cel de al doilea semnatar al sesizãrilor.
Cei doi au sesizat faptul cã balastarea drumurilor pentru terasament a fost fãcutã nu cu piatrã sort, dupã cum era prevãzut în proiect, ci cu balast luat din pãºunea comunalã, de proastã calitate, amestecat cu pãmînt. Acest „artificiu“ ar fi prejudiciat Comunitatea Europeanã de 6,8 miliarde lei. Banii ar fi intrat în buzunarul SC AISPA SRL, din Focºani, societate care nu a executat la Cordun nici o lucrare. Radu Ruginosu a spus reprezentanþilor Corpului de Control cã, în opinia sa, lucrarea a fost executatã de cãtre firma IMROM, cu personal necalificat. ÃŽn acest sens, a ºi dat o declaraþie. Acesta a mai spus cã s-a adresat, în mai multe rînduri, ºi Parchetului de pe lîngã Judecãtoria Roman, în primul rînd ca fost consilier local, dar ºi ca cetãþean.
Cum s-a finalizat controlul reprezentanþilor Corpului de Control al primului ministru? Inspectorii guvernamentali Virgil Teodorescu ºi Magda Roºu au întocmit un raport de trimitere spre cercetare penalã a primarului comunei, Adrian Diaconu, care s-ar face vinovat de fals intelectual ºi uz de fals, în cazul organizãrii licitaþiei de încredinþare a lucrãrii SAPARD, de asfaltare a drumului Cordun-Pildeºti. Secretarul general al Prefecturii, Niculina Dobrilã, a confirmat concluziile anchetei guvernamentale ºi mãsurile dispuse. „ÃŽn urma unei sesizãri primite la Cancelaria premierului Cãlin Popescu Tãriceanu ºi la Uniunea Europeanã, a demarat o acþiune de control la Primãria Cordun. Inspectorii au fost însoþiþi de juristul Gheorghe Acatrinei, de la Prefectura Neamþ, de la Compartimentul de Legalitate a Actelor. S-a urmãrit dacã modul de adoptare a unei hotãrîri de Consiliu Local, din 2003, prin care s-a decis înfiinþarea unei comisii de licitaþie pentru adjudecarea lucrãrii de construcþie a drumului Cordun- Simioneºti, a fost legal sau nu. Membrii comisiei au constatat cã hotãrîrea respectivã nu a fost adoptatã într-o ºedinþã de Consiliu Local, cu respectarea procedurii legale. ÃŽn aceste condiþii, membrii comisiei au dispus sesizarea Parchetului, în vederea începerii cercetãrilor penale, pentru stabilirea, cu exactitate, a unei eventuale acuzaþii privind falsul intelectual ºi uzul de fals constatat de inspectorii guvernamentali“, preciza Niculina Dobrilã, secretarul general al Prefecturii Neamþ.

Articol afisat de 1541 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective