Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 14 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Noul mitropolit al Ardealului, susþinut de Patriarhul Teoctist

Noul mitropolit al Ardealului, susþinut de Patriarhul Teoctist

• în scandalul care are ca scop divizarea Mitropoliei Ardealului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române îndeamnã la dialog

Noul mitropolit al Ardealului, Criºanei ºi Maramureºului ºi Arhiepiscop al Sibiului, Laurenþiu, a fost înscãunat duminicã, la Sibiu. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Teoctist, a þinut o cuvîntare în care l-a felicitat pe mitropolit ºi a vorbit despre relaþiile din interiorul BOR ºi despre menirea bisericii în contextul politic ºi social actual.
ÃŽn predica inauguralã, Teoctist i-a îndemnat la iubire creºtineascã ºi devoþiune pe credincioºii care asistau la slujbã, spunînd cã „s-a împlinit dorinþa credincioºilor ºi clerului ca jilþul arhieresc, strãlucitor odinioarã în istoria bisericii, sã fie ocupat, aºa cum a fãgãduit ca locþiitor de mitropolit, astfel încît sfînta Sãrbãtoare a Naºterii Domnului sã fie întîmpinatã cu un nou ierarh în fruntea Ardealului“.
Patriarhul Teoctist a evocat activitatea lui Laurenþiu Streza ca profesor de teologie timp de 30 de ani, „a cãrui dragoste ºi dãruinþã au fãcut sã fie ales în scaunul de mitropolit“. „Este o împlinire dumnezeiascã sã fim aici într-un cuget ºi într-o inimã. Se aflã printre noi ºi reprezentanþii românilor din Serbia, Ungaria ºi din Europa iar momentul este cinstit ºi de biserica veche apostolicã a Greciei, prin Mitropolitul Ignaþie, unul dintre pionierii activitãþii culturale ºi filantropice din Bisericã“, a remarcat Patriarhul. „Biserica de astãzi are de rezolvat ºi de abordat probleme frumoase. Chipul ºi imaginea bisericii noastre le gãsim acum într-o operã de culturã de mare valoare, într-o operã de asistenþã socialã ºi de lãrgire a atribuþiilor noastre spre lume, spre semeni, spre satele ºi oraºele care nu au vãzut în vremea lor chip de arhiereu – trebuia sã treacã ani sã fie sfinþitã o bisericã. Ierarhii noºtri lucreazã acum în mijlocul credincioºilor, la centre de culturã, la mãnãstiri ºi în sate… Sîntem chemaþi spre zãrile nesfîrºite ale fiinþei umane… sã vestim cu fapta ºi cuvîntul pe dumnezeu pretutindeni… ºi sã chivernisim lucrãrile bisericii aºa cum ne învaþã Sfîntul Apostol Pavel“, a mai spus Patriarhul Teoctist.
„Facultãþile noastre de teologie s-au înmulþit ºi pregãtesc mari oameni pentru activitatea samariteanã a bisericii. Cînd þara este ca ºi intratã în Europa, bisericii i se cere sã arate identitatea de credinþã a poporului român, valoarea lui, însemnãtatea tradiþiilor… trebuie aºadar sã pãºim cu curaj“.
Patriarhul a vorbit ºi despre consolidarea dialogului cu Biserica sorã Greco-Catolicã, „în mod responsabil“, pentru cã sîntem slujitorii aceluiaºi altar. Calea de înþelegere este cea a dialogului, pentru cã justiþia nu poate sã rezolve probleme de credinþã“. „Dialogul este o valoare astãzi“, a spus Patriarhul, referindu-se ºi la susþinerea „fraþilor“ din Basarabia ºi Bucovina.
La Catedrala Ortodoxã „Sfînta Treime“ din Sibiu, Patriarhul Teoctist, împreunã cu Sfîntul Sinod, a slujit Sfînta Liturghie ºi a sãvîrºit ceremonia de instalare în scaunul de Mitropolit al Ardealului ºi Arhiepiscop al Sibiului a fostului Episcop al Caransebeºului, Laurenþiu Streza. Ceremonia s-a desfãºurat conform tradiþiei ortodoxe - s-a dat citire Gramatei ºi Decretului prezidenþial de înscãunare ºi noului Mitropolit i-au fost înmînate însemnele distinctive, cîrja de pãstorire, crucifixul, engolpionul ºi mantia.
Laurenþiu Streza a fost ales mitropolit al Ardealului de Colegiul electoral bisericesc al BOR la 3 noiembrie a.c., cu 72 de voturi faþã de 60 obþinute de contracandidatul sãu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei.

Articol afisat de 1605 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective